Valeriu Zgonea: “PDL este gata să negocieze România pe bucăţi”

0
335
Valeriu Zgonea

Deputatul PSD de Dolj Valeriu Zgonea îşi pune semne de întrebare cu privire la principala preocupare a Guvernului în condiţiile în care criza de pe pieţele europene revine în forţă, iar riscul ca România să intre în incapacitate de plată a crescut de două ori într-o săptămână.

“Unii dintre dumneavoastră îşi pot imagina că guvernanţii discută frenetic, din zori şi până-n noapte, despre investitorii care pleacă din ţară şi posibilităţile de stimulare a creşterii economice, despre strategii privind creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi noi măsuri de protecţie socială ce se impun în momentul de faţă. Acesta ar fi răspunsul la întrebare, în cazul unei guvernări responsabile, ceea ce nu este cazul. Actualii guvernanţi au cu totul alte preocupări, străine de problemele cu care se confruntă economia ţării şi cetăţenii României: regionalizări, alegeri, inventarea de noi funcţii de şefi pentru cei care sprijină Guvernul Boc, direcţionarea banilor publici spre buzunarele clienţilor politici şi plata trădării politice. PDL este gata să negocieze România pe bucăţi, doar-doar va putea aduna mai multe voturi dacă dă peste cap actuala împărţire teritorială”, a afirmat Valeriu Zgonea.

“Guvernanţilor le e frică de popor”

Deputatul PSD a mai spus că actualii guvernanţi şi-au propus să le ia românilor şi dreptul de a protesta, care este fundamental în orice societate democratică. După ce vor intra în vigoare noile reglementări pe care puterea are de gând să le introducă în legislaţia cu privire la organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, românii nu vor mai putea protesta în apropierea Guvernului, Parlamentului, ministerelor, prefecturilor şi a altor instituţii ale statului, dar nici în apropierea gărilor, staţiilor de metrou, spitalelor sau pe traseele unde se execută lucrări edilitar-gospodăreşti. «Legea nr.60/1991, care este în vigoare, precizează chiar la primul articol faptul că „Libertatea cetăţenilor de a-şi exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, procesiuni şi orice alte întruniri şi de a participa la acestea este garantată prin lege”. Această garanţie nu mai apare deloc în proiectul de lege întocmit de guvernanţi! În clipa de faţă, este suficientă o înştiinţare a administraţiei publice privind un protest, dar guvernanţii vor să elimine statutul de drept al acestei forme de exprimare publică, înlocuind termenul de „declarare” a adunărilor publice cu cel de „aprobare”. Aşadar, o comisie de la primărie aprobă sau nu un protest. Obligativitatea de a anunţa instituţiile statului cu cinci zile înainte de desfăşurarea adunării publice, faţă de trei zile – cum este stipulat în legea în vigoare –, blochează practic o reacţie promptă a cetăţenilor la subiecte de mare interes pentru ei. Probabil că Guvernul s-a gândit să-i trimită pe cetăţeni să protesteze pe vreun izlaz comunal. Asta este politica pumnului în gură propusă de Guvernul Boc!», a mai spus Zgonea.

Acesta dă asigurări că PSD va face tot posibilul pentru a bloca iniţiativa guvernanţilor: “După ce i-a împins pe români la limita sărăciei şi a disperării, Guvernul Boc încearcă să împiedice orice manifestări de protest ale cetăţenilor. În esenţă, această iniţiativă arată că guvernanţilor le e frică de popor. Dar de ce le e frică nu scapă! PSD va face tot posibilul pentru a bloca această iniţiativă care restrânge în mod nejustificat drepturile şi libertăţile fundamentale”.