Programul „EURO 200” pentru elevi aşteaptă peste 500 de beneficiari în Dolj

0
365

Şi în acest an, se va derula Programul EURO „200”, destinat, de către Ministerul Educaţiei Naţionale, acordării unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare, beneficiarii fiind elevii din învăţământul de stat sau particular, cu forme de acreditare, cu vârsta de maximum 26 de ani, proveniţi din familii defavorizate. În judeţul Dolj, sunt disponibile peste 500 de bonuri valorice pentru acest scop.

calculatorActele normative care reglementează acordarea unor astfel de stimulente sunt Legea nr. 269/2004 şi Hotărârea de Guvern nr. 1294/2004, ambele cu modificările şi completările ulterioare. Beneficiarii sunt elevii învăţământului preuniversitar de stat şi particular, pe formele acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 150 de lei/membru de familie. Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii.

La stabilirea venitului se iau în calcul toate câştigurile realizate de membrii familiei, în luna precedentă depunerii cererii, cu mai multe excepţii: alocaţia de stat; alocaţia familială complementară şi cea pentru susţinerea familiei monoparentale; bugetul personal acordat persoanelor cu handicap; bursele de studii şi cele sociale. Stabilirea numărului de beneficiari se realizează în ordinea crescătoare a venitului brut lunar pe membru de familie, în limita sumelor alocate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, conform legislaţiei în vigoare.

Atenţionare în teritoriu

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a făcut deja cunoscută metodologia de aplicare a legislaţiei, începând cu data de 20 iulie unităţile beneficiare ale EURO 200 beneficiarele vor trimite un delegat pentru ridicarea bonurilor valorice. Cel desemnat, dacă nu este membru al Comisiei EURO 200 din unitatea de învăţământ, va avea asupra împuternicire semnată şi ştampilată. Predarea/primirea bonurilor se va face prin eliberarea de către comisia judeţeană a bonului de consum (colectiv), pe baza cărţii de identitate (copie şi original) a delegatului.  Reprezentanţii ISJ Dolj au trimis în teritoriu şi o altă informare:

«Ţinând cont de faptul că, în acest an, au fost repartizate tuturor judeţelor un număr de bonuri valorice strict egal cu numărul de beneficiari, vă atenţionăm că, în caz de completare greşită, NU se mai poate elibera un alt bon. În acest sens, vă rugăm să trataţi cu mare atenţie completarea bonurilor valorice, astfel încât, în caz de greşeală, să înscrieţi pe verso datele corecte, să semnaţi şi să ştampilaţi, după ce aţi barat cu o linie datele completate greşit. Totodată, vă reamintim că aveţi obligaţia să completaţi, aşa cum aţi încărcat în aplicaţia informatică centralizată, TOATE informaţiile privind beneficiarul bonului (părinte, tutore, etc.) şi elevul MINOR (chiar dacă pe bon scrie „Dacă este cazul”). Cotorul, în momentul predării bonului către beneficiar, se semnează de către acesta, se detaşează şi rămâne la dosar. Anunţaţi beneficiarii că, după achiziţie, au obligaţia să aducă la comisia din şcoală copii după documentele de achiziţie (factură, certificat de garanţie şi proces verbal de predare-primire). Aceste documente vor fi arhivate în dosarul comisiei şi vor fi păstrate în vederea unei solicitări ulterioare de control».

Cele mai multe bonuri, la Bistreţ

Cu toată legislaţia făcută cunoscută, nu mai rămâne, de acum înainte, decât ca beneficiarii să intre în posesia voucherelor şi să achiziţioneze calculatoarele. În judeţul Dolj sunt 516 de bonuri destinate acestui scop. Cele mai multe (23) sunt la Şcoala Gimnazială din Bistreţ, pe locul al doilea fiind Şcoala Gimnazială din Filiaşi (20), podiumul fiind completat de Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” din Bârca (18). Cu  14 vouchere de fiecare se înscriu pe listă Şcolile Gimnaziale din comunele Negoi şi Orodel.

De câte un singur bon valoric vor avea parte 15 unităţi şcolare din judeţ: în teritoriu – Şcolile Gimnaziale din Almăj, Băileşti („Aviator Petre Ivanovici”), Calafat („Gheorghe Brăescu”), Dobroteşti, Drănic, Pieleşti, Robăneştii de Jos, Seaca de Pădure, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti, Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski” din Melineşti – în Craiova: Colegiile Naţionale „Carol I”, respectiv „Gheorghe Chiţu”, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”, Liceul de Arte „Marin Sorescu”, Şcoala Gimnazială „Ion Ţuculescu”.