Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Nu este bine nici pentru Spania, dar nici pentru Europa ceea ce se întâmplă în Catalonia”

0
1008

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele Grupului EPP, a pus astăzi în discuţie, în cadrul unui conferinţe de presă,  cele mai importante subiecte care agită spiritele la nivelul Uniunii Europene. Pe agenda şedinţei de plen a  Parlamentului European, susţinută săptămâna trecută la Strasbourg, unde a fost o sesiune de vot, au stat următoarele probleme: Catalonia, Brexit, bugetul Uniunii şi, nu în ultimul rând,  directiva care prevede condiţii  suplimentare muncitorilor detaşaţi în statele Uniunii.

Marian Jean Marinescu

Deputatul european şi-a început conferinţa cu un subiect extrem de sensibil şi anume, referendumul din Catalonia şi a tras semnalul de alarmă vizavi de ceea ce s-ar putea întâmpla din punct de vedere de economic în zona respective, dar şi în regiune.  Marian Jean Marinescu crede că educaţia ar fi unul din factorii determinaţi, iar tinerilor le sugerează să înveţe şi să studieze şi să-şi ia mai puţină informaţie de pe internet, informative care de cele mai multe ori le este livrată în mod intenţionat. “Din păcate, situaţia din Catalonia, în ultima perioadă nu a fost extraordinar de calmă. Parlamentul Regional a declarat independenţa Catalonei. Vă rog să ţineţi cont că au fost 70 de voturi pentru din 135 cât are Parlamentul, adică, cu o majoritate foarte mică. Regula democraţiei  consfinţeşte că majoritatea decide, dar când avem în faţă o decizie de o astfel de importanţă, cred că ar fi putut să fie o altfel de majoritate. Ne arată aşadar de fapt care este situaţia reală în Catalonia. Procedura prin care s-a votat la acest referendum nu se poate lua în calcul.  Din sondaje rezultă o opinie aproape egală, o situaţie echilibrată aş putea să spun. Deci s-a luat această decizie, care este împotriva Constituţiei Spaniei şi în consecinţă Guvernul Spaniei a luat şi el anumite măsuri şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat… liderii au părăsit Catalonia. Aşa cum s-a întâmplat la Brexit… dar în sens invers. Acolo s-a reuşit şi tot pe o diferenţă mică, iar cei care au susţinut Brexit-ul au dispărut. Unii şi-au dat demisia, alţii au renunţat. Liderii din Catalonia au fugit din ţară, în loc să se apere, să-şi susţină convingerile, mai ales dacă ei credeau că fac ceea ce trebuie. Acum sperăm ca lucrurile să se aşeze pentru că nu este bine nici pentru Spania, dar nici pentru Europa, ceea ce se întâmplă în Catalonia. Deja au plecat foarte multe firme de acolo, şi-au mutat sediul în altă parte, ceea ce pentru oameni va fi foarte rău. Pe de altă parte, atitudinea statelor din Europa este foarte clară, nimeni nu va recunoaşte independent Cataloniei. Părerea mea este că ceea ce se întâmplă se datorează unor politicieni populişti, oameni care nu le ajunge să fie premier al unei regiuni autonome şi doresc să fie preşedinte sau prim-ministru al unei ţări”, a precizat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Paradoxal, România a votat varianta Consiliului Europei, Polonia… nu

Al doilea subiect al conferinţei a fost legat de muncitorii detaşaţi în UE. „Există o directive europeană, în lucru, în Parlament şi în Consiliu. A venit şi preşedintele Macron în România pentru a susţine anumite lucruri. A fost un text votat iniţial în Comisie, apoi a fost votat în Parlament, în plen şi a fost în acelaşi timp şi o reuniune a miniştrilor Muncii din ţările membre şi care au aprobat un text la Consiliu, care este diferit de textul Parlamentului. Acolo perioada maximă de detaşare este de un an, iar la Parlament este de doi ani, cu prelungire de 6 luni la Consiliu şi cu o prelungire de un an la Parlament. Trebuie să se ţină cont de salariul minim din ţara respectivă, în partea cealaltă este vorba de contracte de ramură sau contracte ce ţin de respectiva unitate, adică, lucrurile sunt diferite. România a votat în mod paradoxal varianta din  Consiliu, asta în condiţiile în care alte state nu au votat-o, de exemplu, Polonia. Ok,  Macron a câştigat o luptă, dar nu războiul, pentru că acum încep negocierile dintre Parlament şi Consiliu. România care făcea parte dintr-o minoritate de blocaj, eventual, în Consiliu, nu a mai făcut parte şi a votat. Noi în Parlament vom susţine condiţii cât mai bune pentru muncitorii detaşaţi. De ce ? Pentru că este un drept câştigat. Este o libertate de circulaţie a forţei de muncă. Atâta timp cât formele sunt legale, nu trebuie să punem noi condiţii care să restricţioneze această libertate. Adică, ceea ce se întâmplă cu nişte state care vor să introducă nişte reguli, să creeze şi o mai mare protecţie pentru forţa de muncă din statele respective, ceea ce este de fapt împotriva Tratatului”, a mai spus deputatul european.