Dezvoltarea durabilă, promovată în rândul tinerilor

0
403

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a organizat astăzi Simpozionul „Implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă prin Parteneriate Multi – Actor”, împreună cu Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Dezvoltare. Pe lângă importanța parteneriatelor pentru reușita implementării Agendei 2030, au fost evidențiate și alte elemente care contribuie la edificarea unei societăți durabile. Implicarea tinerilor și educația de calitate sunt doar două dintre acestea.

În cadrul evenimentului a avut loc un concurs la care au participat elevi de la 10 licee din București. Tinerii au realizat lucrări creative prin care au ilustrat conceptul de „dezvoltare durabilă”. De asemenea, au fost susținute două prezentări interactive: Lorita Constantinescu, director de dezvoltare la Asociația Ateliere fără Froniere, pe tema  „Consum și producție responsabile”, iar Loredana Giuglea, manager proiect în cadrul Fundației World Vision România, și Oana Marin, secretar general al Asociației Reper21, au vorbit despre „Educație de calitate”.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, consilier de stat Laszlo Borbely, a susținut că Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 încurajează parteneriate pe mai multe nivele în vederea implementării Agendei 2030.

„Cooperarea este esențială pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. În acest sens, ne propunem să încurajăm parteneriate naționale inter-instituționale, parteneriate cu societatea civilă prin înființarea Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă și Coaliției pentru Dezvoltare Durabilă, dar și parteneriate europene și internaționale. Președinția României la  Consiliul UE și Conferința de nivel înalt pe care o vom organiza la București vor avea un rol cheie în această privință.”, a declarat László Borbély.

Discursuri au mai ținut: Anca Ciucă,  vicepreședinte al Federației Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Dezvoltare, Dragoș Tuță, fondator al Ambasadei Sustenabilității, și lectorul universitar Dorin Dan Lazea, de la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă coordonează implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 2030 asumate de România în cadrul Adunării Generale ONU din 2015. În ultimul an, Departamentul a finalizat Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 care va fi lansată pe 10 decembrie.