Minori judecaţi în stare de arest pentru tâlhărie calificată

0
495

Doi tineri din Craiova, ambii în vârstă de 16 ani, au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru tâlhărie calificată. În luna decembrie, cei doi au acostat o fată şi un băiat, i-au furat telefonul fetei, l-au lovit pe băiat şi au fugit. Dosarul s-a înregistrat la Judecătoria Craiova, unde a intrat în camera preliminară, instanţa menţinându-i pe cei doi în arest preventiv, printr-o hotărâre rămasă definitivă luni, 12 februarie a.c., la Tribunalul Dolj. În plus, pentru unul dintre autori, este a doua cauză penală în care este cercetat în stare de arest preventiv.

Reamintim că, pe 11 ianuarie a.c., reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj anunţau că, poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Craiova au reuşit să identifice autorii unei tâlhării calificate, comise în luna decembrie a anului trecut asupra a doi tineri, fată şi băiat, de 15, respectiv 19 ani, pe strada Nicoale Iorga din Craiova. Mai exact, Darius B., de 19 ani, din Craiova, a fost cel care a sesizat, prin SNUAU 112, comiterea faptei, în luna decembrie. El le-a explicat poliţiştilor că stătea pe o bancă de pe strada Nicolae Iorga, împreună cu prietena sa, S.R., în vârstă de 15 ani, din aceaşi localitate, când au fost abordaţi de doi băieţi cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani, unul dintre aceştia solicitându-i telefonul mobil prietenei sale, motivând că doreşte să verifice o adresă de Facebook. Profitând de neatenţia lor, tânărul respectiv a fugit având asupra sa telefonul mobil al fetei, iar celălalt tânăr care îl însoţea pe autor l-a lovit pe Darius B., provocându-i leziuni superficiale. Oamenii legii au stabilit că autorii faptei sunt Gabriel Marius Roşca, de 16 ani, din Craiova (ajuns deja în arest pe 7 ianuarie, pentru o altă faptă, înainte să se stabilească implicarea sa în această tâlhărie) şi Ştefan Daniel Ion, tot în vârstă de 16 ani, elev, din Craiova. Prejudiciul cauzat, respectiv telefonul mobil al tinerei de 15 ani, a fost recuperat de poliţişti şi restituit persoanei vătămate. În urma analizării materialului probator, împreună cu procurorul care supraveghează cercetările, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cei doi tineri de 16 ani pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată. Pe numele acestora au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. O zi mai târziu, pe 12 ianuarie, cei doi au fost arestaţi preventiv.

Au fost menţinuţi după gratii

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au finalizat cercetările şi au înaintat, săptămâna trecută, instanţei, rechizitoriul prin care Gabriel Marius Roşca şi Ştefan Daniel Ion au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru tâlhărie calificată. Cei doi minori au cerut instanţei înlocuirea arestării preventive cu o măsură mai blândă, însă Judecătoria Craiova le-a respins cererile: „Respinge cererea formulată de inculpatul Roşca Gabriel Marius Daniel prin apărător ales, de revocare a măsurii arestului preventiv. Menţine ca fiind legală şi temeinică măsura arestului preventiv a inculpatului Roşca Gabriel Marius Daniel dispusă prin încheierea cu numărul 1 din 07.01.2018 pronunţată în dosarul cu numărul 171/215/2018 al Judecătoriei Craiova precum şi măsura dispusă prin încheierea cu numărul 4 din 12.01.2018 pronunţată în dosarul cu numărul 716/215/2018 al Judecătoriei Craiova. II. Respinge cererea formulată de inculpatul Ion Ştefan Daniel prin apărător ales, de revocare a măsurii arestului preventiv. Respinge cererea formulată de inculpatul Ion Ştefan Daniel prin apărător ales, de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu una din măsurile prev. de art. 202 alin.4 lit.b sau d C.p.p. Menţine ca fiind legală şi temeinică măsura arestului preventiv a inculpatului Ion Ştefan Daniel dispusă prin încheierea cu numărul 4 din 12.01.2018 pronunţată în dosarul cu numărul 716/215/2018 al Judecătoriei Craiova”, se arată în încheierea de şedinţă a Judecătoriei Craiova. Cei doi au formulat contestaţii, iar luni, 12 februarie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj le-au respins contestaţiile ca neîntemeiate, hotărârea rămânând definitivă. Pe fond, dosarul a intrat în camera preliminară a Judecătoriei Craiova.