Anul Nou cu spectacol începe!

0
382

La început de an, craiovenii sunt așteptați să revină în sălile de spectacol, pentru concerte, reprezentații operetistice și teatrale, unele în premieră. În acord cu această perioadă, Filarmonica „Oltenia” are în program Concertul extraordinar de Anul Nou, sub genericul „Călătorind cu Strauss”, iar Opera Română Craiova vă invită la opereta „Liliacul” de Johan Strauss, a cărei acțiune se petrece în ultima zi a anului şi în noaptea de revelion. Teatrul Național „Marin Sorescu” reia, în ianuarie, tragicomedia „Salvatorii melcilor”, în timp ce Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” vă întâmpină cu o premieră: „Puiul de om din Cartea Junglei”. De ieri, agențiile de bilete ale instituțiilor de spectacol s-au redeschis, așa că nu vă rămâne decât să vă rezervați loc în sală!

„Călătorind cu Strauss”, pe 11 și 12 ianuarie

În Concertul de Anul Nou, cu care de fiecare dată deschide programul lunii ianuarie, Filarmonica „Oltenia” propune spre audiție valsuri, polci și arii celebre ale faimoasei familii austriece de muzicieni Strauss. Intitulat chiar „Călătorind cu Strauss”, evenimentul va avea două reprezentații, pe 11 și 12 ianuarie 2019, cu începere de la ora 19.00.

Ambele vor fi susținute de Orchestra Simfonică a Filarmonicii craiovene, condusă de dirijorul Marius Hristescu, invitată fiind soprana Ianna Novac – licențiată a Universității de Muzică din București, secția Canto Clasic. Fostă componentă a trupei A.S.I.A. – despre care declară că „a fost un bilet de lansare în lumea showbizului românesc” –, Ianna Novac s-a lansat în muzică în anul 2003, fiind și o prezență constantă a prezentărilor de modă și a concursurilor de frumusețe. În 2010 a lansat proiectul solo în genul pop-opera, iar ca solist vocal a câștigat peste 20 de premii naționale și internaționale la concursuri, festivaluri și gale. Biletele costă 40 lei și, pentru elevi, studenţi, seniori, 10 lei.

Comedie şi dans, la Opera Română Craiova

În anul 1874, Johann Strauss oferea vienezilor una dintre cele mai valoroase operete, „Liliacul” („Die Fledermaus”), care reprezintă „apoteoza operetei vieneze”, cum spune muzicologul George Sbârcea, şi care l-a făcut repede cunoscut în întreaga lume. O poveste spumoasă, cu peripeţii, surprize şi împăcări, pe care publicul craiovean o va putea urmări pe scena Cercului Militar Craiova duminică, 13 ianuarie 2019, ora 19.00. Acţiunea se petrece în ultima zi a anului 1870 şi noaptea Anului Nou 1871, în micul orăşel austriac Weinberg. Libretul este al lui Karl Haffner şi Richard Genee, după piesa lui Henri Meilhac şi Ludovic Halevy, iar premiera a avut loc la Viena, pe 5 aprilie 1874. La Opera craioveană, opereta a fost prezentată în premieră pe 10 iunie 2007.

Populara operetă în trei acte a lui Strauss este un amestec de comedie şi dans și îi are în distribuţie pe Cristian Bălășescu – Timișoara (în rolul Gabriel von Eisenstein), Renata Vari (Rosalinde, soția sa), Sorin Drăniceanu (Frank), Bogdan Lupea (Alfred), Ioan Cherata (Dr. Falke), Ioan Toma (Dr. Blind), Noemi Modra (Adele), Daniel Cornescu (Frosch), Miruna Zamfir (Ida) şi Teodor Ispas (Iwan). Evoluează Orchestra, Corul şi Baletul Operei Române Craiova – conducerea muzicală Marius Hristescu, maestru de cor Lelia Candoi, concert-maestru Dan Bozgan. Regia artistică este realizată de Arabela Tănase, scenografia – de Răsvan Drăgănescu, iar coregrafia – de Olguța Ilie.

