Învăţământul „dual” are şanse de reuşită

0
477

Învăţământul dual tinde, pe zi ce trece, să prindă contur în sistemul educaţional românesc. Dacă luni, 30 octombrie, Colegiul Tehnic Alimentar din Craiova şi-a prezentat oferta de pregătire pentru tineri, pe 31 octombrie a venit rândul Colegiului  „Ştefan Odobleja” şi a Liceului „Matei Basarab” din Craiova să semneze contractele de parteneriat cu firmele care asigură, prin burse, pregătirea, atât educaţională, cât şi umană a elevilor cuprinşi în sistem.

 Ieri, învăţământul profesional şi tehnic a mai parcurs o etapă de dezvoltare, prin semnarea altor două contracte, la „dual”, pentru prezenţa elevilor în această formă de educaţie. Colegiul „Ştefan Odobleja” este una dintre instituţiile de învăţământ care face parte din program (14 elevi la FORD şi 16 la RECON).

„Ne bucurăm că suntem parte din proiect şi suntem onoraţi să-i avem lângă noi pe reprezentanţii partenerilor: FORD România şi RECON Craiova. Este o oportunitate pentru tineri şi le cer să se implice în întregul proces de învăţământ. Nu puteam avea succes fără implicarea autorităţii publice locale, lângă noi avându-i pe doi reprezentanţi – Victor Costache şi Ionuţ Gîlea. Vor spune mai multe, sunt convins, reprezentanţii firmelor”, a precizat prof. Daniel Ion Alexandru, director al Colegiului „Ştefan Odobleja” .

 Ca de fiecare dată, John Oldham, preşedinte al FORD România, a fost aproape de elevi şi părinţi: „Când mă uit în sală, îmi aduc aminte de tinereţea mea. Eram ca voi. Mi-am început ucenicia la FORD, eram de mână cu tatăl meu, şi am învăţat. Eram electrician, dar am mers mai departe. Anii au trecut şi sunt în faţa dumneavoastră şi nu pot spune decât să lucraţi în echipă. Noi nu pregătim numai specialişti, ci şi oameni, pentru că nu contează ce carieră alegeţi”.

Emulaţie şi proiecte

La Liceul „Matei Basarab”, aceeaşi emulaţie. Instituţia de învăţământ preuniversitar a avut reprezentanţi de marcă la semnarea contractului pentru pregătirea viitorilor specialişti în „instalaţii tehnico-sanitare” şi de „gaze”, cu RECON. „Suntem bucuroşi că avem acest proiect, iar copiii vor învăţa de la cadre specializate. Pentru noi este o mândrie”, a menţionat prof.  Matilda Blagu, director la „Matei Basarab”. Prezent la întâlnire, aşa cum a fost şi la „Ştefan Odobleja”, managerul RECON, Marian Petcu, a declarat: „Facem un efort mare pentru a le asigura copiilor pregătirea necesară. Au toate condiţiile, dar numai de ei depinde. Au de unde învăţa şi vor putea să-şi pună în practică indicaţiile teoretice şi demonstraţiile practice”.

Manifestările de ieri nu puteau avea loc fără prezenţa reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. «Este un succes pentru noi şi sunt convinsă că rezultatele vor continua. Avem lângă noi şi pe reprezentanta Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT), pe Regiunea de Dezvoltare SUD-Vest Oltenia, Lucia Purcăreanu. Pentru stabilizarea cifrei de şcolarizare 2018-2019 clasele de învăţământ profesional vor fi stabilite în urma solicitărilor operatorilor economici, centralizate la sediul ISJ Dolj, iar pentru „dual” situaţia va fi cunoscută la CNDIPT», a subliniat prof. Simona Ciulu, inspector şcolar pentru învăţământul tehnic şi profesional în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.