Gazonul de pe „Ion Oblemenco” nu se schimbă înainte de România – Suedia, dar sunt promisiuni că va arăta mai bine

0
564

Concluzia în privinţa gazonului de pe „Ion Oblemenco”, după întrunirea de urgenţă din Bănie: nu se va schimba, dar se fac lucrări de îmbunătăţire şi sunt promisiuni că suprafaţa de joc va arăta mai bine până la meciul România – Suedia, de pe 27 martie.

Iniţiativa acestei reuniuni a avut-o primarul Craiovei, Mihai Genoiu. „Mi-am exprimat îngrijorarea pentru situaţia terenului şi am solicitat să se ia măsuri pentru a ajunge într-o stare mai bună. Primăria nu poate schimba gazonul, dar poate face presiuni pentru ca el să fie adus în condiţii mai bune. Concluzia comună este că firma constructoare, care asigură şi mentenanţa gazonului, să-şi asume, printr-un document, că starea gazonului nu pune în pericol integritatea fizică şi siguranţa jucătorilor. Deci aşteptăm, în zilele următoare, un răspuns din partea constructorului vizavi de această stare. Aşadar, meciul va rămâne să se dispute la Craiova şi să sperăm că se vor găsi soluţiile cele mai bune pentru ca gazonul să fie impecabil la data jocului cu Suedia” a spus edilul. Au fost prezenţi la această discuţie: reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai FRF, ai CS Universitatea Craiova, ai Companiei Naţionale de Investiţii, ai firmei constructoare, CON A, şi ai firmei care se ocupă de gazon, Eco Garden.

Reprezentantul FRF, Gabriel Bodescu, şi-a exprimat părerea că gazonul ar trebui schimbat înaintea meciului cu Suedia.

De ce nu se schimbă gazonul? CNI a afirmat că gazonul este în garanţie la constructor, iar pentru a se înlocui, societatea ca îşi va asuma acest lucru va trebui să preia şi garanţia rămasă, de 4 ani şi 7 luni. În acelaşi timp, constructorul nu poate fi obligat să schimbe terenul de joc. Pentru a fi declarat necorespunzător, este nevoie de o nouă expertiză FIFA, prima fiind efectuată înainte de inaugurare. Dacă problemele vor continua, Primăria Craiova va solicita o nouă expertiză chiar înainte de a prelua gazonul, după terminarea perioadei de mentenanţă, în luna mai. „Dacă nu se ameliorează starea terenului, vom cere o nouă expertiză, fiindcă nu vrem să preluăm un gazon care are probleme, ci un gazon perfect. Dacă firmele de specialitate nu pot să-l aducă la un nivel bun, atunci ce-am putea face noi, care nu avem experienţă în acest domeniu?” a precizat primarul Genoiu.

200.000 de euro l-ar costa pe constructor schimbarea gazonului

Firma CON A, constructorul arenei din Bănie, este de acord că sunt probleme cu gazonul şi a promis că aceste probleme vor fi înlăturate. Dacă gazonul nu se va ameliora până la finalul perioadei de mentenanţă, constructorul îşi asumă responsabilitatea de înlocuire, operaţie care ar costa 200.000 de euro.

Ce se întreprinde pentru îmbunătăţirea stării gazonului? „Acum se fac drenaje cu un vertidren şi s-a introdus o sămânţă specială de gazon care vegetează în 24 sau 48 de ore, o procedură la fel de scumpă ca şi înlocuirea gazonului” a spus edilul din Bănie.

De ce gazonul arată aşa de rău? Primarul Genoiu consideră că este vorba de o lipsă de experienţă a firmelor de profil, fie că sunt din România, ori sunt din Olanda – cazul de faţă – în privinţa aclimatizării gazonului, menţinerea lui în stare bună la condiţiile din România. „Ce s-a întâmplat la Craiova s-a întâmplat şi pe Arena Naţională şi la Cluj Arena, fiindcă nu există o experienţă de adaptare a gazonului la condiţiile climatice din România, fie că a fost vorba de firme româneşti, sau aceasta, din Olanda, care se ocupă de gazonul de pe Ion Oblemenco”.

Surprinzător, cei mai „tăcuţi”, cei care nu au ridicat niciun fel de pretenţii la această întrunire au fost reprezentanţii CS Universitatea Craiova, deşi alb-albaştrii au meci de campionat la câteva zile după partida România – Suedia. „Mai puţin fermă a fost poziţia celor de la CS Universitatea Craiova, care nu au exprimat o poziţie foarte clară, de schimbare sau nu a gazonului. Acesta nu este într-o stare atât de proastă, întrucât clubul nu a pus problema integrităţii fizice a jucătorilor, cu atât mai puţin putem să punem noi această problemă. Jucătorii se pot plânge de acest lucru, dar clubul este cel care trebuie să-şi spună punctul de vedere vizavi de modul cum afectează starea terenului integritatea jucătorilor. Or, clubul nu a avut un punct de vedere special în acest sens” a precizat primarul Genoiu.

În funcţie de starea gazonului, „Ion Oblemenco” ar putea găzdui chiar finala Cupei României de anul acesta.