Protecţie şi educaţie pentru copiii cu părinţi plecaţi în străinătate

0
512

Ieri, Filiala Dolj a Organizaţiei „Salvaţi copiii!”, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, a organizat o dezbatere pe tema „Protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate – aspecte legale şi bune practici de intervenţie”. Evenimentul face parte din proiectul „Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate a părinţilor”, implementat cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi a Ministerului Educaţiei Naţionale, cu suportul financiar al THE VELUX FOUNDATIONS.

dpc (6)Soarta copiilor care sunt lăsaţi singuri acasă, cu unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate, nu ne este indiferentă. Au fost multe cazuri în care abandonul şcolar a crescut, în rândul acestor, ba, mai mult, au fost semnalate şi cazuri la limita infracţionalităţii. Tocmai de aceea, ieri, s-a desfăşurat seminarul amintit, pentru a putea fi dezbătute problemele care ţin de viaţa acestor tineri. În Regiunea Sud-Vest Oltenia, peste 6.000 de copii se află în această situaţie, vorbim numai de statisticile oficiale –1.800 din Dolj, 1.067 din Gorj, 205 din Mehedinţi, 343 din Olt şi 2.622 din Vâlcea.

„Copiii nevoiţi să crească fără unul sau chiar ambii părinţi alături sunt mult mai vulnerabili emoţional, oricâtă atenţie le-ar acorda cei în grija cărora rămân. Mai mult, lipsa părinţilor sau a unui reprezentant legal poate duce la consecinţe dramatice, printre care limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate, la educaţie şi beneficii sociale. Este esenţial să laşi totul în ordine acasă, să numeşti un reprezentant legal pentru copii, înainte ca lucruri grave şi iremediabile să se petreacă. Acesta este mesajul nostru”, a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi copiii!” România.

Peste 8.700 de persoane, consiliate în Dolj

Amploarea acestui fenomen face necesară dezvoltarea unei reţele specializate destinate copiilor, ceea ce a realizat „Salvaţi copiii!”, prin servicii adresate atât lor cât şi părinţilor, începând din anul 2010,prin intermediul a 17 programe locale. „În judeţul Dolj, peste 290 de copii şi reprezentanţii lor au beneficiat de suport psihologic şi educaţional şi mai mult de 8.700 de persoane au primit informaţii şi servicii de consiliere socială prin intermediul caravanelor locale. Acţiunea de astăzi (ieri – n.r.) , la care sunt invitaţi reprezentanţi din toate judeţele Olteniei, atât de la nivelul Direcţiilor de Asistenţă Socială, cât şi de la instanţe, Inspectorate şcolare, Centre Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), îşi propune să găsească modalităţi de rezolvare a acestui fenomen”, a declarat Mihaela Stăncele, coordonator proiect în Dolj.

Este nevoie de schimbare

dpc (2)Legislaţia s-a modificat, în ultimii ani, dar tot nu poate fi adecvată pentru a stopa sau măcar diminua efectele produse de plecarea părinţilor în străinătate. Este adevărat că, în prezent, cei care pleacă în alte ţări trebuie să anunţe autorităţile şi să încredinţeze copilul unei persoane majore, cu toate drepturile şi obligaţiile care vin de aici, dar nu toţi o fac, astfel că , deocamdată, nu se ştie numărul exact al minorilor care sunt lăsaţi singuri. Toţi cei prezenţi au fost de acord că ceva trebuie schimbat.

„Ne bucurăm că suntem invitaţi aici. La noi, în judeţul Olt, sperăm să avem o colaborare mai bună cu primăriile, pentru a identifica toate aceste cazuri. Situaţia este vulnerabilă şi ceva trebuie schimbat. Nu ne-am confruntat cu situaţii grave, dar ceva trebuie modificat, deoarece ar putea să apară cazuri cu adevărat dramatice”–Ioana Ciobanu, consilier în cadrul DGASPC Olt.

„În judeţul Vâlcea, mai ales în familii defavorizate, cu precădere în etnia romă, sunt situaţii alarmante. Mulţi copii sunt lăsaţi de-a dreptul singuri, nici măcar în grija bunicilor, ci în a unui frate mai mare sau a unor vecini, care nu au responsabilităţi. Este un fapt binecunoscut, cel puţin aşa spun psihologii, că dacă un minor este lăsat şase luni fără părinţi, crede că este abandonat şi de aici apar foarte multe probleme. Trebuie impuse măsuri stricte părinţilor care îşi lasă copii în ţară. De asemenea, sunt mulţi asistenţi sociali care nu ştiu clar ce trebuie să facă, de aici şi creşterea abandonului şcolar” –Cristina Nicula, director al CJRAE Vâlcea.

dpc„Practic, fenomenul a luat amploare din 2007, de când am intrat în Uniunea Europeană. Ştim foarte bine că o perioadă de timp, posturile de asistenţi sociali au fost blocate. Acum, de doi-trei ani, am început să ne revenim, dar mai este mult de făcut. În 2015, a apărut o lege, cea care reglementează, pe undeva, ceea ce trebuie să facă părinţii, dar nu este de ajuns. Noi am început să derulăm şi să dezvoltăm proiecte cu toate comunităţile, în parteneriat cu ONG-urile şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean. Conform statisticilor, în judeţul nostru avem undeva în jur de 1.800 de copii în situaţia despre care vorbim, dar, în realitate, numărul este de trei-patru ori mai mare. În identificarea tuturor, ne ajută foarte mult şcolile. Cred că trebuie create servicii în raport cu prezentul, începând de la formarea de consilieri până la judecători. Sigur, legislaţia actuală prevede unele sancţiuni pentru părinţi, dar nu consider că este cea mai bună soluţie să găsim vinovaţi” – Florin Stancu, director DGASPC Dolj.

„Încercăm să abordăm aspecte atât juridice, cât şi de bune practici în ceea ce înseamnă consilierea. Nu sunt cunoscute toate datele din primării şi ştim că statistica oficială este una, cea reală alta. Vrem să discutăm, să facem o serie de recomandări şi, în perioada următoare, să vedem efectele” –Anca Stamin, manager naţional de proiect la „Salvaţi copiii!”.