Firma Tel Drum, trimisă în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

0
474

Firma Tel Drum a fost trimisă în judecată de DNA, alături de reprezentanţii acesteia, Petre Pitiş, Mircea Vişan, Florea Neda, dar şi de o altă societate – SC WFA Impex SRL – şi reprezentantul ei, Florian Ion, acuzaţiile fiind de fraudă cu fonduri europene, respectiv complicitate.

Potrivit DNA, în anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de firma Tel Druma SA în cadrul programului „Creşterea Competitivităţii Economice”, finanţat din fonduri europene, urmând a achiziţiona o „staţie mobilă de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a SC Tel Drum SA”. Proiectul trebuia implementat până la data de 31 decembrie 2015.

Pe 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunţul de achiziţie de bunuri (staţia mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri a fost declarată câştigătoare firma WFA Impex SRL, arată anchetatorii.

Sursa citată precizează că după depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, Tel Drum a primit, în cadrul proiectului, suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene.

“În rechizitoriu se arată că, în cadrul proiectului finanţat din bani europeni, reprezentanţii Tel Drum SA, inculpaţii Vişan Mircea, Petre Pitiş şi Neda Florea şi reprezentantul WFA Impex SRL, inculpatul Ion Florian, au încălcat, pe de-o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare şi, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte şi împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obţinerea fondurilor nerambursabile)”, spune DNA.

Mai exact, aceştia ar fi simulat procedura de atribuire, “reprezentanţii Tel Drum SA fiind în realitate cei care au negociat preţul şi condiţiile achiziţiei utilajului de la firma furnizoare, în timp ce WFA Impex SRL a fost doar un interpus scriptic în procedură; această societate nu avea nici experienţa şi nici capacitatea de a furniza utilajul în mod independent”, “funcţionând ca o societate satelit pentru Tel Drum”.

“Practic, procedura prin care TEL DRUM SA a achiziţionat staţia mobilă de preparare mixturi asfaltice a fost una simulată. Ofertantul câştigător – firma WFA IMPEX SRL- este o firmă care are o relaţie de afiliere cu TEL DRUM, ea fiind interpusă între furnizorul utilajului şi beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial preţul de achiziţie a utilajului şi, pe cale de consecinţă, de a majora suma nerambursabilă obţinută de TEL DRUM SA. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 4.849.375 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă”, explică DNA.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile persoanelor fizice cercetate, dar şi pe cele ale societăţilor, inclusiv Tel Drum, până la concurenţa sumei de 4.849.375 lei. Dosarul are la bază o sesizare a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor înregistrată la data de 16 mai 2017 şi va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.