În Postul Paştelui, tricolorii vor să-şi spele păcatele în Ţara Sfântă

0
349

După ce a ratat campania de calificare la Mondiale, naţionala României joacă astăzi, de la ora 20, la Netanya, un amical cu Israelul

Deşi l-au pregătit prin baloane şi printre nămeţi, tricolorii vor disputa primul meci de anul acesta la o temperatură de peste 30 de grade, aşa cum se anunţă astăzi la Netanya, pe un stadion de 24.000 de locuri, pe care îşi desfăşoară meciurile de pe teren propriu formaţia Maccabi Netanya şi, temporar, echipele Maccabi Tel Aviv şi Hapoel Ra’anana. Construirea stadionului a costat 55 de milioane de euro. Netanya, care în ebraică înseamnă ”Dumnezeu a dat”, este un oraş de 200.000 de locuitori din nord-vestul Israelului, pe litoralul Mării Mediteranene. Staţiune turistică populară, situată la 32 km nord de Tel Aviv şi la 63 km sud de Haifa, Netanya beneficiază de o climă agreabilă şi de plaje ce se întind pe circa 14 km. Naţionala Israelului a mai disputat două partide amicale pe stadionul din Netanya, împotriva Finlandei (6 februarie 2013), 2-1, şi a Slovaciei (5 martie 2014), scor 1-3.

Ca şi România, naţionala Israelului a terminat pe locul 4 grupa de calificare la Mondiale, fiind însă devansată de Spania, Italia şi Albania. România este 58 de poziţii mai sus decât adversara sa în clasamentul FIFA: se află pe locul 36, în timp ce Israelul este pe 94. Naţionala noastră n-are însă amintiri recente prea plăcute cu adversarul de azi, în faţa căruia a pierdut ultimele patru amicale, fără să marcheze măcar o dată în aceste meciuri. Astfel, a fost un România – Israel 0-1 (Bucureşti, martie 1998), un România – Israel 0-2 (Bucureşti, martie 1999), un Israel – România 1-0 (Tel Aviv, februarie 2008) şi un România – Israel 0-2 (Timişoara, martie 2010). De fapt, România n-a mai învins Israelul de pe vremea Generaţiei de Aur, din 14 august 1996, când tricolorii au câştigat cu 2-0 un amical disputat la Bucureşti, graţie golurilor oltenilor Adrian Ilie şi Gică Craioveanu. Naţionalele României şi Israelului s-au întâlnit de 20 de ori până acum, palmaresul fiind favorabil tricolorilor: 10 victorii, 5 remize, 5 înfrângeri, golaveraj 29-19.

Pentru meciul de astăzi, selecţionerul Cosmin Contra îi are la dispoziţie pe: Ciprian Tătăruşanu, Silviu Lung, Florin Niţă, Bogdan Lobonţ (portari), Romario Benzar, Cristian Manea, Cosmin Moţi, Cristian Săpunaru, Dragoş Grigore, Alin Toşca, Ionuţ Nedelcearu, Nicuşor Bancu (fundaşi), Mihai Pintilii, Răzvan Marin, Alexandru Cicâldău, Nicolae Stanciu, Alexandru Chipciu, Ciprian Deac, Dorin R otariu, Paul Anton, Gheorghe Grozav (mijlocaşi), Dennis Man, Alexandru Mitriţă, Constantin Budescu, Claudiu Keşeru, George Ţucudean (atacanţi).

Contra vrea rezultate şi continuitate în exprimare

Înaintea de plecarea în Ţara Sfântă, selecţionerul Contra a spus ceea ce îşi doreşte de la această acţiune a naţionalei: ”Vom fi puternici şi ne vom adapta la orice condiţii şi vom încerca să câştigăm ambele meciuri. Voi încerca să nu mai fac aşa de multe schimbări ca în ultimele partide. Dar sunt jucători tineri pe care i-am adus să-i văd şi voi vedea cum planific aceste două jocuri. I-am adus să debuteze, să-i văd cum se integrează în angrenajul echipei naţionale. Sunt puţin surprins, este o atmosferă extraordinară, s-au integrat foarte bine. Rezultatul contează, pentru că muncim pentru rezultat, alergăm pentru aceste rezultate şi e clar că dacă joci bine, îţi creezi ocazii şi nu câştigi, e normal că rămâi frustrat. Un rezultat bun după un joc bun dacă s-ar putea ar fi extraordinar. Dar mă interesează mai mult să avem continuitate în exprimare, mai mult decât rezultatul. Ne întâlnim o dată la 3-4 luni de zile şi trebuie să le reaminteşti jucătorilor ceea ce vrei de la ei. Întotdeauna le voi cere să nu se relaxeze, să ne îmbunătăţim această mentalitate, agresivitate, acest joc care mi-ar plăcea să-l văd la echipa naţională, de posesie, în viteză, cu ocazii. Ceea ce am văzut la meciul cu Turcia, în multe momente la meciul cu Kazahstanul. Ceea ce am văzut în Danemarca în anumite momente, chiar dacă ne-au pus în dificultate. Ce am văzut în meciul cu Olanda în prima repriză”.

Mijlocaşul Nicuşor Stanciu, de la Sparta Praga, a declarat: „Nu ne-am calificat la Mondial, lucru care nu s-a mai întâmplat de douăzeci şi ceva de ani, dar pentru noi e totuşi destul de greu să ne calificăm în momentul de faţă la un campionat mondial. Pentru EURO va fi altceva, iar aici va fi marea dezamăgire dacă nu vom reuşi să ne calificăm. Dar avem aceste două amicale, mai este o acţiune în luna iunie şi avem timp să ne punem la punct pentru când va începe Liga Naţiunilor. Rezultatele pozitive pe care le-am avut la sfârşitul preliminariilor CM 2018, cu Kazahstan şi Danemarca, după jocurile bune am venit la lot cu o altă motivaţie, s-a văzut şi în meciul cu Turcia, am făcut apoi un meci mai puţin reuşit cu Olanda, dar pentru noi contează şi aceste amicale, şi rezultatul din ele”.