Cu ocazia manifestării „Doljul celebrează Eroii Reîntregirii Neamului”, desfășurată ieri seară în sala de concerte a Filarmonicii Oltenia Craiova, manifestare care face parte din seria de evenimente organizate de Consiliul Județean (CJ) și dedicate Centenarului Marii Uniri, președintele CJ, Ion Prioteasa a subliniat faptul că ne regăsim într-un moment special și asta pentru că astăzi ( nr. 28 noiembrie) se împlinesc 100 de ani de când, la Palatul Mitropolitan din Cernăuți, Congresul General al Bucovinei adopta rezoluția de «unire necondiționată și pentru vecie» cu Regatul României.
„Îmi face o deosebită plăcere să vă transmit salutul atent al Consiliului Județean, alături de mulțumirile noastre și un cald cuvânt de bun venit pentru dumneavoastră, toți cei sosiți de pe întreg cuprinsul Doljului, pentru a onora acest eveniment așezat sub egida Centenarului Marii Uniri.
Ne regăsim într-un moment special, căci astăzi se împlinesc 100 de ani de când, la Palatul Mitropolitan din Cernăuți, Congresul General al Bucovinei adopta rezoluția de «unire necondiționată și pentru vecie» cu Regatul României. Era parcurs astfel un nou pas important către împlinirea visului secular de întregire a neamului, un vis care avea să devină realitate trei zile mai târziu, în Adunarea de la Alba Iulia.
Nu putem însă celebra Marea Unire fără a-i omagia pe cei care au făcut-o posibilă, plătind tributul de sânge pe care trecutul tumultuos ni l-a cerut pentru ca astăzi să putem fi o națiune liberă și o voce respectată. «Să nu uităm că la temelia acestei mari Catedrale, care înseamnă România Mare, stă o jertfă a 800.000 de viteji și sufletele lor priveghează de acolo, de sus, toată opera noastră», se amintea, într-o ședință comemorativă a Camerei Deputaților din urmă cu aproape 9 decenii.
De la Tălpaș și Fărcaș la Călărași și Bechet, de la Cetate și Plenița la Teslui și Dioști, nu există pe toată întinderea județului nostru vreo așezare care să nu-și plângă fiii căzuți în luptă, pe fronturile Primului Război Mondial, pentru a înfăptui cel mai de preț deziderat al nostru.
Mărturie a jertfei lor stau monumentele ridicate în fiecare localitate întru cinstirea eroilor români, iar prin demersul pe care l-am inițiat acum, la împlinirea unui secol de la Marea Unire, ne-am dorit să recuperăm această memorie și s-o așezăm în lumina cuvenită. Închei propunându-vă ca, în deschiderea acestei manifestări, să ne plecăm cu toții frunțile în amintirea celor care nu mai sunt, dar datorită cărora România poate fi ceea ce este astăzi.”
În cadrul manifestării „Doljul celebrează Eroii Reîntregirii Neamului”, organizată de Consiliul Județean Dolj, au mai adresat mesaje auditoriului Înalt Preasfințitul Părinte acad. dr. Irineu, arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei, primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, subprefectul județului Dolj, Cristian Șovăilă, precum și reputatul istoric prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru.
BIROUL DE PRESĂ