Ioana Loredana Roşca: o poveste despre performanţa în tenis

1
5976

Că tenisul se numără între sporturile favorite ale românilor, nu mai încape îndoială. Vibrăm cu toții, la unison, la fiecare confruntare a Simonei Halep și nimic nu ne animă patriotismul și sentimentul mândriei mai mult decât victoriile sale, fructul bine-meritat al atâtor și atâtor ani de trudă și de sacrificii.

De ceva vreme, Simona Halep este liderul clasamentului mondial WTA și alte 5 românce se află în top 100, cu șanse mari de a urca spre primele locuri ale clasamentului – a se vedea evoluția spectaculoasă a Mihaelei Buzărnescu, ajunsă, recent, pe locul 20, la cei 30 de ani ai săi. Mai bine de 1000 de tinere tenismene se luptă, constant, după modelul jucătoarelelor consacrate, pentru a accede la locurile fruntașe – expresia unei cariere încununate de succes.

Între româncele incluse în clasamentul WTA o regăsim, pe locul 600 la dublu și 643 individual, pe craioveanca Ioana Loredana Roșca, a cărei cea mai recentă performanță o constituie locul I la dublu în cadrul ediției a XIV-a a trofeului ”Ilie Năstase” de la Arad, competiție dotată cu premii în valoare de 15.000 de dolari.

O poveste de viață impresionantă

La 21 de ani, Ioana are o poveste de viață impresionantă, ce include și capitole mai puțin fericite, cărora, însă, grație caracterului său puternic, optimismului, energiei și modestiei pe care le transmite și care te cuceresc de îndată, pare să le fi făcut față cu brio. De mică, parcursul său, atât de viață, cât și sportiv, a urmat un drum sinuos, între mai multe repere spațiale – Oradea, Craiova, București, apoi Spania și, din nou, România- condiționate, între altele, de încercarea mamei de a găsi un loc de muncă satisfăcător. Statura puternică și robustă Ioana le-a moștenit de la părinți, ambii foști sportivi de performanță (mama- handbalistă și tatăl- aruncător cu discul). Ne povestește, volubilă, despre faptul că a început să cocheteze cu tenisul de la 8 ani, mai mult în joacă: ”Eram micuță atunci, dar aș fi petrecut toată ziua pe teren, urmărindu-i pe cei care jucau și încercând să le copiez mișcările”.

„În 2016, drumurile au purtat-o spre Spania”

A început primele antrenamente la Oradea, la vârsta de 11-12 ani, sub îndrumarea antrenorilor I. Badea și I. Hodișan care au sprjinit-o fără nicio pretenție materială. Mai departe, s-a antrenat la București, între 2013-2015, cu dl. Ioan Iovănescu, la Craiova, cu Alexandru Banciu, pentru o scurtă perioadă și, din nou, la București, între 2015-2016, cu Alex Berbec. Pe toți îi pomenește cu drag și cu o nostalgie care trădează iubirea pe care o poartă tenisului. În 2016, drumurile au purtat-o spre Spania, unde mama ei se stabilise între timp și unde a ales să se antreneze o perioadă, parcurgând, zilnic, 70 de km până la baza sportivă și suportând costuri de circa 600 euro lunar. În timpul acesta, lucra pe post de ospătăriță într-un restaurant, reinvestind tot câștigul în antrenamentele sale.

O accidentare urâtă la picior a oprit-o din ascensiune

În 2017, când tocmai atinsese cea mai bună performanță a sa în clasamentul WTA (locul 427 la simplu și 316 la dublu), o accidentare urâtă la picior a oprit-o din ascensiune. Ioana a revenit în țară, începând un program de recuperare.Eforturile de recuperare continuă și în prezent, însă Ioana a revenit pe teren, căci simte că are multe de arătat. Există, totuși, un impediment: cel financiar, care face ca accesul la unele turnee importante să fie restricționat. A avut noroc, de câteva ori, cu câțiva oameni de bine care i-au oferit sprijinul, punctual, simțindu-i potențialul imens. Însă o carieră de succes presupune fonduri suficiente pe termen lung, care să-i ofere constanță și siguranță.  Ioana mărturisește că nu-i e ușor, dar, nici măcar o singur dată, nu i-a trecut prin cap să renunțe. Tenisul e viața ei, lui îi va dedica, în continuare, toată energia și puterea de muncă iar noi sperăm ca în anii ce urmează să asistăm la devenirea unei noi mari campioane, „Made in Craiova”.

 

Mai jos, o scurtă trecere în revistă a rezultatelor celor mai notabile ale Ioanei până la vârsta de 21 de ani:

Tennis europe U14 & U16 : 

-Locul 1 in clasament

-Locul 2 in turneul celor mai bune 8 jucătoare din Europa

ITF 18 : 

-cel mai bun Clasament : 12

-câștigătoare de dublu la Roland Garros

-cel mai bun rezultat la Grand slamuri:optimi de finala Roland Garros și Wimbledon

-participare la jocurile olimpice de juniori

-locul 2 la europene individuale de dublu

-locul 2 la europene pe equipe (2 ani la rândcastigand in fatalocului 1 mondial )

-8 titluri la dublu

-7 titluri la simplu

Senioriwta : 

-2 titluri simplu

-12 titluri dublu

1 COMENTARIU

Comments are closed.