Ziua Mondială a Poeziei, sărbătorită astăzi la Craiova

0
1202

Pe 21 martie, odată cu echinocţiul de primăvară, este sărbătorită Ziua Mondială a Poeziei ocazie de a celebra poezia şi persoanele care o apreciază sub toate aspectele ei. Totodată, un mod de a recunoaşte că oamenii de litere şi cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Cu acest prilej, la Craiova, Asociația Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” din România și Biblioteca Franceză „Omnia”, în colaborare cu Teatrul Național „Marin Sorescu”, organizează o dezbatere despre poezie și despre rolul poeților în a recrea lumea, însoțită de un recital și o expoziție de carte, iar Asociaţia pentru Tineri „Streets” împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj şi Consiliul Judeţean al Elevilor Dolj derulează proiectul „Ora Poeziei” în opt licee craiovene.

Ziua Mondială a Poeziei îşi are începuturile în timpul celei de a 30-a sesiuni susţinute la Paris în octombrie-noiembrie 1999, scopul principal al acestei acţiuni întreprinse de UNESCO fiind de a sprijini diversitatea lingvistică prin intermediul poeziei. În fiecare an, UNESCO adresează o invitaţie autorităţilor, asociaţiilor şi societăţilor civile din toată lumea de a face tot ce le stă în putinţă pentru a readuce poezia în viaţa comunităţii, cu scopul de a-i continua vocaţia universală în serviciul diversităţii culturale şi al păcii în lume.

Muzică și poezie, la Biblioteca Franceză „Omnia”

La Craiova, Asociația Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” din România și Biblioteca Franceză „Omnia”, în colaborare cu Teatrul Național „Marin Sorescu”, sărbătoresc evenimentul astăzi, începând cu ora 12.30, la sediul amintitei biblioteci, printr-un amplu program de activități. Acesta cuprinde o dezbatere despre poezie și despre rolul poeților în a recrea lumea, momente lirice având ca suport versuri ale poeților invitați, dar și versuri din literatura universală, un recital susținut de Mircea Suchici, prim-violoncelist la Filarmonica „Oltenia”, și o expoziție de carte din fondul bibliotecii-gazdă.

         După cum a menționat prof. dr. Maria Tronea, vicepreședinta AMOPA-Roumanie, inițiatorul proiectului, participanții la eveniment (scriitori, profesori, elevi, studenți) sunt invitați să asiste la un moment de magie poetică, în stilul celei descrise de Eminescu: „Cum negustorii din Constantinopol / Întind în piață diferite mărfuri, / Să ieie ochii la efenzi și popol, / Astfel la clăi de vorbe eu fac vârfuri / De rime splendizi, să le dau de trampe, / Sumut o lume ș-astfel ochii lor fur”.

„Ora Poeziei” în liceele craiovene

Tot astăzi, Asociaţia pentru Tineri „Streets” împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj şi Consiliul Judeţean al Elevilor Dolj  derulează, între orele 13.00 și 14.00, proiectul „Ora Poeziei” în opt licee craiovene: Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”, Liceul de Arte „Marin Sorescu”, Liceul Teoretic „Henri Coandă” şi Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”. Aflat la cea de-a III-a ediție, proiectul are ca scop creșterea interesului liceenilor craioveni pentru poezie.

Timp de o oră, elevi, autori de poezii, din fiecare liceu participant, vor citi colegilor din creaţiile lor, acestea urmând a fi reunite apoi într-un caiet ilustrat. «Toţi elevii sunt invitaţi la cenaclul literar Virtus Verbi, proiect organizat de Consiliul Judeţean al Elevilor Dolj, în data de 22 martie, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”», precizează organizatorii.