„Asocierea dintre administraţia locală şi domeniul privat, cheia unui parteneriat de succes”

0
397

Anişoara Stănculescu, candidatul ALDE la Primăria municipiului Craiova, a prezentat zilele trecute, în cadrul unei conferinţe de presă,  proiectul ALDE pentru dezvoltarea şi modernizarea Craiovei „Bănia Europeană – oraş competitive, cetăţeni, mulţumiţi, viitor sigur”. Reprezentanţi ai mediului de afaceri, invitaţi la eveniment,  au dorit să facă câteva observaţii pe marginea acestui program şi să-l completeze.

conferinta ALDE„Viziunea ALDE asupra dezvoltării Craiovei este fundamentată pe o gândire strategică nouă în sprijinul atingerii obiectivului revenirii oraşului între primele municipii ale ţării, pol de creştere regional, metropolă competitive. Ea este articulate în jurul nevilor fiecărei generaţii din oraş, proiectând în acelaşi timp un oraş adaptat nevoilor generaţiilor viitor…”, a subliniat Anişoara Stănculescu.

„Un proiect elaborat, dar care lasă loc de foarte multe idei concrete”

           La conferinţa de presă au fost  invitaţi doi întreprinzători privaţi : Marian Nicola – agenţia de turism Mapamond şi Mihai Roşoga – director firmă de termoficare. Reprezentanţii mediului de business din Craiova susţin proiectul candidatului ALDE şi doresc să aducă totodată completări  punctuale. „Un proiect elaborat, dar care lasă loc de foarte multe idei concrete.  Un proiect pe care l-am studiat atent şi pot să vă spun că m-am regăsit în multe dintre aceste idei. Am şi eu o propunere legată de turism.  Foarte multe oraşe mari din lume au pe lângă industrie, pe lângă tot ce se construieşte, pe lângă infrastructură,  au şi preocuparea imaginii oraşului respectiv, imaginea reprezintă uneori mult mai mult decât realizăm noi.  Am fost puşi şi nu de puţine ori, în situaţii penibile şi asta pentru că în mai multe delegaţii în care am fost nu am avut să dăm şi noi câteva suveniruri cu oraşul Craiova. După 1990 nu mai există o carte poştală sau o vedere cu oraşul Craiova, deşi acest municipiu are ce arăta. E şi ăsta un mod de promovare. Se pot scrie şi vederi chiar dacă există internetul…pentru că sunt oameni  care doresc să fie originali. Trebuie să existe o colaborare între administraţia publică şi mediul de business din turism. Şi asta pentru că turismul este o adevărată industrie, poate dezvolta alte servicii pe orizontală. Vorbim de locuri de muncă. O întreagă putere care poate absorbi produse autohtone. Am propus şi sper şi realizăm acest Centru de Informare şi Documentare şi Asistenţă Turistică atât de necesar, Craiova fiind poarte de intrare în Europa prin Aeroportul Internaţional Craiova. Şi cei care vor să facă afaceri în Craiova, cei care vin la rude, la prieteni au nevoie de aşa ceva. Avem nevoie şi de ghizi locali. În concluzie, asocierea dintre administraţia locală şi domeniul privat este cheia unui parteneriat de lungă durată şi de succes”, a subliniat Marian Nicola, reprezentant agenţie de turism Craiova.

Taxe mai mici pentru întreprinzători

             Cel de-al doilea întreprinzător privat a vorbit despre problema încălzirii acestui oraş în contextul reindustrializării. „Din 2006 mă ocup de lucrări de termoficare şi mă bucur că am fost invitaţi în calitate de întreprinzători privaţi ca să putem să ne dăm şi noi cu părerea despre mediul de business. Am citit programul propus de ALDE, este un program care se mulează pe nevoile Craiovei. Vreau să punctez trei acţiuni, extreme de benefice :  una este reindustrializarea oraşului, cea de-a doua, refacerea sistemului de utilităţi, care se află undeva la nivelul anilor 1970-1980, vorbim de conducte de termoficare, conducte de apă şi cu toţii am văzut câte probleme provoacă o conductă spartă. Şi un al treilea punct, din acest proiect, pe care eu în văd benefic, din punctul de vedere al întreprinzătorului privat, este cel legat de reducerea taxelor, în condiţiile în care, până în acest moment, cei care au muncit şi au contribuit cu bani la buget au fost nevoiţi să plătească taxe mult mai mari”, a spus Mihai Roşoga, om de afaceri craiovean.