Ziua Națională, 01 Decembrie, este o zi de sărbătoare pentru tot neamul românesc. O zi specială, care ne amintește că, începând cu primii ani ai secolului XX, provinciile istorice românești au devenit, oficial, un stat unitar și indivizibil, conturat clar pe harta lumii.
Ziua Națională a României reprezintă totodată, pentru întreaga suflare românească, un prilej de cinstire a memoriei celor care au reușit să ducă la îndeplinire idealul de unire al locuitorilor tuturor provinciilor românești.
Capitala de suflet a Olteniei, Craiova a rămas în istoria anului Marii Uniri ca orașul natal al unor mari personalități precum colonelul Vasile Gagiu sau diplomatul Nicolae Titulescu, mesageri de seamă ai crezului românilor în unire, dar și locul ce se poate lăuda cu mărturii neprețuite – valori de patrimoniu, ce ne permit nouă acum, la distanță de 100 de ani, să ne mândrim la moment aniversar.
Prin evenimentele organizate pentru marcarea Centenarului, Primăria Craiova transmite publicului un mesaj de unitate, dăruind craiovenilor un moment inedit, realizat în colaborare cu toate instituțiile statului, o adevărată desfășurare de forte, pentru a amplifica sentimentul de unire.
Orele 10.00 – 11.30: Str. A. I. Cuza, în fața Primăriei
– Ceremonial militar-religios, paradă militară, spectacol –
- Orele 13.00: Vizionare Documentarul:
Marea Unire – România, la 100 de ani / PRODUCTIE AGERPRES
Sala de Consiliu a Primăriei Craiova
- Expoziția: Poloneze și românce care au schimbat lumea /
Holul Primăriei Craiova, organizată de Primăria Craiova, cu sprijinul Institutului Polonez și Centrului Cultural Polonez din Craiova.
- Orele 18.00: Retragere cu torţe
pe traseul Teatrul Naţional Marin Sorescu – Primăria Craiova
- Orele 18.30 – 20.00: Spectacol Tudor Gheorghe
“Tot ce-i românesc nu piere” – Filarmonica Oltenia
- Orele 20.30 – 21.30: Poem simfonic Unirea cea Mare,
spectacol-eveniment realizat de Opera Română Craiova – Sala Polivalentă.