Ministerul Sănătăţii a dispus lucrări de igienizare la spitalul din Craiova / Clinica de Hematologie suspendă internările până luni

0
795

Conducerea Spitalului Finantropia a suspendat, până luni, toate internările la Clinica de Hematologie, păstrând pe tratament doar pacienții care reprezintă urgenţe medicale.  În aceste zile sunt efectuate lucrările de igienizare pe saloane, recomandate de Ministerul Sănătății. Medicii spun totuși că unitatea sanitară deține autorizație de funcționare pentru acest imobil și că au mai fost făcute igienizări de bază în toamnă, dar nu s-au meținut din cauză că această clădire este foarte veche.

O echipă de control a fost trimisă în după-amiaza zilei de miercuri de către Ministerul Sănătăţii la Clinica de Hematologie din Craiova, după ce o femeie a postat, pe facebook, mai multe imagini din interiorul spitalului. În postările făcute de aceasta, se puteau observa pereţii decojiţi, instalaţii sanitare pline de rugină, ferestre cu perde rupte şi chiar instrumentar medical abandonat. Inspectorii sanitari din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat, aflată în subordinea ministerului, au întocmit un raport care a fost înaintat ministrului Sorina Pintea. Pornind de la cele constatate, ministerul a transmis ieri că unitatea medicală de la Craiova a primit o lună de zile pentru remedierea problemelor.

Igienizări de bază şi reparaţii la instalaţii

Conducerea spitalului a anunţat că s-au şi început lucrările de igienizare în toate saloanele în care sunt internaţi bolnavii. Potrivit directorului medical al Spitalului Filantropia, dr. Lorena Dijmărescu, se vor zugrăvi toate încăperile şi se vor înlocui instalaţiile sanitare, acolo unde va fi nevoie. „Sunt lucrări de igienizare pe care am şi început să le facem de astăzi, însă nu poate fi vorba de niște lucrări de anvergură. Controlul a sesizat deficiențe care sunt normale într-un spital, cum ar fi o pată de mucegai sau o baterie de chiuvetă veche, dar pe care noi le vom remedia”, a declarat dr. Lorena Dijmărescu, menţionând că imaginile surprinse provin dintr-o zonă dezafectată a spitalului, unde bolnavii nu ajung.

Spitalul deţine autorizaţie de funcţionare pentru clinică

Clinica de Hematologie a fost mutată în imobilul cu pricina din toamna trecută, după ce Primăria Craiova a început să reabiliteze sediul din curtea Maternităţii de la Filantropia. Conducerea spitalului spune că, la data mutării, au fost făcute toate igienizările de rigoare, numai că lucrările nu s-au menţinut din cauză că imobilul este foarte vechi.  „În toamnă, când ne-am mutat în această clădire, am igienizat etajele, mai puțin parterul și câteva anexe care sunt dezafectate și pe care nu le folosim şi de unde provin, de fapt, acele imagini. Atunci am zugrăvit în toate saloanele ocupate de noi, asigurând condiții pentru pacienți”, susţine dr. Lorena Dijmărescu. Potrivit directorului medical, spitalul deţine autorizaţie de funcţionare pentru această clinică, iar „legile sanitare sunt respectate”.

Cei 50 de pacienţi rămân internaţi

În timpul efectuării lucrărilor de igienizare, pacienții care suferă de boli grave şi care au nevoie de intervenţii medicale de urgenţă rămân internaţi. Conducerea unităţii medicale a precizat că se va lucra etapizat, pe câte un etaj în parte, tocmai pentru a permite medicilor să mute pacienţii în paturile de la etajele funcţionale. „Ieri (n.r. joi), s-au făcut externări masive, iar cei care au rămas, având în continuare nevoie de îngrijiri medicale, au fost mutați pe etaj, astfel  încât să putem efectua lucrările. Vorbim totuşi de o clinică de hematologie unde avem pacienți cu boli grave a cărora viață depinde de aceste îngrijiri medicale pe care le asigurăm”, a menţionat dr. Lorena Dijămărescu. Ieri, la prânz, erau internaţi la Hematologie 50 de pacienți, capacitatea spitalului fiind de 55 de paturi.

Primăria Craiova investeşte 3,6 milioane de lei în vechiul sediu

Clădirea în care îşi desfăşoară acum activitatea Clinica de Hematologie aparține Casei de Pensii Dolj. Spitalul Filantropia deţine un contract de închiriere pentru spaţiile medicale de acolo, contract care, potrivit conducerii, a fost prelungit până când sediul din curtea Maternității (Corpul C5) va fi gata. „Se lucrează în forţă acolo, aşteptăm şi noi să se finalizeze lucrările şi să ne mutăm”, a mai spus directorul Dijmărescu. Reamintim că Primăria Craiova a demarat lucrările de reabilitare a vechiului sediu în toamna trecută, după ce a fost votată în consiliu o finanţare de 3,6 milioane de lei, de la bugetul local. Lucrările prevăd consolidarea şi reabilitarea imobilului, construit în 1930 şi consolidat în 1980, dar şi lucrări suplimentare: o mansardare şi o extindere cu un lift exterior.