22 de studenţi şi 10 profesori, implicaţi într-un proiect de succes / Caravana francezei în grădiniţe

0
396

Ieri, la Lectoratul francez al Universităţii din Craiova, a avut loc ceremonia de înmânare a premiilor pentru studenţii Facultăţii de Litere şi profesorii participanţi la Caravana francezei în grădiniţe. Proiectul, iniţiat de ARPF Dolj şi coordonat de prof. dr. Dorina Popi, de la Colegiul National „Fraţii Buzeşti”, a fost susţinut financiar de Ambasada Franţei la Bucureşti (prin Lectoratul francez al Universităţii din Craiova) şi de Agenţia Universitară a Francofoniei (prin Centrul de Reuşită Universitară francofonă de la Universitatea din Craiova).

1Acţiunea s-a desfăşurat în perioada februarie-iunie 2017, în zece grădiniţe din Craiova şi a antrenat 22 de studenţi de la Universitatea din Craiova. Echipele au fost formate dintr-un profesor coordonator şi câte doi studenţi, care au desfăşurat activităţi de predare-învăţare a limbii franceze folosind metode ludice, atractive, cântecele, scenete şi activităţi teatrale. „Am reunit astăzi (n.r. ieri), la Lectoratul francez al Universităţii din Craiova, studenţi din anul I, II şi III de la Facultatea de Litere şi Traducători şi profesori din învăţământul preuniversitar, pentru un eveniment deosebit. Vor fi premiaţi toţi studenţii şi profesorii care au fost implicaţi în proiectul „Caravana francezei în grădiniţe” din municipiul Craiova şi judeţul Dolj. E un proiecte care se află la a IV-a ediţie, iniţiat de Asociaţia Română a Profesorilor de Franceză din judeţul Dolj în colaborare cu Universitatea din Craiova, Lectoratul francez şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Anul acesta proiectul a demarat în luna februarie. Am început activitatea  în semestrul II. Ne-am întâlnit în prima etapă cu profesorii şi studenţii, le-am prezentat programul atelierelor pe care ei o să le facă în grădiniţe. Am făcut două ore de formare cu studenţii, le-am predat materialele în format electronic : cântecele în limba franceză. Avem kit-uri pedagogice în limba franceză pentru copiii care vor să înveţe această limbă şi apoi studenţii coordonaţi de câte un profesor au mers în grădiniţe şi au desfăşurat o dată pe săptămână un atelier de limba franceză, prin cântece şi poveşti. Am avut anul acesta 10 grădiniţe  care au participat la proiect. Anul acesta am avut 22 de studenţi implicaţi în proiect şi 10 profesori, chiar doamna inspector Adriana Sălceanu s-a implicat personal în acest proiect”, a subliniat prof. dr. Dorina Popi, preşedinte ARPF Dolj.

„Cei mici m-au încărcat cu energie pozitivă”

În cadrul festivităţii de premiere s-au înmânat diplome şi cadouri atât studenţilor, cât şi profesorilor care s-au implicat în mod constant în promovarea francezei precoce. „Consider că a fost o experienţă minunată implicarea mea în acest proiect. A fost un timp foarte bine folosit, pentru noi studenţii, în mod special, ca viitori profesori. La fiecare început de săptămână eu m-am prezent la grădiniţă Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” şi am făcut câte o jumătate de oră de limba franceză cu preşcolarii de acolo. În general am încercat să-i învăţăm lucruri uzuale, de la cum să se prezinte, la culori, numerele, fructele, legumele, totul prin jocuri, poveşti,adică, totul într-un mod interactiv, astfel încât să-i atragă limba franceză şi eu, personal, am primit din partea celor mici o energie pozitivă şi m-am despărţit cu regret de cei mici dar cu speranţa că vom relua aceste cursuri. Este foarte bine ca de mici să înceapă să înveţe limbi străine, iar franceza este o limbă extraordinar de frumoasă. Ar fi foarte util să fie interesaţi şi de cultura franceză, nu numai de limba franceză…”, a spus  Alexandra Voicu, studentă anul I, Facultatea de Litere, Secţia Engleză-Franceză.

„Franceza – limba viitorului”

franceziEvenimentul a fost organizat de Lectoratul francez, Centrul de Reuşită Universitară Francofonă al Universităţii din Craiova, Association Roumaine des Professeurs de Français (ARPF), filiala Dolj, Departamentul de Limbi romanice şi clasice al Facultăţii de Litere, Universitatea din Craiova şi la finalul său putem să spunem că a fost un succes şi un proiect de bună practică. „Este o zi de sărbătoare astăzi (n.r. ieri) pentru Facultatea de Litere, Lectoratul francez şi Centrul de Reuşită Universitară Francofonă. Un proiect extraordinar, iniţiat aici, în Dolj, care sperăm că va deveni naţional, în curând şi care a antrenat un număr de peste 20 de studenţi şi cadre didactice din preuniversitar. În această activitate s-au implicat de asemenea şi profesori universitari, din cadrul CRU Francofonă, care va acorda premii, ce constau în DVD-uri, stick-uri de memorie pentru studenţii care au participat până la sfârşit în acest proiect şi de asemenea îi sprijinim cu cărţi de didactica franceză şi kit-uri pedagogice pentru grădiniţe şi îi aşteptăm şi anul viitor. Iar peste 12 ani îi aşteptăm şi pe cei mici, preşcolarii să vină la Universitatea din Craiova şi să devină studenţii noştri, şi mai apoi profesori de franceză, pentru că franceza va fi limba viitorului”, a declarat Alis Ionescu, Centrul de Reuşită Universitară din Craiova.