Conferinţă naţională privind Marea Unire, la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova

0
705

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a organizat, în perioada 5-7 octombrie, conferinţa naţională cu tema „Premizele şi consecinţele juridice ale Marii Uniri”, în colaborare cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOŞR) şi Academia de Ştiinţe Juridice din România (AŞJR). La eveniment, al cărui cuvânt de deschidere i-a aparţinut prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor, directorul Şcolii Doctorale de Drept din cadrul Universităţii din Craiova, au participat profesori şi studenţi din Craiova, Bucureşti, Sibiu, profesionişti ai Dreptului din Oltenia şi reprezentanţi de seamă ai celor două Academii: prof.univ.dr. ing.  Alexandru Adrian Badea – preşedinte al AOŞR; prof.univ.dr. Ioan Leş– vicepreşedinte al ASJR, prof.univ.dr.  Marian Nicolae – preşedinte al Secţiei de Drept Privat a ASJR, prof.univ.dr.  Nicolae Popa, prof.univ.dr. Ioan Alexandru, prof.univ.dr.  Cristian Ionescu.

„După Marea Unire, în perioada dintre cele două războaie mondiale, pe măsură ce România se afirma ca stat naţional, curentele de dezvoltare politică, economică şi socială, apărute cu mult timp mai înainte, se maturizau. Se punea problema dacă România trebuia să urmeze modelul occidental şi să se alăture rapid naţiunilor europene moderne sau să păstreze tradiţiile sale ţărăneşti, agrare şi ortodoxe şi să rămână astfel credincioasă sie însăşi. Se discuta dacă exista şi o a treia cale, de mijloc, ce oferea posibilitatea românilor de a păstra tot ce este mai bun în modul de viaţă tradiţional şi şansa de a participa la viaţa Europei. Perioada respectivă este plină de vitalitate şi creativitate. Provinciile istorice, care trăiau sub regimuri juridice diferite, porneau, în urmă cu 100 de ani, pe un drum comun care trebuia să se oglindească şi în sistemul juridic naţional”, a precizat prof.univ.dr. Sevastian Cercel, decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Craiova.

În cadrul conferinţei, s-a subliniat evoluţia anumitor instituţii juridice, în perioada 1918 – 2018, de la libertatea individuală la dreptul de proprietate, fiind lansate şi două lucrări ştiinţifice: „Drept civil. Teoria generală – volumul II – Teoria drepturilor subiective civile” – autor prof.univ. dr. Marian Nicolae; „Tratat teoretic şi practic de drept administrativ” – autor prof.univ.dr. Verginia Vedinaş.