În ultimii 70 de ani, NATO a ajutat la crearea celei mai sigure perioade din istoria statelor sale membre

0
11024

Ieri, la sediul Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est a avut loc ceremonia prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic. De asemenea, în acest an se împlinesc 15 ani de la aderarea României la NATO, prilej cu care Brigada Multinaţională Sud-Est, a organizat  şi Ziua Porţilor Deschise unde s-a putut vedea o expoziţie de tehnică şi echipamente militare din cadrul unităţilor subordonate Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi a Contingentului Militar Polonez. Comandantul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est,  generalul de brigadă Cristian Dan, a decorat câţiva militari din statele aliate, precum şi militari români, care au avut rezultate excepţionale.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este cea mai de succes de alianţă din istorie. În ultimii 70 de ani, NATO a ajutat la crearea celei mai sigure, stabile şi prospere perioade din istoria statelor sale membre. De la descurajarea Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece până la contracararea ameninţărilor hibride cu care ne confruntăm astăzi, Aliaţii NATO stau umăr la umăr în protejarea cetăţenilor noştri. Forţa NATO constă în unitatea sa şi în respectarea cu fidelitate a principiilor şi scopurilor pentru care a fost creată.

Alianţa s-a adaptat la noile circumstanţe

La semnarea Tratatului NATO, pe 4 aprilie 1949, de către cei 12 Aliaţi iniţiali, preşedintele Truman a spus că membrii acestuia „nu doresc doar să instituie eliberarea de agresiune şi de folosirea forţei în comunitatea nord-atlantică, ci ne şi străduim să promovăm şi să menţinem pacea în lumea întreagă.” Aceasta rămâne aspiraţia colectivă a membrilor Alianţei Nord-Atlantice. NATO a îndeplinit un rol istoric în menţinerea păcii şi oferă aceeaşi securitate astăzi, când Alianţa întâmpină noi ameninţări.

Decenii la rând, Aliaţii NATO au oprit expansiunea dictaturilor comuniste în Europa şi s-au asigurat că tipurile de orori pe care le-am văzut în cel de-al Doilea Război Mondial nu aveau să mai lovească niciodată naţiunile noastre. După Războiul Rece, Alianţa s-a adaptat la noile circumstanţe, înfiinţând parteneriate cu foştii adversari din Războiul Rece şi răspunzând la conflictul din Balcani.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

„Sunt profund onorat să particip la un eveniment aniversar cu totul special, prin care marcăm 70 de ani de la fondarea Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, alături de reprezentanţii unei structuri care şi-a adus o contribuţie decisivă pe parcursul aderării şi ale cărei acţiuni susţin astăzi respectarea angajamentelor asumate în cadrul acestui parteneriat.  Stimaţi militari, în relaţia ţării noastre cu NATO aţi fost deschizători de drumuri. Din rândurile dumneavoastră provine prima unitate a Armatei României dislocată în Afganistan, prima unitate care a participat la o misiune de luptă în afara graniţelor după cel de-al Doilea Război Mondial, iar profesionalismul dovedit a fost hotărâtor pentru accederea la alianţă. Eforturile dumneavoastră şi ale camarazilor dumneavoastră au dus România în NATO, dar au adus şi NATO aici, la Craiova, prin intermediul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est – încă o dovadă că înaltele calităţi care vă definesc sunt larg recunoscute, apreciate şi constituie fundamentul pentru unele dintre cele mai importante iniţiative ale ţării noastre”.

Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova:

„Este un moment cu o semnificaţie aparte pentru România, sărbătorim 15 ani de la aderarea noastră la NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din toate timpurile. În tot acest timp, România şi-a demonstrat nu doar loialitatea faţă de aliaţi, ci şi capacitatea de luptă la aderarea ţării noastre la NATO, a constituit unul dintre cele mai importante obiective de politică externe, de după 1989 a statului română. La împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea organizaţiei şi la 15 ani de la aderarea României la NATO, statul român este antrenat la marile acţiuni ale NATO şi totodată, un membru activ în luarea decizilor la nivelul structurilor alianţei. Este un drum pe care ţara noastră va continua să-l parcurgă faţă de aliaţi, în structurile de comandă şi în centrele de pregătire şi nu în ul timul rând, în teatrele de opearţiuni”