Patrimoniul paleontologic al județului Mehedinți, într-o expoziție la Muzeul Olteniei

0
444

La Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei din Craiova (strada „Popa Șapcă” nr. 8) se deschide astăzi, 20 noiembrie, ora 11.00, expoziția itinerantă „Vârstele Pământului – Specii de fosile din Mehedinți”, organizată în parteneriat cu Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta-Turnu Severin. Aceasta cuprinde piese reprezentative de la depozitele jurasice din Șvinița, de la cele miocene și pliocene din Bahna, Malovăț, ajungând până la cele cuaternare de la Salcia. 

Publicul craiovean este invitat să descopere patrimoniul paleontologic deosebit al județului Mehedinți ce este concentrat în câteva zone reprezentative, care, pentru bogăția, diversitatea și importanța fosilelor, au fost declarate arii protejate. Ocrotirea lor și a locurilor în care apar la suprafață este determinată de importanța paleoecologică și paleogeografică.

Ca reprezentare tematică, expoziția aduce în fața publicului Rezervația Paleontologică Svinița, cu punctele fosilifere de interes: Saraorski, Tiganski, Vodiniciki, arie de interes științific internațional, una dintre cele mai importante regiuni fosilifere  de acum 170 mil. ani – 120 mil. ani.

„De asemenea, un segment important al discursului expozițional îl reprezintă punctul fosilifer Batoți – un depozit de referință pentru micro/macroflora paleofloristică din România. În depozitele acestuia au fost identificate 50 de specii de macrofloră, reprezentând singurul sit cu plante fosil de vârstă Ponțian inferior cunoscut, până în prezent, în România. De asemenea, la Batoți s-au regăsit resturi fosile de Mammuthus trogotherii de mare importanță științifică în cunoașterea evoluției viețuitoarelor cuaternare. Localitatea Batoți va fi declarată zonă naturală care necesită protejare pentru conservarea acestor valori de interes științific național”, se precizează într-un comunicat de presă al Muzeului Olteniei.

Expoziția „Vârstele Pământului – Specii de fosile din Mehedinți” va rămâne deschisă la Secția de Științele Naturii până în luna martie 2019, fiind deschisă publicului craiovean de marţi până duminică, între 09.00 şi 17.00.