Aproape de Craiova, comuna Brădeşti trăieşte într-un climat european, prin condiţiile oferite locuitorilor, iar acest lucru se vede peste tot: case îngrijite, drumuri asfaltate, terenuri agricole exploatate, iar modernizarea nu este oprită, fiind în derulare mai multe proiecte, altele aşteptând să fie puse în aplicare.
La cca. 20 de km. de Craiova, comuna Brădeşti ( cu şase sate componente – Brădeşti – centru, Brădeştii Bătrâni, Tatomireşti, Meteu, Piscani şi, de curînd, Răcari, fostul sat Răcarii de Jos), trăieşte într-un confort aproape de cel european. De-a lungul anilor, aici s-au făcut investiţii , inclusiv prin alocarea unor fonduri europene, iar schimbarea se vede la tot pasul . Unele proiecte de dezvoltare au fost aprobate şi se află în derulare, altele îşi aşteaptă aprobarea pentru finanţare. „Putem vorbi despre un plan amplu de modernizare a comunei. Astfel, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), drumuri şi străzi din localitate vor fi asfaltate, în acest an, pe o lungime de opt km. , valoarea investiţiei fiind de aproximativ 3,1 mil. de lei. Tot prin PNDL, vor fi modernizate şi extinse trei şcoli gimnaziale (3,4 milioane de lei), iar dispensarul medical va intra şi el în proiectul de reabilitare, suma alocată apropiindu-se 700.000 de lei. În ceea ce priveşte fondurile europene, avem în jur de 500.000 de euro pentru ridicarea a trei grădiniţe în satele Brădeştii Bătrâni, Răcari şi Tatomireşti, modernizarea Căminului Cultural şi punerea în funcţiune a Centrului After – School pentru elevii din comună. Însă, cel mai important program este cel al canalizării în toate satele, mai puţin Meteu, în valoare de 24 milioane de lei”, a precizat Ion Răcăreanu, primarul din Brădeşti.
Alte proiecte aflate în pregătire
Dacă cele prezentate sunt deja aprobate , altele se află în pregătire, unele având dosarul depus, altele fiind în faza de intenţie, aşteptând bugetarea lor. „În intenţie , avem modernizarea a încă 12 km. de drumuri de interes local. Însă avem în stadiul de evaluare trei programe, fiecare în valoare de un milion de euro, prin accesarea fondurilor europene. Unul este pentru reabilitarea drumurilor de exploatare agricolă, altul pentru extinderea canalizării, o completare la cel de la PNDL, iar celălalt pentru modernizarea căilor de legătură între sate. De asemenea, avem depus un proiect la Compania Naţională de Investiţii, pentru construirea unui nou sediu al primăriei. În intenţie avem şi extinderea reţelei de alimentare cu gaze, respectiv a celei de iluminat public”, a mai spus Ion Răcăreanu.
Semne încurajatoare şi de la agricultură
Cum vorbim despre o localitate rurală, nu putea lipsi problema agricolă, dar, şi aici, rezultatele sunt îmbucurătoare. Practic, aproape toată suprafaţa agricolă, cca. 4.500 ha, este acoperită cu diferite culturi, de la grâu, porumb, floarea soarelui până la legumicultură, cea din urmă aflată în creştere în utimii ani. Sunt deja mai bine de 40 de proiecte pe care legumicultorii le-au depus, accesând până la 3.000 de euro pentru investiţii, iar rezultatele au început să se vadă. Pentru creşterea animalelor, sunt trei proiecte, două pentru creşterea vacilor, celălalt la caprine, maximum 5.000 de euro pentru fiecare, iar trei programe sunt pentru aplicultură, fenomen ce tinde să se dezvolte. Una peste alta, la Brădeşti se trăieşte în condiţii aproape de standardele europene.