„Crucea Roşie”, la moment aniversar

0
438

cruceIeri, „Crucea Roşie ” din România a aniversat 141 de ani de existenţă. România a devenit parte semnatară la prima Convenţie de la Geneva din 1864 şi a ratificat-o în 1874. Doi ani mai târziu, a luat fiinţă Societatea „Crucea Roşie” din România şi şi-a început activitatea în actualul sediu al Spitalului „Colţea” din Bucureşti. Printre semnatarii actului de la 4 iulie 1876 se regăsesc personalităţi importante ale vremii: Prinţul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr. G. Cantacuzino, dr. Carol Davila, iar primul preşedinte (1876 – 1897) a fost Prinţul Dimitrie Ghica.

Evenimentul a fost aniversat, ieri, la Palatul Elisabeta din Bucureşti, gazde fiind Principesa Margareta, preşedinte al instituţiei, şi Ioan Silviu Lefter, director al SN  „Crucea Roşie”, fiind invitaţi membri ai Corpului Diplomatic, Administraţiei Prezidenţiale, ai celor 47 de filiale din ţară, instituţiilor statului şi societăţii civile.

«Suntem recunoscători nenumăratelor generaţii de voluntari, care au acordat, de-a lungul timpului, ajutor tuturor celor aflaţi în nevoie, indiferent de condiţii. Ne mândrim cu surorile de „Cruce Roşie”, care au alinat suferinţa răniţilor şi bolnavilor în timp de război, care au trata copii, tineri şi bătrâni în timpul epidemiilor de malarie, holeră, tifos şi tuberculoză, care au contribuit la reîntregirea familiilor separate de război sau de regimul opresiv. Faptele de excelenţă din istoria acestei organizaţii ne motivează şi ne obligă să ne adaptăm la ce este nou şi să rămânem în prima linie a sprijinului umanitar. Vom continua să aducem bucurie şi speranţă celor care au nevoie de noi. Aici, la Craiova, am fost alături de voluntarii noştri şi de copiii din Centrele de Plasament, care, pe perioada verii, beneficiază de un program bogat de activităţi de educaţie nonformală şi de dezvoltare personală, cu ajutorul voluntarilor», a precizat  Maria Vintilă, director al Filialei Dolj de „Crucea Roşie”.