„Am terminat cu modernizarea grădiniţelor…la anul  începem cu şcolile”

0
65

Anul 2018 este pe final, se trage linie şi se face bilanţul. Pare un an bun, dar oamenii au început să aibă cu totul şi cu totul alte aşteptări. Vor mai multe proiecte, îşi doresc mai multe lucruri şi un nivel de trai mai ridicat. Şi la Primăria Ostroveni, Silviu Preduş, edilul localităţii, încerca să creioneze un plan de management pentru anul viitor. Anul care se încheie nu a fost un an rău deloc, dar este loc şi de mai bine. Proiectul mult aşteptat de cetăţenii din Ostroveni este Masterplanul de apă şi canal. Pentru mulţi aceste două utilităţi înseamnă civilizaţie, înseamnă o viaţă mai uşoară şi posibilitatea ca cei mici să respecte regulile de igienă.

Proiectul „Reabilitarea şi Modernizarea Iluminatului Public” a fost proiectul de anvergură al comunei Ostroveni, fiind vorba de montarea a peste 720 de lămpi cu led, în toată localitatea. „Anul acesta a fost bun, sunt proiecte pe care le-am dus până la capăt, dar au mai rămas multe de făcut. Aş vrea să nu-i dezamăgesc pe oameni, ştiu că locuitorii din comuna pe care o administrez au aşteptări mari de la mine. Iluminatul stradal a fost proiectul cerut de cetăţenii comunei Ostroveni. Întreaga lucrare s-a acoperit cu bani de la bugetul local. Oamenii au tot dreptul să ceară anumite lucruri, pentru că noi, administraţia le facem din banii lor.  Acum toată comuna, toate uliţele au iluminat stradal”, ne-a explicat primarul localităţii Ostroveni. Şi acesta nu a fost singurul proiect solicitat de locuitorii din comuna doljeană. Vârstnicii şi părinţii elevilor au mai cerut ca localitatea să aibă şi un sistem de supraveghere video. „Este tot o investiţie realizată de noi, tot la solicitarea cetăţenilor, în special a celor bătrâni şi a părinţiilor, proiectul s-a realizat în vederea protejării acestor categorii, fiind mai vulnerabile”, a mai completat Silviu Preduş, edilul comunei Ostroveni.

Reparaţii generale la cabinetele medicale

           Modernizarea dispensarului uman medical face parte tot din investiţiile anului 2018. Din păcate, vremea rea face ca această unitate spitalicească să poată fi inaugurată acum, de sărbători şi va fi lăsată pentru începutul anului viitor. „Deşi acest dispensar figurează doar ca modernizat, el aproape s-a făcut de la zero. Am schimbat tot ce se poate schimba. Am înlocuit acoperişul, am izolat clădirea, am făcut reparaţiile necesare, am modernizat tot interiorul. Vor fi condiţii extraordinare. Cei trei medici de familie care lucrează la noi în comună vor avea tot ceea ce le trebuie pentru aş face meseria la standarde europene. Eu cred că sănătatea este cea mai importantă şi cetăţenii comunei Ostroveni merită un act medical de calitate. Tot anul viitor vor termina şi reconsolidarea sediului primăriei. Toate aceste lucrări se fac cu bani de la bugetul local. Şi la clădirea Primăriei vom izola termic, vom schimba tocăria exterioară şi vom face reparaţiile necesare”, a mai spus Silviu Preduş, primarul comunei Ostroveni.

Anul Centenar a fost sărbătorit aşa cum se cuvine

         Pentru că 2018 a fost anul Centenarului, edilul localităţii nu poate să treacă aşa rapid peste acest eveniment de o însemnătate deosebită. Un moment pe care administraţia publică locală l-a pregătit în detaliu. „Pentru 1 Decembrie am creionat un program cu mai mult timp înainte. Am vrut să marcăm momentul aşa cum se cuvine, şi cei în vârstă şi cei mai mici să şi-l aducă aminte mult timp de acum înainte. Istoria este foarte importantă pentru noi toţi. Dacă ne ştim trecutul, putem să ne construimm viitorul. Am organizat un eveniment artistic la Căminul Cultural din localitate, unde au venit elevii, părinţii elevilor şi toţi cei care au dorit să sărbătorească româneşte. Am avut invitate două ansambluri de dans popular: Ansamblul Alunelul şi Ansamblul Macedonenilor. Am organizat totodată şi o expoziţie de pictură, unde, pictori dedicaţi, toţi originari din Ostroveni, cum ar fi Măceşeanu Florin, Nica Ion, Cindea Ion, Vîlcu Florea, Burtea Marin, au expus lucrări interesante admirate şi de cei mici şi de cei mari deopotrivă. Iar ca să fie chiar o zi naţională am servit şi câteva sute de porţii de fasole cu cârnaţi. Nu  s-a mai organizat până acum la Ostroveni un astfel de eveniment şi cred că am rămas cu toţii încântaţi. Iar acum am continuat cu serbarea pomului de Crăciun. 392 de preşcolari şi elevi de gimnaziu au primit daruri de la Moş Crăciun. Conducerea executivă a Primăriei din Ostroveni împreună cu toţi consilierii municipali au hotărât să facă aceste mici surprize. Darurile au fost împărţite tot în cadrul unei serbări, unde micuţii şi-au arătat talentul şi hărnicia”, a explicat edilul localităţii.

Unităţi şcolare moderne

       Dacă anul acesta, a fost anul grădiniţelor, administraţia publică ocupându-se de unităţile unde învaţă preşcolarii, 2019 va fi anul şcolilor. Dar nici Biblioteca nu va fi neglijată. Câteva mii de cărţi sunt găzduite în această clădire, care anul viitor va avea parte de o reconsolidare şi modernizare. „Am terminat cu grădiniţele. Le-am modernizat, le-am izolat, am schimbat tocăria interioară şi exterioară, iar acum vrem să trecem la şcoli. Vom depune proiecte pe PNDL pentru reabilitarea termică a celor două şcoli din comuna Ostroveni. De asemenea ne vom ocupa şi reparaţiile necesare de la bibliotecă. Vom face şi o sală Biblionet, care va fi dotată cu calculatoare, internet avem deja,  vom amenaja şi o sală de lectură unde elevii să vină şi să studieze pentru examene sau să citească în linişte şi în condiţii moderne o carte pe care o vor găsi pe rafturile de asemenea noi-nouţe cu care vom doat biblioteca. Totul pentru elevii noştri”, a subliniat Silviu Preduş.

Masterplanul de apă şi canal, cea mai mare dorinţă a oamenilor din Ostroveni

     Edilul spune că nu poate să-şi încheie bilanţul şi nici să stabilească noi target-uri pentru anul viitor fără să amintească de cea mai mare dorinţă a cetăţenilor din Ostroveni, apă şi canal. „Îmi doresc din tot sufletul ca în 2019 să rezolvăm cu apa şi canalul. Suntem prinşi în Masterplanul de apă şi canal, cam 80% din localitate ar fi prinsă şi cred că ăsta ar fi cel mai mare şi important proiect al nostru pentru 2019. Mă întreabă oamenii de fiecare dată când mă întâlnesc cu ei. Trebuie neapărăt să reuşim pentru că altfel pierdem încrederea cetăţenilor noştri. Nu pot să trec nici la parte de modernizare infrastructură pentru că nu poţi să asfaltezi şi după să spargi asfaltul ca să montezi conductele. Suntem încrezători că 2019 va fi anul realizărilor măreţe la Ostroveni”, a spus primarul localităţii.