Tot în ianuarie, Opera craioveană propune publicului opera „Traviata” de Giuseppe Verdi (19 ianuarie) și musicalul „Cenușăreasa” de Dumitru Capoianu (26, 28, 29 ianuarie), toate prezentate pe scena Cercului Militar.

„Puiul de om din Cartea Junglei”, în premieră la Teatrul „Colibri”

În Noul An, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” își așteaptă publicul cu o premieră, anunțată pentru sâmbătă, 12 ianuarie 2019, ora 18.00: „Puiul de om din Cartea Junglei”, scenariul, regia și scenografia Geo Dinescu și Marin Fagu, muzica și video-proiecția Marin Fagu, pictură păpuși Mihai Birtu, pictură decoruri Iulia Goanță. În distribuție: Geo Dinescu, Marin Fagu, Emanuel Popescu, Robert Iovan. O nouă reprezentație va avea loc duminică, 13 ianuarie, ora 11.00. Pentru fiecare din aceste spectacole, prețul biletului este 10 lei.

Tot la început de an, publicul va putea (re)vedea spectacolele „Ursul păcălit de vulpe” (19 ianuarie, ora 18.00), „Prietenii Motanului Încălțat” (20 ianuarie, ora 11.00), „Poveste despre Hansel și Gretel” (26 ianuarie, ora 18.00) și „Fata babei și fata moșneagului” (27 ianuarie, ora 11.00). Continuă, totodată, stagiunea „Colibri. ACTul 3!” cu spectacolul „Stage Dogs”, o producție a Teatrului ACT – 20 de ani, adaptare (după „A life in the theatre” de David Mamet) și regie Florin Piersic jr., scenografia Tudor Prodan. Spectacolul (nerecomandat persoanelor sub 16 ani) îi readuce pe scena Teatrului „Colibri”, joi, 31 ianuarie 2019, pe actorii Marcel Iureș și Florin Piersic jr. Biletele vor putea fi achiziționate de la Agenția teatrului, deschisă de luni până sâmbătă între orele 10.00-19.00, iar duminica, în intervalul 10.00-13.00.

Luna cu 13 reprezentații la Naționalul craiovean

„Salvatorii melcilor”, după un text de Bogdan Cristian Drăgan, care semnează și regia, scenografia, ilustrația muzicală și video, este spectacolul cu care Teatrul Național „Marin Sorescu” deschide anul 2019. Reprezentația va avea loc pe data de 10 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala „I.D. Sîrbu”. Trei surori, actrițe, un frate, actor și el, un tată, profesor de astronomie, și o mamă, actriță celebră, la care se adaugă o psihoterapeută, sunt personajele acestei tragicomedii – „o pledoarie pentru spectacol, pentru spectacolul de pe scenă sau din platoul de filmare, dar, totodată, spectacolul vieții, mai puternic uneori decât orice plăsmuire ficțională”. În distribuție: Anca Dinu, Petronela Zurba, Geni Macsim, Haricleea Nicolau și Tudorel Petrescu. Spectacolul include trei poeme de Nicolae Coande și apariții filmate cu actorii Ștefan Cepoi și Natașa Raab.

În această lună, publicul se va putea bucura de nu mai puțin de 13 reprezentații la Naționalul craiovean: „Aias. Eseu despre demență” după „Aias” de Sofocle, regia Mihai Măniuțiu (11 ianuarie), „Miroase a pradă” de Michele Lowe, regia Alexandru Boureanu (12, 31 ianuarie), „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, regia Bobi Pricop (16, 17 ianuarie), „Năpasta” de I. L. Caragiale, regia Kincses Elemer (18 ianuarie), „White Room” de Alexandra Badea, regia Florin Caracala (19, 20, 24 ianuarie), „Cealaltă țară”, adaptare după trei romane de Herta Muller, regia Alexandru Istudor (23 ianuarie), „Gaițele” de Al. Kiriţescu, regia Alexandru Boureanu (26 ianuarie), „Elefantul din cameră sau The Vibrator Play” de Sarah Ruhl, regia Dragoş Alexandru Muşoiu (30 ianuarie).