„Dialogul performanţei”, cu actorul şi managerul cultural Constantin Chiriac

0
397

„Dialogul performanţei: actor-creator şi manager-vizionar” este titlul conferinţei pe care Constantin Chiriacactor, preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu – o va susţine la Craiova, duminică, 5 noiembrie, de la ora 11.00, ca invitat al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” în cadrul Întâlnirilor „SpectActor”. Evenimentul cultural, iniţiat în anul 2009, îşi propune – şi reuşeşte – să aducă în faţa publicului craiovean personalităţi ale culturii naţionale şi europene, capabile să dezvolte un dialog pe coordonatele spiritului tolerant şi ale ideii incisive.

Constantin Chiriac

Constantin Chiriac va susţine conferinţa „Dialogul performanţei: actor-creator şi manager-vizionar” în Sala „Amza Pellea” a teatrului, în prezentarea secretarului literar Nicolae Coande. În acest cadru, va împărtăşi din experienţa sa de creator al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi va vorbi despre şcoala de teatru şi management cultural de la Sibiu, platforma doctorală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”, Bursa de Spectacol de la Sibiu, despre comunitatea reabilitată printr-un dat cultural, dezvoltarea noului public şi dezvoltarea infrastructurii prin construcţia unui teatru şi a unui institut de cercetare orientate spre viitor. Bilete pentru accesul la conferinţă sunt puse în vânzare la Agenţia instituţiei.

În aceeaşi zi, de la ora 12.30, actorul va susţine un recital de poezie religioasă, „Metanie, ţie, Părinte”, la Catedrala Sf. Dumitru, urmând ca de la ora 17.30 să prezinte la Aula „Buia” a Facultăţii de Agronomie recitalul „Domnule şi frate Eminescu!”. Potrivit unui comunicat de presă al Naţionalului craiovean, recitalul „este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi porneşte de la dimensiunea poeziei populare ca matrice, explorând legătura creatoare şi prietenia unică dintre cei doi scriitori români”.

 Constantin Chiriac (n. 3 octombrie 1957, Republica Moldova) a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1980. Din 1994 conduce Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, iar în 2009 a devenit directorul Teatrului „Radu Stanca”. Este posesor a trei diplome în management cultural conferite de United States Information Agency (1996), University of Hull în Marea Britanie (1998-1999), Virginia Commonwealth University în Richmond, Virginia (1999).  Este doctor în teatru cu teza „Poezia ca spectacol”, susţinută la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş (2006). A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one-man show-uri şi a susţinut recitaluri în peste 50 de ţări. Printre cele mai cunoscute filme în care poate fi văzut: „Moromeţii” (regia Stere Gulea), „Croaziera” (regia Mircea Daneliuc) şi „Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete).

A fost decorat prin decret prezidenţial cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2000). A obţinut de două ori premiul pentru „Cel mai bun manager de teatru din România”,  merit recunoscut de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi de juriul Uniunii Teatrelor din România în cadrul Galelor UNITER (2001). I-a fost conferit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru promovarea teatrului românesc în lume (2003). A fost vicepreşedinte al Asociaţiei „Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007” (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012). A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), Premiul Hotel, Tourism and Leisure Investment Conference în cadrul Excellence Awards Ceremony 2014, a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc 2014 şi a primit Premiul Aspen Institute pentru Contribuţia la Patrimoniul Cultural Naţional, în cadrul Aspen Leadership Gala 2014. În luna octombrie 2015 a primit cel mai important premiu în Japonia – Premiul Fundaţiei Japonia şi al Ministerului de Afaceri Externe al Japoniei, pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, recunoscându-se astfel contribuţia adusă la promovarea relaţiilor bilaterale.

În anul 2017 a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer din partea preşedintelui Klaus Werner Iohannis şi a premierului luxemburghez Xavier Bettel. Evenimentul a avut loc la 10 ani de când Sibiul şi Luxemburgul au devenit Capitale Culturale Europene