17 octombrie – “Ziua internaţională a persoanelor fără adăpost”

0
305

Asociaţia Vasiliada sărbătoreşte astăzi “Ziua internaţională a persoanelor fără adăpost”. Cu acest prilej, IPS Acad. Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscop al Craiovei, împreună cu Primarul Municipiului Craiova Antonie Solomon, vor vizita Centrul Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost” Sf. Vasile”. Vizita se doreşte a fi un mesaj de solidaritate socială faţă de persoanele aflate în situaţii de dificultate şi un îndemn la responsabilitate socială pentru întreaga comunitate craioveană. De asemenea, beneficiarii Centrului Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost “Sf. Vasile” vor primi din partea Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România, Filiala Craiova, daruri constând în fructe şi alimente.

Centrul Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost “Sf. Vasile” a fost amenajat într-un imobil pus la dispoziţie de Primăria Craiova şi a fost dat în folosinţă începând cu luna mai, 2009, deschiderea oficială având loc anul acesta, pe 1 februarie, s-a desfăşurat şi slujba de sfinţire, oficiată de IPS Acad. Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscop al Craiovei. Aşezământul pentru persoane fără adăpost “Sf. Vasile” este singurul de acest fel din regiunea Olteniei şi poate găzdui până la 52 de persoane care nu au locuinţă, pe o perioadă determinată, de maxim 12 luni. Beneficiari sunt persoane evacuate în urma retrocedărilor sau a neachitării datoriilor către stat sau bănci, bătrâni alungaţi de propriii copii, mame şi copii abuzaţi ori tineri ieşiţi din sistemul instituţionalizat de stat. Până în prezent, aproximativ 100 de persoane au beneficiat, în cadrul centrului, de următoarele servicii specializate: găzduire, îngrijire, consiliere psihologică, suport pentru reintegrare socială, facilitarea accesului la programe de calificare profesională şi sprijin individualizat pentru obţinerea unui loc de muncă.

***

Ziua de 17 octombrie a fost declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite “Ziua Internaţională de eradicare a sărăciei”. La sfârşitul anilor 1990, în Finlanda s-a organizat pentru prima oară un eveniment numit „Noaptea albă a persoanelor fără adăpost”, care în anul 2001 s-a transformat într-un eveniment internaţional.