România, o treaptă sub media europeană la acoperirea cu servicii de sănătate

0
2626

La nivel european, conform raportului de monitorizare a Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate (UHC), s-a înregistrat în anul 2015 un indice de acoperire a serviciilor de sănătate de 73. Acest indice atingea în acelaşi an în România valoarea de 72, puţin sub media europeană. În ceea ce priveşte povara financiară consecutivă accesării serviciilor de sănătate, la nivelul regiunii europene a OMS, în anul 2010, 7% din populaţie, aproximativ 62,2 milioane cheltuia cu 10% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei şi respectiv 1% (aproximativ 8,9 milioane cheltuia cu 25% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate.

În perioada 1998-2012, în România, proporţia din populaţie care a suportat cheltuieli „catastrofale” pentru plata serviciilor de sănătate a prezentat un trend uşor ascendent. A crescut de la 6 la 12% proporţia din populaţie a celor care au cheltuit cu 10% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei şi de la 1 la 2% a celor care au cheltuit cu 25% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii esenţiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populaţia lumii) plătesc cel puţin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în ”sărăcie extremă” în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.

UHC a devenit o strategie cheie

Accesul la servicii esenţiale de sănătate de calitate şi la protecţie financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătăţesc sănătatea populaţiei, cresc speranţa de viaţă, protejează ţările de apariţia unor epidemii, reduc sărăcia şi riscul de foamete, creează locuri de muncă, susţin creşterea economică şi egalitatea de gen. Ţările care investesc în UHC îşi asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman naţional. Din acest considerent, în ultimele decenii UHC a devenit o strategie cheie pentru atingerea progresului în ceea ce priveşte indicatorii din sănătate şi din alte domenii de dezvoltare.