Consilierii judeţeni s-au certat pe regulament

0
362

 

O şedinţă de Consiliu Judeţean cu mulţi nervi, cu ton ridicat şi cu bătut de pumn în masă! S-a recitit şi reamintit regulamentul  de organizare şi funcţionare a Consiliului, mai precis acele articolele care fac referire la interpelări, s-a solicitat chiar şi un punct de vedere juridic, din partea secretarului Consiliului Judeţean Dolj, Gheorghe Barbărasă, care s-a lăsat aşteptat preţ de câteva minute, dar care a elucidat enigma. Consilierii judeţeni pot solicita informaţii şi răspunsurile se dau în scris sau verbal. Şi asta nu a fost tot.  S-au cerut explicaţii şi  date  suplimentare pentru fiecare bănuţ alocat din bugetul public societăţilor din subordinea CJ Dolj. Managerii au fost luaţi la întrebări şi acest lucru a enervat foarte mult, nu atât pe cei intervievaţi, cât pe consilierii prezenţi în sală. Situaţia a fost dezamorsată de Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, şi s-a revenit uşor la discuţiile constructive cu care eram obişnuiţi.

       Primul punct aflat pe ordinea de a zi a spart gheaţa. A iscat totodată şi un lung şir de replici între Cosmin Călin, consilier judeţean, şi managerii a două spitale, prinşi pe picior greşit. Subiectul a fost unul de actualitate: rectificarea bugetară şi mutarea unor bani dintr-o parte într-alta. „Nu ştiu dacă cifrele din acest raport sunt puse la mişto sau pur şi simplu e o greşeală. Sunt mutate dintr-o parte în alta sume de bani fără nicio explicaţie, aştept să primesc o  informare clară, fie ea şi în scris”, a spus Călin Cosmin.

Rectificarea bugetară de la Aeroport, întoarsă pe toate feţele

Acelaşi consilier a continuat tirul întrebărilor, dar de data asta îndreptate către directorul Aeroportului Internaţional Craiova, Mircea Dumitru, prezent în sală, fiind vorba de cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli şi a cheltuielilor de capital ale R.A Aeroportul Internaţional Craiova pe anul 2017. La partea de venituri sunt prevăzute câteva modificări. Pe de o parte, transferurile primite de la Consiliul Judeţean Dolj pentru cheltuieli curente se majorează cu suma de 1500 mii lei în vederea bunei desfăşurări a activităţii în perioada de iarnă, sumă aprobată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Dolj nr. 227/28.09.2017; pe de altă parte, se diminuează transferurile primate de la Consiliul Judeţean Dolj pentru cheltuieli de capital cu suma de 256 mii lei şi, nu în ultimul rând, se majorează cu suma de 20 mii lei poziţia “Alte venituri”. Şi pe la cheltuieli apar ceva modificări. De exemplu, se majorează cheltuielile cu bunuri şi servicii cu suma de 1500 mii lei în vederea desfăşurării în bune condiţii a activităţii Aeroportului în perioada de iarnă.

Să se discute în Comisii!

        Cam de aici s-a declanşat scandalul. Consilierilor liberali li s-a solicitat să obţină aceste informaţii în comisiile de specialitate, acolo să fie chemaţi directorii şi să fie luaţi la întrebări, iar în şedinţele ordinare doar să se voteze. Consilierul judeţean Alexandru Brezniceanu nu a fost de acord cu această propunere şi a spus că fiecare consilier trebuie să se informeze înainte de aş da votul. „Este adevărat că domnul directorul Mircea Dumitru a venit în Comisie şi a dat explicaţii. Eu i le-am solicitat, dar colegul meu Călin Cosmin nu face parte din această Comisie şi eu nu am avut timp să-i spun ceea ce s-a discutat, aşa că nu văd de ce este atâta supărare că se pun nişte întrebări. Păi ni se cere votul şi trebuie să votăm în cunoştinţă de cauză…”, a explicat consilierul judeţean Alexandru Brezniceanu.