Reputatul regizor britanic Declan Donnellan va susţine, la sfârşitul lunii, o serie de workshopuri la Craiova

0
485
Declan Donnellan 2
Declan Donnellan

Regizorul britanic Declan Donnellan este invitat de onoare al primei ediţii a Festivalului  Internaţional al Tinerilor Regizori „Theater Networking Talents 2017” de la Craiova, urmând să susţină, în zilele de 29 şi 30 iunie, o serie de workshopuri cu tinerii regizori invitaţi la eveniment, pornind de la spectacolele sale „Măsură pentru măsură”, „Poveste de iarnă” şi „Ubu Roy”. Festivalul va fi organizat în perioada 28 iunie – 1 iulie a.c., de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” împreună Universitatea din Craiova, Uniunea Teatrală din România (UNITER), Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (U.N.A.T.C.) şi Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova.

«Prezent în mai multe rânduri la Craiova, unde a şi fost laureat în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare, ediţia 2008, Declan Donnellan este unul dintre marii prieteni ai teatrului craiovean. Astfel, antologicul său spectacol „Cum vă place” a fost jucat în deschiderea primei ediţii a Festivalului Shakespeare (1994), în interpretarea faimoasei sale trupe „Cheek by Jowl”», precizează, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Naţionalului craiovean.

Declan Donnellan s-a născut în 1953, în Anglia, din părinţi irlandezi. A crescut în Londra şi a studiat limba şi literatura engleză şi Dreptul la Queens’ College, Cambridge. Împreună cu partenerul său Nick Ormerod, a înfiinţat „Cheek by Jowl” în 1981. De atunci a regizat peste 30 de producţii pentru companie, cu turnee în aproape 400 de oraşe, pe 6 continente. În 1989 a devenit regizor asociat al Royal National Theatre din Londra, iar în 2000 a înfiinţat o companie de actori la Moscova, sub auspiciile Festivalului Internaţional De Teatru Cehov, ale cărei producţii – deja jucate în peste de 25 de ţări – includ „Boris Godunov”, „A douăsprezecea noapte”, „Trei surori” şi „Furtuna”.

Cartea sa „Actorul şi ţinta” („The Actor and the Target”), publicată iniţial în rusă (2001), a fost mai apoi tradusă în 15 limbi, inclusiv în franceză, spaniolă, italiană, germană, română şi mandarină, iar cea de-a doua ediţie în engleză a apărut în 2005. Donnellan a fost premiat la Londra, Moscova, Paris şi New York, inclusiv cu patru Premii Olivier pentru Regizorul Anului (1987), Cel mai bun regizor al unui musical (1994), Cel mai bun regizor al unei piese (1995), şi Premiul pentru realizări remarcabile (1990). În februarie 2004 a fost decorat cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres) pentru munca sa în Franţa, iar în 2009 a împărţit premiul Charlemagne cu Craig Venter şi Arhiepiscopul Desmond Tutu.