Atenţie la locurile de scăldat!

0
536

Vremea frumoasă din ultimele zile şi temperaturile destul de ridicate din termometre i-au determinat pe mulţi craioveni să se îndrepte către ştrandurile şi piscinele din oraş, în căutarea distracţiei şi a unui strop de răcoare. Sunt destui însă cei care aleg să facă plajă pe malul Jiului sau a altor cursuri de apă în care scăldatul este interzis. În aceste condiţii, autorităţile atrag atenţia, ca în fiecare vară,  asupra riscurilor la care se expun toţi cei care fac baie în locurile neamenajate. Scăldatul în apele curgătoare este interzis, acestea neîndeplinind condiţiile pentru a fi folosite în acest scop.

scaldatul interzisScăldatul în locuri neamenajate corespunzător cu plaje, grupuri sanitare, duşuri determină riscuri majore pentru sănătate. Un avertisment în acest sens vine şi din partea medicilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

„Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să se ducă la scăldat doar în locuri special amenajate – ştranduri şi piscine – care respectă normele minime de igienă, în condiţiile în care în judeţul Dolj nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere. Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu le periclita sănătatea sau chiar viaţa”, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Pericol de înec, dar şi de îmbolnăvire

scaldatul interzis 1Aşadar, pe lângă pericolul de înec, medicii spun, din experienţa anilor trecuţi, că există şi destul de multe boli ce pot fi contactate din apă şi chiar de pe malurile cu vegetaţie sălbatică. Pe lista afecţiunilor se regăseşte leptospiroza – boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului, a rinichilor şi icter. De asemenea, există riscul îmbolnăvirii de meningită, boală ce se manifestă prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă. Medicii atrag atenţia şi asupra pericolului contactării unor boli de piele, cum ar fi micozele sau eczemele, a unor boli digestive sau a unor afecţiuni ale ochilor şi urechilor – blefarite, conjunctivite, otite şi sinuzite. Nu în ultimul rând, foarte periculoase pot fi înţepăturile de căpuşe.

Amatorilor de scăldat le rămâne doar varianta ştranduri şi piscine. Acestea sunt controlate pe întreaga durată a sezonului estival de inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. În plus, administratorii acestor baze de agrement trebuie să deţină un registru de autocontrol cu ajutorul căruia, zilnic, să monitorizeze concentraţia de clor rezidual liber şi PH-ul apei. Celor cu afecţiuni dermatologice li se recomandă să evite însă ştrandurile sau bazinele publice.