Războiul semnăturilor în Primăria Braloştiţa

0
1004

Câţiva cetăţeni din comuna doljeană Braloştiţa au mers, ieri-dimineaţă, la Primărie ca să li se elibereze adeverinţe fie pentru şomaj, fie pentru obţinerea ajutorului la încălzire. Din păcate, aceştia au picat în mijlocul unui veritabil război al semnăturilor purtat de primarul Dumitru Amza cu viceprimarul Ioan Sârbu, fiind nevoiţi să facă mai multe drumuri ca să-şi rezolve problema. Asta pentru că, în lipsa primarului, o funcţionară „de încredere” a refuzat să pună ştampila peste semnătura viceprimarului.

O banală adeverinţă necesară la dosarul de şomaj al lui Liviu Obleagă din Braloştiţa a scos încă o dată la iveală încurcăturile nefireşti iscate în Primăria din comună. Cu primarul plecat conform propriei declaraţii, „cu buldo-excavatorul în satul Ciocanele pentru a desfunda un şanţ”, cetăţenii veniţi cu diverse solicitări au primit adeverinţe semnate de înlocuitorul de drept al acestuia, viceprimarul Ioan Sârbu. Ca să le fie ştampilate, aceştia nu au trecut pe la Secretariat, aşa cum ar fi fost normal, ci pe la diverşi funcţionari cărora primarul le-a pasat atribuţia respectivă, cu menţiunea că le este interzis să ştampileze orice act semnat de Ioan Sârbu.

Dispoziţia verbală a lui Dumitru Amza se bate cap în cap cu articolul 57, alineatul 2 din Legea nr. 215/2001 modificată şi republicată, care spune: „Viceprimarul este subordonat primarului şi înlocuitorul de drept al acestuia, care îi poate delega atribuţiile sale”. „Eu nu am fost aici, dar era vorba despre nişte dispoziţii pentru curatelă pe care numai primarul le semnează. Ştampila stă la Primărie, la domnul secretar sau la mine în birou”, a spus primarul ca să-şi justifice interdicţia. În fapt, era vorba despre o adeverinţă, aşa cum spuneam, necesară dosarului de şomaj, iar ştampila nu era nici la Secretariat, nici în biroul primarului. „De dimineaţă au venit oamenii după adeverinţe. Eu le-am semnat şi i-am trimis să le ştampileze. Oamenii s-au întors revoltaţi că nu vrea să le pună ştampila. M-am dus să văd despre ce e vorba şi Raluca Hantea mi-a spus că nu vrea să-şi piardă serviciul din cauza mea şi că primarul i-a interzis să pună ştampila peste semnătura mea. E un motiv personal al primarului în toată treaba asta”, a explicat, la rândul său, viceprimarul Ioan Sârbu.

Ştampila cu semnătura primarului, dată din mână în mână

Pentru că avea nevoie urgentă de adeverinţă, Liviu Obleagă a bătut din uşă în uşă până ce Raluca Drăgoi Hantea, de la Serviciul de Achiziţii Publice, l-a lămurit ce trebuie să facă ca să îşi rezolve problema. A făcut, aşadar, cale întoarsă la Serviciul de Asistenţă Socială pentru a-i fi eliberată o a doua adeverinţa fără semnătura din pix a viceprimarului. „Am venit să iau adeverinţă pentru depunerea dosarului de şomaj. Am luat-o semnată de viceprimar, că primarul nu era. Domnu’ inginer (n.r. – funcţionarul cu ştampila în lipsa primarului) a spus că nu poate să o ştampileze, pentru că din partea domnului primar are voie să pună ştampilă doar pe adeverinţele necesare la dosarul pentru ajutor de încălzire. M-a trimis la Raluca Hantea, care a zis că nu poate să pună ştampila pe semnătura viceprimarului şi să mă duc să iau altă adeverinţă. Am luat alta, pe care mi-a pus ştampila cu semnătura primarului”, a povestit Liviu Obleagă.

Declaraţia Vioricăi Manda de la Asistenţă Socială îi dă dreptate: „Scrisei o adeverinţă pe numele lui Liviu Ion Obleagă şi venii înapoi cu ea, că era semnată de viceprimar şi nu-i puseră ştampila pe ea. Mă puseră să-i fac alta şi făcui alta. Ştampila e la Raluca Hantea sau la inginerul agronom, dar de obicei primarul decide cui o lasă. S-au mai întors adeverinţe tot din cauza asta”.

Raluca Hantea nu a vrut să dea nici o explicaţie presei venite la faţa locului, retrăgându-se val-vârtej în biroul de Contabilitate şi ferecând uşile, deschise în mod normal, într-o instituţie publică. Forţată să deschidă de cetăţenii care aşteptau la coadă, funcţionara şi-a făcut loc cu coatele printre aceştia şi a coborât iute scările, strigând în urma ei că nu are nimic de spus. Dumitru Amza nu a vrut să o aducă în lumina reflectoarelor, dar a promis că va face o şedinţă cu toţi funcţionarii din Primărie ca să clarifice situaţia creată de dimineaţă. Şedinţa nu a mai avut loc, iar delegarea atribuţiilor în Primărie a rămas tot o treabă încâlcită provocată chiar de gospodarul-şef al comunei.