Reanimarea Spitalului Judeţean intră în renovare

0
300

La aproape o jumătate de an după ce a fost finalizată reabilitarea secţiei de Reanimare de la etajul al treilea al Spitalului Judeţean din Craiova, săptămâna aceasta vor fi demarate lucrări similare şi pentru clinica de la etajul al patrulea.

Spaţiile medicale destinate bolnavilor aflaţi în stare gravă ar urma să capete, până la sfârşitul anului, o cu totul şi cu totul altă înfăţişare, pornind de la saloane, holuri şi până la vestiarele cadrelor medicale. În planul de modernizare a secţiei este cuprinsă înlocuirea instalaţiilor termice, a grupurilor sanitare şi a reţelei electrice. Va fi montat linoleum antistatic, iar pereţii vor fi vopsiţi cu lavabil. O noutate sunt însă rampele de distribuţie a fluidelor necesare în acordarea asistenţei medicale. Până acum existau robineţi de oxigen în pereţi şi de acolo se realiza racordarea, iar monitoarele se introduceau în prize separat.

Având în vedere specificul său, îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni dintre cele mai grave, secţia de Anestezie Terapie Intensivă a avut prioritate comparativ cu alte secţii din spital atunci când a venit vorba de demarare unor lucrări de reabilitare. A contat foarte mult şi faptul că secţia se găseşte în momentul de faţă într-o stare destul de precară. De-a lungul timpului au apărut probleme în ceea ce priveşte întreţinerea instalaţiilor sanitare, termice şi a curăţeniei.

Modernizare pentru întreaga secţie

În urmă cu doi ani, aici au mai fost realizate parţial lucrări de reabilitare, urmând ca de data aceasta să se realizeze lucrări de igienizare, de înlocuire a caloriferelor, să fie montate balustrade din inox şi să fie înlocuite panourile de tâmplărie metalică cu tâmplărie PVC de pe casa scării.

Renovarea va cuprinde în mare parte aceleaşi lucrări ca şi în cazul secţiei de Reanimare de la etajul trei, care au fost finalizate în primăvara acestui an. A fost pentru prima dată de la construirea spitalului, în urmă cu 40 de ani, când Reanimarea de la etajul al treilea, una dintre secţiile vitale ale unităţii sanitare, a intrat în proces de reabilitare. Valoarea lucrărilor de renovare s-a ridicat la 785.000 lei, iar finanţarea a fost asigurată de Consiliul Judeţean Dolj.

“Lucrările vor consta, ca în cazul secţiei de la etajul al treilea, în reabilitarea instalaţiilor termice, sanitare, electrice, în igienizarea, placarea cu linoleum antistatic, gresie şi faianţă. Totul se va desfăşura în baza unui proiect. Dorim să implementăm aici o serie de sisteme moderne de oxigen şi aer. Cu siguranţă întreaga secţie va arăta cu totul altfel după finalizarea lucrărilor. Această reabilitare este una cu atât mai importantă cu cât vorbim de unul dintre departamentele vitale ale spitalului”, a declarat ing. Radu Mantale, coordonator al compartimentului tehnic din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Investiţie de 775.000 lei

Modernizarea secţiei nu va fi una deloc uşoară. Având în vedere numărul mare de internări şi faptul că în permanenţă în saloanele de pe secţie sunt bolnavi care au nevoie de îngrijire medicală de specialitate s-a căutat o soluţie prin care activitatea să nu fie perturbată. Astfel, în secţia de Anestezie Terapie Intensivă se va efectua o izolare a saloanelor. “Există două saloane mari. Începem cu unul şi, după ce îl finalizăm, mutăm bolnavii şi continuăm cu celălalt. Pacienţii care primesc îngrijiri la etajul al patrulea al Reanimării sunt cei cu traumatisme, dar şi cei care sunt în faza postoperatorie”, a mai spus coordonatorul compartimentului tehnic din cadrul Spitalului Judeţean.

Pentru acest proiect Spitalul Judeţean din Craiova va beneficia de fonduri substanţiale în următoarea perioadă. Banii ce vor fi utilizaţi pentru modernizarea secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) de la etajul al patrulea al unităţii sanitare sunt alocaţi atât de Ministerul Sănătăţii, cât şi Consiliul Judeţean Dolj. Lucrările vor demara chiar la începutul acestei săptămâni şi ar trebui să se finalizeze până la sfârşitul anului. Valoarea investiţiei se ridică la nu mai puţin de 775.000 lei.