ICR Stockholm a acordat Premiul „Marin Sorescu” pe anul 2018

0
451

Institutul Cultural Român de la Stockholm (care îl are director pe craioveanul Bogdan Popescu) a decernat, ieri, Premiul „Marin Sorescu” pe anul 2018. Ceremonia de decernare a avut loc la sediul institutului din capitala suedeză.

Laureatul din acest an este scriitorul suedez Kjell Espmark. Acesta a primit Premiul „Marin Sorescu” „pentru opera bogată și variată, care se află constant într-o vitală dezvoltare. Espmark a abordat cu ascuțime intelectuală și stilistică problematici centrale ale umanității, diversitatea irațională a existenței și dorința de a se cunoaște pe sine și lumea din jur. De asemenea, Kjell Espmark a adus contribuții importante ca cercetător literar și eseist. El este astăzi o forță motrică pe scena literară suedeză, bucurându-se de apreciere atât în Suedia, cât și în afara granițelor Suediei.” (motivaţia juriului).

Contactat telefonic de ICR Stockholm, Kjell Espmark declară fericit: “Am fost foarte bucuros la auzul veștii, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un premiu ce poartă numele prietenului meu Marin Sorescu. M-a bucurat, de asemenea, și faptul că premiul nu este menit să marcheze sfârșitul unui îndelungat traiect literar, ci îmi este acordat în plină fază târzie de creativitate puternică. (În primăvară urmează să-mi apară un nou volum de versuri, Libertatea serii.)”.

Ceremonia de decernare a fost însoțită de prelegerea laureatului Kjell Espmark, cu titlul „Legăturile mele cu poezia română”, precum și de o lectură din următorul volum de versuri aflat în curs de apariție, „Libertatea serii”, în interpretarea autorului.

Kjell Espmark (n. 1930) este scriitor, cercetător şi critic literar, membru al Academiei Suedeze. A fost membru al Comitetului Nobel pentru literatură și președintele acestuia timp de 17 ani. Este autor a peste 45 de titluri, romane, povestiri, versuri şi studii literare, care i-au adus numeroase premii naționale și internaționale. În perioada 1978-1995 a fost profesor de literatură la Universitatea din Stockholm, fiind totodată un bun cunoscător al literaturii române şi un susţinător al acesteia. A întreţinut corespondenţe literare cu Nichita Stănescu și Marin Sorescu și a fost unul dintre ambasadorii operei acestora în Suedia. În limba română i s-au tradus volumele Uitarea (trad. Angela Martin, Ed. Institutului Cultural Român 2003), Premiul pentru literatură: un secol cu Nobel (trad. Carmen Nicolaescu, Ed. Institutului Cultural Român 2003), Scris în piatră: poeme (selecţie şi traducere de Gabriela Melinescu şi Dan Shafran, Ed. Fundaţiei Culturale Române 2003), Călătoria lui Voltaire (trad. Angela Martin, Ed. Fundaţiei Culturale Române 2006) și Bela Bartók contra celui de-al Treilea Reich (trad. Angela Martin, Ed. Polirom 2012).

Premiul „Marin Sorescu” a fost înfiinţat de ICR Stockholm în 2007. Anul acesta el se decernează pentru a douăsprezecea oară. „Scopul Institutului Cultural Român de la Stockholm a fost de la bun început, adică din anul 2006, acela de a lărgi perspectiva suedezilor asupra culturii române şi de a da naştere unui loc de întâlnire pentru creatorii de cultură români, suedezi şi din alte ţări”, declară Dan Shafran, directorul adjunct al ICR Stockholm. „Premiul Marin Sorescu, care se acordă anual unui scriitor suedez care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală are tocmai rolul de a construi un pod între cele două ţări”.

Juriul din acest an a fost format din Jonas Ellerström, editor şi traducător, Anna Hallberg, scriitor, traducător şi critic literar, Annina Rabe, critic literar, Elise Karlsson, scriitoare și critic literar, şi Dan Shafran, traducător și inițiatorul Premiului Marin Sorescu, acordat de Institutul Cultural Român de la Stockholm.