Mai sunt câteva zile până când elevii din învățământul liceal din Dolj, cei din clasele a X-a și a XI-a mai pot aplica pentru burse în Statele Unite ale Americii. Termenul limită de depunere a dosarului este 14 ianuarie, documentele urmând a fi trimise, scanate, pe adresa fea@fulbright.ro.
Este o nouă ediție a programului „EducationUSA – Oportunity Funds”, cu sprijinul Ambasadei SUA la București, în care se lansează competiția dedicată elevilor de liceu din clasele X-XI, care au nevoie de susținere financiară pentru a aplica la studii în SUA. Fondurile nu acoperă taxele de școlarizare și întreținere în SUA, ci sunt destinate facilitării procesului de aplicație. Inspectoratul Școlar Județean Dolj a trimis în teritoriu toți pașii care trebuie urmați. Astfel, la condiții de eligibilitate sunt mai multe criterii de îndeplinit de către candidați: să aibă cetățenia română sau să fi primit azil politic în România; să fie în clasele X-XI; să aplice la programe de licență în cadrul unor colegii sau universități acreditate în SUA, care oferă ajutor financiar integral; să poată demonstra o nevoie financiară reală; să aibă rezultate academice deosebite și să dovedească potențial de leadership.
Două etape de trecut, până la acceptare
Programul are două etape, foarte bine conturate. În prima dintre ele, cea de pregătire a aplicației, vor avea loc sesiuni de consiliere educațională, susținute de „Fulbright – Educational USA”, cu costul testelor standardizate (SAT, TOEFL – rezultatele obținute la cel din urmă fiind decisive în trecerea la faza aplicării la universități, în funcție de baremul minim stabilit), precum și plata traducerii și expedierii documentelor și a taxelor de aplicare la universități. Cea de-a doua etapă are un alt specific. Odată ce candidatul a fost acceptat la o universitate din SUA, va avea asigurate taxele de viză de studiu, costul biletului de avion, alocație pentru prima lună ca student în Staele Unite ale Americii. Dacă au fost admiși în program, elevii selectați vor participa în mod obligatoriu la sesiuni lunare de consiliere educațională gratuite, online și/sau la sediul Centrului de Consiliere Educațională „Fulbright – Education USA”. Dosarul de candidatură are mai multe documente: foile matricole din clasele IX-XI; dovada veniturilor mici ale familiei – documente financiare sau adeverință de șomaj/incapacitate de muncă; dovada cheltuielilor lunare/număr de persoane. În cayul în care candidații nu au susținut niciun test până la momentul depunerii aplicației, nu este necesară completarea secțiunii respective și, de asemenea, nu trebuie încărcat bugetul estimativ la „Supporting Documents”. Finaliştii vor fi cunoscuţi în luna martie a acestui an, iar informaţii suplimentare pot fi obţinute la nr.de telefon 021.231.90.15.