Cetăţean turc prins încercând să mituiască doi poliţişti craioveni

0
331

Un cetăţean turc, în vârstă de 46 de ani, cu reşedinţa în municipiul Caransebeş, a ajuns în arestul IPJ Dolj, duminică după-amiază, pentru dare de mită. Bărbatul fusese depistat în trafic, pe Calea Severinului din Craiova, circulând cu 86 km/h şi băut. Ca să nu fie sancţionat contravenţional şi lăsat fără permisul de conducere, cetăţeanul turc a vrut să cumpere bunăvoinţa poliţiştilor Biroului Rutier Craiova, însă aceştia şi-au anunţat imediat superiorii şi pe ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj care, împreună cu procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, l-au prins în flagrant pe bărbat, chiar în biroul poliţiştilor, în timp ce le oferea 350 de lei ca să scape. De altfel, unul dintre cei doi agenţi de la Rutieră a mai refuzat mită în octombrie 2016, de la un craiovean de origine arabă, şi în acel caz fiind anunţaţi ofiţerii anticorupţie. Aseară, judecătorii Tribunalului Dolj au dispus arestarea preventivă a şoferului turc pentru o perioadă de 30 de zile.

Reprezentanţii Direcţiei generale Anticorupţie au anunţat ieri că, ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, au realizat, duminică după-amiază, prinderea în flagrant a unui bărbat de 46 ani, cetăţean turc, cu reşedinţa în municipiul Caransebeş, în timp ce oferea suma de 350 lei unor agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Craiova – Biroul Poliţiei Rutiere. Mai exact, duminică, 7 ianuarie a.c., un echipaj compus dintr-un ofiţer şi doi agenţi din cadrul Biroului Rutier Craiova, aflat în serviciul de supraveghere şi control al traficului rutier, acţionând cu aparatul radar pe strada Calea Severinului din municipiul Craiova, l-a depistat pe Irey Erdogan, de 46 de ani, cetăţean turc, cu reşedinţa în municipiul Caransebeş, judeţul Caraş-Severin, la volanul unui autoturism marca Audi, în timp ce circula cu viteza de 86 km/h, viteză înregistrată de aparatul radar. Poliţiştii l-au oprit şi i-au solicitat bărbatului de 46 de ani să fie testat alcoolscopic. Ca urmare a testării cu aparatul etilotest, s-a stabilit că acesta consumase şi băuturi alcoolice, întrucât a rezultat o concentraţie de 0,09 mg/l alcool pur în aerul expirat, după cum au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj. Pentru a nu se lua măsuri legale împotriva sa, şi anume pentru a nu fi sancţionat contravenţional şi a nu i se reţine permisul de conducere, conducătorul auto le-a oferit lucrătorilor de poliţie suma de 350 lei. Poliţiştii au refuzat categoric oferta şi au sesizat conducerea IPJ Dolj şi Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Dolj. Ofiţerii SJA, împreună cu procurorul de caz, au pus la punct rapid toate detaliile şi l-au prins în flagrant pe cetăţeanul turc, chiar în biroul agenţilor de poliţie, în timp ce le-a oferit suma de bani. Bărbatul a fost dus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost audiat de procurorul de caz sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, fiind reţinut, ulterior, pe bază de ordnanţă, pentru 24 de ore. Bărbatul a fost introdus în arestul IPJ Dolj, iar ieri după-amiază a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea Parchetului şi a dispus arestarea preventivă a lui Irey Erdogan pentru 30 de zile.

Unul dintre poliţişti a mai refuzat mită şi în 2016

De altfel, unul dintre agenţii de la Rutieră care a refuzat acum banii cetăţeanului turc nu este pentru prima dată în această situaţie. Este vorba despre agent şef principal Adrian Fota Balaci, care, la jumătatea lui octombrie 2016, în timp ce acţiona, împreună cu agent şef principal Constantin Iovănescu, pe strada Traian Lalescu din Craiova, au oprit pentru control un autoturism Opel Corsa, la volanul căruia se afla un bărbat de 51 de ani, din Craiova, de origine arabă, Atassi Mohammed Mujab. Oamenii legii au constatat că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule, motiv pentru care a fost condus la sediul Biroului Rutier, de pe strada Câmpia Islaz, pentru continuarea cercetărilor. Craioveanul a încercat să le ofere poliţiştilor bani, pentru ca aceştia să nu ia măsurile legale faţă de el, respectiv pentru a nu i se întocmi un dosar de cercetare penală. Cei doi agenţi şi-au informat superiorii direcţi, dar şi conducerea Inspectoratului cu privire la acest lucru, astfel că au fost anunţaţi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj. Imediat, s-a constituit o echipă complexă formată din procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi ofiţeri ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, iar bărbatul de 51 de ani a fost prins chiar în sediul Biroului Rutier Craiova, în momentul în care a oferit suma de 2.500 lei poliţiştilor. Acesta a fost condamnat definitiv, în septembrie anul trecut, la 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.