În perioada 18 – 19 iulie, între orele 9.00 – 16.00, vor putea fi depuse, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cererile privind admiterea în învăţământul liceal seral şi cu frecvenţă redusă, clasa a IX-a, în anul şcolar 2017-2018, pentru candidaţii din seriile anterioare, care împlinesc vârsta de 18 ani, până la data începerii cursurilor anului şcolar următor. Oferta este de peste 300 de locuri destinate pentru această formă de educaţie.
Începe perioada de înscriere la învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă, iar candidaţii trebuie să depună un dosar în care este obligatorie cuprinderea mai multor documente: cererea de înscriere; un act de identitate; adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională/tezele cu subiect unic din clasa a VIII-a / testele naţionale / examenul de capacitate, după caz; foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale); adeverinţă medicală.
Conform planului de şcolarizare, sunt 308 locuri pentru formele de învăţământ amintite, defalcate în modul următor: Liceul „Matei Basarab” din Craiova, filiera teoretică, cursuri cu frecvenţă redusă – 56 de locuri, la filologie; Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova – 56 de poziţii (câte 28 la „tehnician electromecanic” şi „tehnician în instalaţii electrice”, ambele la „seral”); Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova (cu câte 28 de „serale” la „tehnician transporturi”, respectiv „tehnician electrician electronist auto”); Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Craiova (28 de locuri pentru „tehnician în activităţi de poştă” – „seral”); Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Craiova (28 la „tehnician electromecanic” – „seral”); Colegiul „Ștefan Odobleja” din Craiova (28 la „tehnician în instalaţii electrice” – „seral”); Liceul Tehnologic „Horia Vintilă” din Segarcea („tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii” – 28, la „seral”); Colegiul Tehnic Energetic din Craiova (la „seral” cu 28 de poziţii rezervate pentru „tehnician în instalaţii electrice”).
Oferte şi optimism
Oferta este generoasă, dar sunt aşteptate şi solicitările. Din ceea ce se arată până în prezent, luând în calcul şi anul precedent, estimările sunt optimiste, iar unii dintre cei direct interesaţi ne-au vorbit despre acest lucru. „Am alocat două clase la „filologie” şi suntem singurii care avem această formă de învăţământ, cea cu frecvenţă redusă. Cursurile se vor desfăşura sâmbăta şi duminica şi vor exista perioade de evaluare la sfârşitul fiecărui semestru, iar perioada de şcolarizare este de trei ani” – prof. Matilda Blagu, director al Liceului „Matei Basarab” din Craiova.
„Cred că suntem singurii din judeţ, dacă nu şi printre puţinii din ţară, care mai şcolarizăm pe această specialitate. Am avut clasă şi anul trecut şi se pare că rezultatele sunt bune” – prof. Laurenţiu Puicin, director al Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Craiova. „Am avut locuri şi anul trecut, s-au ocupat şi asta sperăm şi acum. Sunt cursuri care se desfăşoară conform profilului şcolii şi adresate fiecărui tânăr. Cred că şi în anul şcolar următor vom completa locurile” – prof. Ion Bistriceanu, director Colegiul Tehnic Energetic din Craiova.
Două etape pentru repartizare
Repartizarea candidaţilor va avea loc în două etape. În prima, vor fi distribuiţi, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi a opţiunilor, candidaţii care au susţinut evaluarea naţională / tezele cu subiect unic din clasa a VIII-a / testele naţionale/examenul de capacitate. În cea de-a doua, pe locurile rămase libere, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, candidaţii, care nu au participat la evaluarea naţională/testele cu subiect unic din clasa a VIII-a / testele naţionale / examenul de capacitate, vor fi cei care vor ocupa poziţiile rămase libere. Şedinţa publică de repartizare se va desfăşura la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, pe 21 iulie, la ora 9.00, în „Amfiteatru”.