În Dolj, 15 tineri vor beneficia de stimulente financiare acordate de Guvern

0
609
cîrstea
Adina Ştefania Cîrstea

Dacă se discuta despre premierea elevilor care au obţinut nota maximă la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat, acum acest lucru este cert. Prin Hotărârea de Guvern  din 9 august, după un proiect iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale , toţi tinerii cu performanţe deosebite vor primi recompense în bani. În judeţul Dolj, 11 absolvenţi ai clasei a VIII-a şi patru ai învăţământului liceal vor beneficia de aceste premieri.

vochita
Laura Maria Vochiţa

 Absolvenţii care au obţinut nota maximă la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat vor primi stimulente financiare, în semn de apreciere a performanţelor realizate. Potrivit unei Hotărâri de Guvern, adoptată la iniţiativa Ministerului Educaţiei Naţionale, sumele acordate sunt în cuantum de 1.000 de lei pentru fiecare elev care a obţinut 10 la Evaluarea Naţională, respectiv 3.000 de lei pentru fiecare absolvent de liceu care a luat aceeaşi notă la Bacalaureat. Vor beneficia de aceste recompense 137 de liceeni şi 497 de elevi de gimnaziu, din toată ţara . Susţinerea tinerilor capabili de performanţe şcolare înalte este un obiectiv al politicilor educaţionale promovate de Executiv, în acord cu Programul de Guvernare 2017 – 2020, unde, la Capitolul „Politici în domeniul educaţiei”, sunt prevăzute măsuri pentru dezvoltarea şi implementarea programelor de stimulare a performanţei, adresate elevilor cu potenţial deosebit, din categoria din care fac parte şi cei care vor obţine aceste premii în bani.

Cei mai mulţi premianţi, la „Traian”

buzera
Adina Ruxandra Buzera

Din numărul total al celor care vor primi stimulentele financiare, fac parte şi 15 elevi doljeni, 11 dintre ei de la gimnaziu. Astfel, lista acestora trebuie menţionată:  Maria Carina Cumpănaşu, Ana Maria Camelia Popescu, Luiza Gabriela Preda, Andreea Purcărelu, Antonia Crivineanu (toate de la Şcoala Gimnazială „Traian” din Craiova), Andreea Arpezeanu şi Denisa Maria Căplescu, de la Şcoala Gimnazială din Filiaşi, Rareş Eugen Rădoi (Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” din Craiova), Laura Maria Vochiţa (Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova), Cătălina Mihaela Tita (Şcoala Gimnazială din Celaru).  Arpezeanu, Cumpănaşu, Popescu, Preda, Purcărelu, Rădoi şi Vochiţa au absolvit şi gimnaziul cu nota maximă. De asemenea, la Bacalaureat avem patru premianţi.  În prima fază, până la contestaţii, „supremii” au fost Adela Ungureanu  (Colegiul Naţional „Elena Cuza”) şi Mădălina Manolache (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”). După evaluarea contestaţiilor, s-au mai adăugat Adina Ruxandra Buzera (Colegiul Naţional „Carol I”) şi Adina Ştefania Cîrstea (Colegiul Naţional „Elena Cuza”).