29 de ani: Să nu-i uităm pe eroi!

0
956

Craiova şi-a  comemorat eroii, cei care au murit sau au fost răniţi în decembrie 1989, când a avut loc Revoluţia ce a dus la căderea regimului comunist. A fost o manifestare altfel decât în anii trecuţi, asistenţa fiind mai puţin numeroasă, vorbim de publicul prezent. Ceremonia a fost protocolară, aşa cum se obişnuieşte, fiind prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, parlamentari doljeni , etc. Cu toţii au transmis acelaşi mesaj: să nu fie uitat sacrificiul de atunci.

Înaintea începerii ceremoniei militar-religioase, reprezentanţii revoluţionarilor au refăcut traseul parcurs în 22 decembrie 1989, plecarea fiind de la Fabrica de Avioane. Manifestarea a debutat cu prezentarea onorului de către Garda de Onoare a Garnizoanei Craiova, apoi s- intonat Imnul Naţional al României, urmat de oficierea slujbei religioase. Alocuţiunile au fost deschise de reprezentantul revoluţionarilor, Constantin Păiuş: “În urmă cu 29 de ani, la Craiova au murit 30 de oameni şi au fost răniţi 57. S-a plătit scump lupta pentru libertate, iar noi trebuie să ducem mai departe visurile celor căzuţi atunci. Ne dorim să realizăm un muzeu al Revoluţiei, am luat legătura şi cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, unde sunt convins că vom găsi sprijin”.

Prefectul judeţului Dolj,  Dan Narcis Purcărescu,  a menţionat: “Din păcate, şi la Craiova s-a plătit scump libertatea. Adresez întreaga compasiune familiilor celor care au murit sau au fost răniţi în acele zile. S-au jertfit pentru ca noi să trăim într-o ţară liberă şi democrată. Nu trebuie să-i uităm şi e de datoria noastră să le ducem mai departe speranţele”. La rândul său, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj , a precizat: “Este un prilej de a ne oferi recunoştinţa pentru cei care, în decembrie 1989, au deschis drumul către ţara pe care au visat-o. Este necesar să continuăm idealurile şi să rămânem , aşa cum suntem acum, o ţară liberă şi democrată. Suntem datori să le garantăm că vor dăinui în memoria noastră şi că vom construi o Românie aşa cum şi-au dorit-o”.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a rememorat acele evenimente şi a transmis un mesaj cu prilejul ceremoniei: “Nu trebuie să uităm acele zile. S-a plecat de la Fabrica de Avioane, iar pe drum tot mai mulţi oameni au ieşit pe străzi. Craiova s-a trezit şi a arătat că vrea să fie liberă. Cei de atunci au luptat şi au câştigat, dar preţul a fost mare, iar urmele se văd şi acum. Să le cinstim memoria şi să le îndeplinim visurile!”.

La troiţa ridicată în cinstea eroilor din 1989 au fost depuse coroane de flori din partea autorităţilor publice locale şi judeţene, partidelor politice, asociaţiilor de revoluţionari.