Filarmonica „Oltenia” încheie stagiunea corală 2016-2017

0
572

Filarmonica corala 1Un medalion componistic Irina Odăgescu-Ţuţuianu – Eugen Petre Sandu încheie, astă-seară, la Filarmonica „Oltenia”, stagiunea de muzică corală 2016-2017. Concertul începe la ora 19.00, iar repertoriul abordat cuprinde lucrări religioase, prelucrări folclorice şi transpunerea muzicală a unor texte poetice, o parte aparţinând scriitorilor Tudor Arghezi şi Radu Gyr. Interpretează Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” dirijată de maestrul de cor Pavel Şopov, piesele semnate de Eugen Petre Sandu fiind conduse muzical chiar de compozitor. Acompaniamentul este asigurat de pianista Corina Stănescu. Biletele se găsesc la Agenţia Filarmonicii „Oltenia” şi costă 15 lei şi, pentru elevi, studenţi, pensionari, 10 lei.

„Fiind în încheierea stagiunii Coralei Academice, ne-am gândit la o creaţie care să corespundă exigenţelor publicului, pe de o parte, iar pe de alta, prezentării unor compozitori care sunt contemporani cu noi şi pe care trebuie să îi cunoaştem, să îi înţelegem şi să le ascultăm lucrările”, a precizat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, maestrul de cor Pavel Şopov.

Filarmonica Pavel Sopov
Pavel Şopov.

«Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” şi-a făcut, în ultima perioadă, un obiectiv din a promova compozitori români, chiar şi pe cei din Craiova – pentru că, să nu uităm, am avut un medalion Gheorghe Stănescu, compozitor craiovean care a fost prezentat publicului atât prin creaţii corale, cât şi camerale şi orchestrale, sub bagheta dirijorală a maestrului Alexandru Iosub. Acum ne-am gândit la doi compozitori contemporani: unul care este şi cadru didactic universitar la Craiova – Eugen Petre Sandu, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, celălalt, Irina Odăgescu – o doamnă a cântecului coral românesc. Încercăm să prezentăm în acest concert piese reprezentative ale celor doi – eu, compoziţiile doamnei Irina Odăgescu, iar maestru Eugen Petre Sandu, propriile compoziţii. Sperăm ca publicul să fie alături de noi în acest ultim concert din actuala stagiune», a mai spus Pavel Şopov.

Domnia sa a absolvit succesiv Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti (1973) şi Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din capitală (1978), secţia pedagogie muzicală (specializarea muzică vocală şi instrumentală). În anul 1987 a preluat conducerea corului Liceului de Artă din Craiova, efectuând turnee atât în ţară, cât şi în străinătate, participând la numeroase manifestări culturale. A fost dirijor al corului Filarmonicii „Oltenia” şi maestru de cor la Teatrul Liric „Elena Teodorini”. De-a lungul anilor, a desfăşurat şi o intensă activitate didactică, fiind profesor titular (o perioadă şi director) al Liceului de Artă „Marin Sorescu”, iar, în ultimii ani, lector universitar doctor la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova.

Filarmonica Eugen Petre Sandu
Eugen-Petre Sandu

Născut în anul 1965, Eugen-Petre Sandu este dublu licenţiat în muzică (specializările pedagogie muzicală şi compoziţie). După absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în perioada 2001-2004 a urmat studii doctorale, în teza sa abordând tema „Stabilitate şi spontaneitate în creaţia epică folclorică” (îndrumător: prof. univ. dr. Gheorghe Oprea). Din anul 1996 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, iar din anul 2004 a devenit şi membru al Asociaţiei Naţionale Corale din România. Simultan cu desfăşurarea carierei dirijorale, a activat şi ca profesor de clarinet şi compoziţie, remarcându-se, totodată, şi în domeniul compoziţiei. În perioada 1991-2013 a fost cadru didactic asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din 2003 desfăşoară o importantă carieră didactică în calitate de conferenţiar universitar doctor la Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere craiovene.

Filarmonica Irina Odagescu-Tutuianu
Irina Odăgescu-Ţuţuianu

Irina Odăgescu-Ţuţuianu a absolvit cursurile Universităţii de Muzică din Bucureşti, la clasa de compoziţie a prof. Alfred Mendelsohn şi Tiberiu Olah.
În domeniul componistic, a abordat muzica vocal-simfonică, simfonică, camerală şi corală, obţinând o serie de distincţii importante. Este profesor doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A fost secretar al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, precum şi vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Corale din România încă de la fondarea acesteia, până în 1998. „În majoritatea creaţiilor sale muzicale, Irina Odăgescu-Ţuţuianu dovedeşte preocuparea de a realiza o sinteză, reunind elemente ale tradiţiei muzicale universale şi ale problematicii limbajului contemporan în cadrul unui modalism îmbogăţit cu structuri seriale. În această privinţă, ea utilizează o tehnică de compoziţie modernă care îi permite să exprime cele mai variate stări afective, mai cu seamă în domeniul muzicii vocal-simfonice şi corale. Tradiţionalul şi avangarda se regăsesc în egală măsură în creaţia compozitoarei, aflate în căutarea perenului şi transcendenţei în arta contemporană”, se menţionează într-un comunicat de presă al Filarmonicii „Oltenia”.

***

Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, unul dintre cele mai valoroase colective artistice de acest gen din ţară, a fost creată în anul 1953. Repertoriul ei cuprinde cele mai reprezentative compoziţii ale artei renascentiste, baroce, clasice, romantice şi contemporane. Se poate vorbi de un imens repertoriu – peste o mie de lucrări. Activitatea corului vizează două dimensiuni importante: concerte corale a cappella şi concerte vocal-simfonice. În prezent, Corala Academică are 45 de membri, angajaţi ai Filarmonicii „Oltenia”, cărora, în funcţie de tipologia concertelor susţinute, li se alătură mai mulţi colaboratori.

***

Premiată de Asociaţia Naţională Corală din România

După cum a anunţat recent, în cadrul unei conferinţe de presă, Radu Jianu, consultant artistic al Filarmonicii craiovene, pentru activitatea desfăşurată ansamblul urmează să primească o Diplomă de Excelenţă din partea Asociaţiei Naţionale Corale din România (A.N.C.R.), care va fi acordată chiar de maestrul Voicu Enăchescu, preşedintele asociaţiei. Înfiinţată în anul 1990, cu sediul în Bucureşti, şi afiliată din 1991 la organismul european de profil „Europa Cantat”, această organizaţie cultural-artistică are scopul „ca prin cultivarea şi popularizarea artei corale să aducă o contribuţiei esenţială la educarea muzicală şi socială a unui număr cât mai mare de oameni din ţara noastră, îndeosebi din rândul copiilor şi tinerilor, şi să ajute la realizarea unei bune înţelegeri şi conlucrări culturale cu popoarele europene şi de pe alte continente”.

***

 În program:

Irina Odăgescu: „Tatăl nostru”; „Stă în puterea noastră, oameni” (versuri: Ioan Melinte); „La ivit de zori” (versuri: Ioan Melinte); „Cântecul miresei” (versuri populare); „Mireasă mândru ţi-i portu” (versuri populare); „Cântând plaiul Mioriţei” (versuri: Nicuşor Constantin); „Ia românească”

Eugen Petre Sandu: „Rugă”; „Am visat” (versuri: Corina Luca); „Mica suită” (versuri populare); „Imn morţilor” (versuri: Radu Gyr); „Fantezie” (versuri: Corina Luca); „Tâlharul pedepsit” (versuri: Tudor Arghezi); „Leagăn fără cântec” (versuri: Radu Gyr); „Manea”