Şeful serviciului francez de contraspionaj, audiat pentru spionarea ziariştilor

0
326
Bernard Squarcini

Şeful serviciului francez de contraspionaj a fost convocat, ieri, de un judecător de instrucţie, care anchetează un caz de spionare a jurnaliştilor şi vrea să-l audieze ca „martor asistat”, potrivit unei surse apropiate dosarului. Directorul central al serviciilor de informaţii interne (DCRI), Bernard Squarcini, va trebui să explice supravegherea telefonică a jurnaliştilor de la cotidianul „Le Monde”, care anchetau afacerea Bettencourt, potenţial deranjantă pentru putere. Un alt şef de poliţie, directorul general al poliţiei naţionale (DGPN), Frédéric Péchenard, urmează să fie, de asemenea, audiat, ulterior, de magistrat, potrivit acestei surse. Bernard Squarcini şi Frédéric Péchenard sunt consideraţi apropiaţi ai preşedintelui francez Nicolas Sarkozy.

Judecătoarea Sylvie Zimmermann încearcă să stabilească rolul lor într-o anchetă a DCRI din vara lui 2010, incluzând analiza facturilor telefonice detaliate ale jurnaliştilor de la „Le Monde”, pentru identificarea surselor cotidianului.

Numărul 2 al DCRI, Frédéric Veaux, a fost deja audiat, la 10 octombrie, ca martor asistat, de către magistratul amintit, potrivit unei surse apropiate anchetei. Un magistrat de rang înalt, Philippe Courroye, procuror din Nanterre (în apropiere de Paris), va fi, de asemenea audiat în acest caz şi riscă să fie inculpat. Dar audierea a fost amânată sine die, la începutul lui octombrie, pentru probleme de procedură.

Cazul Bettencourt a luat naştere în urma unui diferend familial între bogata moştenitoare a companiei de cosmetice L’Oreal, Liliane Bettencourt, şi fiica sa.