Deputatul de Dolj şi ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu: Studiile şi armata vor deveni vechime în muncă, iar pensiile vor creşte din nou în 2019

1
418

Pensiile vor creşte din nou în primăvara anului viitor, iar facultatea, masterul şi doctoratul la cursuri de zi, precum şi stagiul militar, vor fi considerate vechime în muncă. Este anunţul făcut, recent, de ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, care a reiterat faptul că există cu siguranţă bani de pensii, în ciuda informațiilor apărute în spaţiul public.

„În primăvara anului viitor, pensiile vor creşte din nou. Punctul de pensie va urca la 1.250 de lei, de la 1.100 de lei, cât e acum, de la 1 iulie. S-au convins cu toţii că nu am minţit cu nimic şi că respectăm întru totul programul de guvernare. Exact la datele scrise în programul de guvernare s-au majorat pensiile de fiecare dată, nu a existat niciun fel de problemă la plata pensiilor şi insist să spun, tocmai pentru că preşedintele a lăsat în spaţiul public o nebuloasă că ar putea să nu se plătească pensiile. Sigur că sunt bani de pensii. Ba, mai mult decât atât, prin transferul contribuţiilor anul trecut am reuşit să reducem deficitul la fondul de pensii la jumătate, cu 56,4%. Vor urma şi o serii de corecţii. Se vor pune ca vechime armata, masteratul şi facultatea care a fost făcută la cursuri de zi, precum şi doctoratul”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Mai mult decât atât, ministrul Muncii a explicat cât de important este ca toată lumea să îşi achite contribuţiile la asigurările sociale. Conform datelor prezentate de Lia Olguţa Vasilescu, până la trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, existau 2 milioane de persoane, în România, pentru care nu fuseseră achitate contribuţiile sociale.

„Important este ca toată lumea să-şi plătească contribuţiile de asigurări sociale. Pentru că, vedeţi dumneavoastră, de aici a plecat toată problema. De aici am fost obligaţi să facem acest transfer al contribuţiilor. Anul trecut toţi ne acuzau că vrem să luăm banii oamenilor, tot felul de prostii am auzit, dar noi am urmărit un singur lucru: ca toată lumea să-şi plătească corect toate aceste dări pe care le au, nu către stat, ci pentru pensia lor, pentru asigurarea lor medicală. Adică fix pentru ei. Am constatat, de-a lungul anilor, pentru că am făcut tot felul de calcule, de estimări, de studii, faptul că erau două milioane de persoane în România pentru care nu fuseseră achitate contribuţiile sociale. Sigur, asta neînsemnând că de când s-au angajat până în momentul respectiv nu şi-au achitat contribuţiile, dar anumite perioade, 3 luni, 6 luni, 1-2-3 ani, nu se plătiseră contribuţii. Bineînţeles că din cauza asta tot timpul era deficit pe fondul de pensii. Dar, făcând acest transfer al contribuţiilor am reuşit două lucruri foarte importante. O dată, să reducem deficitul şi, al doilea lucru, să nu afectăm în niciun fel nici angajaţi, nici angajatorii. S-au convins cu toţii că dacă angajatorii au fost de bună-credinţă şi au efectuat în mod corect acest transfer al contribuţiilor, în sensul că cheltuiala totală a angajatorului de anul trecut devine brutul de anul acesta, nici angajatorul nu trebuie să pună bani în plus pentru salariat, nici salariatul nu pierde pe net. Sunt două lucruri bune pe care am reuşit să le facem şi sperăm că măsurile pe care le-am luat anul trecut, chiar dacă a fost foarte mult deranj pe această temă, vor produce efecte foarte bune pe viitor”, a mai precizat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu.

În momentul de faţă, în România există 5,2 milioane de pensionari, care îşi primesc banii, prin lege, până în data de 15 ale lunii. Prin măsurile luate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, sincopele cu Poşta Română şi cu ordonatorii de credite au fost rezolvate, astfel reuşindu-se ca toţi pensionarii să îşi primească banii la timp, fără întârzieri.

„Cred că oamenii au început să facă diferenţa între ceea ce spunem noi şi ceea ce spun ceilalţi, în frunte cu preşedintele României, din păcate, care ar trebui să aibă, totuşi, rolul de mediator”, a conchis Lia Olguţa Vasilescu.

1 COMENTARIU

  1. eu nu cred nimic din afirmatiile astea ale doamnei din foto. deocamdata, dumneaei ii merge financiar foarte bine si isi aranjeaza si perspective excelente, fapt care nu se petrece si pentru locuitorii pastoriti de ministerul unde dumneaei e numita decidenta …

Comments are closed.