Europarlamentarul Monica Macovei îi trage de urechi pe cei de la UDMR

0
319
Monica Macovei

Disensiunile în coaliţia de guvernare sunt din ce în ce mai vizibile. Ieri le-a venit rândul celor de la UDMR să fie luaţi la întrebări şi asta, pentru că au îndrăznit să vorbească de rău Agenţia Naţională de Integritate. Europarlamentarul PDL Monica Macovei, recunoscută prin declaraţiile sale incisive în ceea ce priveşte lupta anticorupţie, a luat poziţie, ieri, pe blogg-ul personal, vizavi de propunerile partamentarului UDMR, Marton Arpad,  care „golesc de conţinut  Agenţia Naţională de Integritate”.

Europarlamentarul PPE atrage atenţia că UDMR-ul doreşte  ca opinia publică să nu ştie nimic despre averile şi conflictele de interese ale candidaţilor în perioada alegerilor şi mai mult, declaraţiile acestora de avere să nu mai fie publice, pe site-ul ANI. Pe de altă parte, Monica Macovei a mai spus că UDMR urmăreşte ca inspectorii de integritate să nu mai primească informaţii de la alte instituţii ale statului, deci să nu mai poată verifica averile şi nici realitatea celor scrise în declaraţii.

„În astfel de momente, să ne aducem aminte că UDMR s-a opus în februarie 2005, în Guvern, adoptării declaraţiilor de avere detaliate şi publice, că UDMR s-a opus luni de zile, în 2006, tot în Guvern, adoptării legii ANI şi a contribuit, în Parlament, la respingerea, în 2006, a ordonanţei de înfiinţare a DNA. Pe scurt, ţintele UDMR au fost instituţiile care luptă cu corupţia”, a mai spus europarlamentarul PDL pe blogg-ul personal.

„România are dreptul să fie în spaţiul Schengen”

Monica Macovei susţine că a citit cu îngrijorare relatările de presă privind condiţiile pe care le-ar pune UDMR pentru votarea unor legi din justiţie. „Adoptarea propunerilor deputatului UDMR – contrare cerinţelor Comisiei Europene – se va reflecta prost în raportul pe MCV din 2012, cu efecte negative asupra accesului României în spaţiul Schengen. De altfel, propunerea în sine a transmis deja la Bruxelles şi în alte capitale un mesaj de neîncredere”, susţine deputatul european.

Monica Macovei încearcă să-i convingă pe deputaţii UDMR că populaţia României are nevoie de ANI, adică de mecanisme de luptă cu corupţia care o sărăceşte. „România are dreptul să fie în spaţiul Schengen. România vrea să fie tratată cu respect şi, ca atare, trebuie să îşi îndeplinească promisiunile făcute la intrarea în Uniune. Este timpul ca parlamentarii UDMR să treacă peste propriile interese şi să acţioneze în interesul public. Coaliţia să apere legea ANI şi să nu cedeze niciunui şantaj…”, a mai spus europarlamentarul democrat-liberal.