„Ei au luptat pentru Unire!”

0
421

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, prin Biroul Împrumuturi, organizează astăzi, începând cu ora 14.00, acţiunea intitulată „Ei au luptat pentru Unire!”. Coordonată de profesorii Tina Călin, Iacob-Calcinovski Melania, Traudia Chiripuş şi Claudia Balaci, acţiunea se încadrează în seria de activităţi consacrate marcării Zilei Naţionale a României (1 decembrie).

  Elevi şi profesori deopotrivă vor susţine prelegeri despre personalităţile marcante ale anului 1918. Prezentările dedicate unor figuri precum Ecaterina Teodoroiu, Iuliu Maniu şi Vasile Goldiş se vor constitui într-un prilej de cunoaştere, dezbatere şi reflecţie cu privire la rolul jucat de marile personalităţi ale epocii în realizarea Unirii tuturor românilor în graniţele aceluiaşi stat.

  „Ne apropiem cu paşi repezi de celebrarea celor 99 de ani trecuţi de la Unirea de la 1 decembrie 1918. Închiderea fericită a unui proces iniţiat o dată cu unirea Basarabiei cu României, continuat de unirea Bucovinei cu ţara şi desăvârşit la 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia, prin intrarea în hotarele fireşti ale României Mari ale provinciilor istorice Transilvania, Banat şi Maramureş. Doar un an ne mai desparte de centenarul pe care îl vom marca anul viitor.  La bibliotecă vom continua seria de evenimente prin care ne-am propus să reliefăm importanţa Unirii de la 1918, a sforţărilor, sacrificiilor şi toate idealurile care i-au călăuzit pe românii de acum 100 de ani. Doresc să aduc mulţumiri profesorilor implicaţi în organizarea acestui eveniment. Fără excepţie, provin de la instituţii care au stabilit parteneriate educative cu biblioteca”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”.

  Evenimentul se va desfăşura în sala “Acad. Dinu C. Giurescu” şi este organizat în baza parteneriatului stabilit între Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, pe de o parte, respectiv Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” şi Școala Generală “Nicolae Romanescu”.

  Birou Presă

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”