Șantier în forță pe viitorul bulevard „Carpenului”

0
585

Se lucrează intens pe strada „Carpenului”. Lucrările de modernizare vizează întregirea rețelei de canalizare, casetarea canalului colector de pe mijlocul străzii și asfaltarea a patru benzi de circulație. După finalizarea investiției – în luna octombrie – strada va arăta ca un bulevard modern. Totodată, autoritățile au luat în calcul și refacerea arterelor ce pornesc din noul bulevard pentru a se asigura o rețea completă de străzi.

Strada „Carpenului” face parte din lista celor 87 de străzi pe care municipalitatea și-a propus să le modernizeze, în următorii patru ani, cu bani de la bugetul local. Lucrarea a fost atribuită constructorului încă de anul trecut, mai exact pe data de 8 august. Dacă lucrarea în sine este executată de Erpia SA Craiova, proiectarea a fost realizată de firma Romasco Concept SRL București, care a înmânat documentația priomăriei în luna octombrie. Nu a trecut mult și execuția de pe Carpenului, laolaltă cu celelelalte de pe alte străzi din Craiova, a fost trecută în conservare din cauza vremii reci, fiind redeschisă în această primăvară. Ieri, conducerea Primăriei Craiova s-a deplasat pe această stradă – care constituie cea mai amplă lucrare de infrastructură străzi din acest an – pentru a vedea cât s-a reușit să se realizeze până acum.

Canalul colector a intrat primul în lucru

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat, la fața locului, că se lucrează intens la canalul deschis care se găsește pe mijlocul acestei artere, fiind introduși deja primi metri de conductă. „Vremea bună a permis ca lucrările pe acest tronson al canalului Carpenului să înainteze. Au fost introduşi primii metri de conductă, dar lucrările nu sunt chiar atât de simple cum au părut la început. Sunt excavaţii, se curăţă tot stratul vegetal, se introduce pământ de bună calitate, după care se sapă din nou şanţuri pentru a se introduce această conductă de 1.200 de mm, un diametru care a rezultat în urma calculelor în aşa fel încât să permită preluarea debitelor care sunt în această zonă”, a menționat Genoiu.

CAO execută canalizarea menajeră

Canalul are o lungime de 1.691 metri, iar lungimea conductei care se introduce în subteran este de 1.820 de metri. Potrivit autorităților, diferența o reprezintă două porțiuni – de 20 de metri în amonte şi aproape 120 de metri în aval – care vor permite ca lucrarea să fie cuplată la următoarele lucrări care se vor face. „În aval, se va face şi o lucrare hidrotehnică, care să nu permită ca precipitaţiile care aduc un debit consistent de apă să intre în sens invers pe canal”, a precizat primarul Craiovei. În paralel cu intervenția asupra canalului, va fi realizată și lucrarea de introducere a rețelei de canalizare menajeră, știut fiind faptul că strada Carpenului are o situație specială, în sensul că doar casele de pe o singură latură dispun de o astfel de infrastructură.

Patru benzi de circulație, cu spațiu verde

Lucrarea de introducere a canalizării va fi făcută, potrivit primarului, de către Compania de Apă Oltenia. „Lucrările sunt în grafic, o să fie ceva lucrări pe care le va face concomitent şi Compania de Apă, pentru că sunt câteva tronsoane pe care trebuie finalizată canalizarea menajeră şi mai sunt şi unele branşamente de realizat, ca să nu se mai intervină, ulterior, asupra covorului asfaltic”, a mai spus edilul-șef al Craiovei. După ce va fi realizată și canalizarea, se va turna stratul de asfalt. Autoritățile și-au propus ca, în locul celor două benzi de circulație, să fie executate patru benzi, astfel încât strada să fie transformată într-un bulevard modern: „Strada va avea două benzi pe sens şi un squar cu spaţiu verde care va delimita cele două sensuri de circulaţie. Va avea şi un gard metalic de protecţie”, susțin reprezentanții municipalității.

Străzile adiacente, reabilitate treptat

Toate străzile care se conectează direct cu viitorul bulevard Carpenului vor intra și ele, treptat, în reabilitare. Primarul Craiovei a precizat că prima pentru care s-a dat ordinul de începere a lucrărilor este strada Merişorului. „Pachetul va continua apoi cu strada Plopului, Trandafirului, Stejarului, Vişinului şi Mesteacănului, străzi care ies din acest bulevard, cum va deveni Carpenului”, a menționat Genoiu. Totodată, autoritățile iau în calcul și continuarea, pe viitor, a canalului pluvial, dar investiția aceasta va face mai întâi obiectul unui studiu de fezabilitate. Se va face un studiu pentru a continua lucrările şi a ne înţepa cu această arteră cu patru benzi în Calea Bucureşti. La fel şi cu celălalt sens, dincolo de intersecţia cu strada Teilor, se va face un studiu pe canalul Mălinului, între zona Lacul Tanchiştilor, iar undeva în strada Bariera Vâlcii, să aibă o străpungere înspre Centura de Nord. Practic, se va configura, încet, încet, o centură intermediară care să asigure accesul spre cartierul Bariera Vâlcii şi invers, degrevând celelalte artere ale oraşului de această circulaţie destul de intensă”, a declarat primarul Craiovei.

87 de străzi, grupate în trei loturi

Contractul-cadru de reabilitare străzi – cel de-l doilea al municipalității – are o valoare de 75 milioane de lei, iar cele 87 de străzi au fost împărțite pe trei loturi. Strada „Carpenuului” face parte din lotul I, care a fost câștigat la licitație de Erpia SA Craiova – Romasco Concept SRL București și SC Construcții Erbașu din București. Valoarea lucrările preconizate pe acest lot de străzi se ridică la aproximativ 30 milioane de lei, iar devizul de lucrări care a fost aprobat de consilierii municipali numai pentru această stradă – la 15,3 milioane de lei, adică 3,39 milioane de euro. Lotul II cuprinde străzi aflate în zona de sud-est al orașului și a fost adjudecat de firma Construcții Erbașu (25,5 milioane de lei), iar lotul III cuprinde străzile din zona de vest (8 milioane de lei).