Bosnia ne-a liniştit înainte să începem meciul cu Belarus – S-a mai jucat pentru Mutu

0
358

România – Belarus 2-2

Au marcat: Mutu 18, 50 – din penalty / Kornilenko 45, Dragun 82.

Stadion: „Naţional Arena”, spectatori: 35.000

România: Pantilimon – Măţel, Tamaş, Moţi, Raţ – Lazăr (69 Cociş), Sânmărtean (29 Cristea), Bourceanu – Torje, Marica (80 Stancu), Mutu. Selecţioner: Victor Piţurcă.

Belarus: Jevnov – Omelianciuk, Filipenko (20 Plaskony), Nehaicik, Bordacev – Kulci, Dragun, Kisliak, Verhovţov – Kornilenko, Kriveţ (59 Rudik). Selecţioner: Bernd Stange.

Arbitru: Alan Kelly (Irlanda).

Cartonaşe galbene: Raţ 48 / Verhovţov 49.

Atacantul Cesenei a reuşit o dublă, care îl apropie la un gol de recordul lui Hagi la naţională

Nu terminaseră încălzirea tricolorii, că bosniacii le umpluseră deja poarta bucătarilor luxemburghezi în care ne lăsasem noi ultimele speranţe de a merge la Euro. Suspansul nu s-a menţinut deloc în penultima etapă a preliminariilor, ratate însă cam de când Albania ne egala la Piatra Neamţ acum un an. Fără prea mare tragere de inimă, ai noştri au pătruns pe teren într-un 4-3-3, cu Măţel titularizat pe dreapta, iar Sânmărtean regizor pentru gurile de tun Marica, Torje şi Marica, hămesiţi să marcheze în premieră pe „Naţional Arena”. A făcut-o Mutu, după o fază inventată de Sânmărtean, la care s-a strecurat cu o deviere şi Torje, deşi assist-ul poate fi revendicat fără probleme de mijlocaşul Vasluiului. Cel care nu a scăpat însă nici de această dată de ghinion, după o jumătate de oră fiind înlocuit din cauza unei accidentări. Marica a mai avut o incursiune pe dreapta, încheiată cu pasă la adversar, iar Mutu a tras din afara careului pentru a-l ţine în priză pe Jevnov, însă de la ieşirea lui Sânmărtean jocul tricolorilor a pălit. Fără a suferi din cauza ofensivei adverse, România şi-a creat probleme singură înainte de pauză. Beţivul Tamaş şi fumătorul Moţi au colaborat ideal ca pe vremurile când apărarea lui Dinamo era şvaiţer, iar Kornilenko s-a trezit singur cu Pantilimon, pe care l-a executat scurt. Astfel am intrat cu 1-1 la vestiare, contra unei echipe „şchioape” a Belarusului. Imediat după pauză, Mutu s-a mai apropiat cu un gol de recordul lui Hagi, după ce a realizat dubla dintr-un penalty scos tot de el. „Briliantul” a transformat cu o scăriţă parcă pentru a-şi mai cosmetiza reuşita, iar peste câteva minute a executat o foarfecă spectaculoasă, dar peste transversală. Bieloruşii au egalat pe final de meci, Dragun lobându-l pe Pantilimon şi tricolorii nu au mai avut parte nici măcar de bucuria amară a unui succes de palmares. Înaintea ultimului meci din grupă, cu Albania, România e sigură că nu va fi în urne la tragerea la sorţi pentru Europeanul din Ucraina şi Polonia.

Protest anti Mititelu şi Mircea Sandu

La inelul al treilea de pe „Naţional Arena” s-a aflat şi un grup de suporteri ai Ştiinţei, care pe parcursul primei reprize a scandat atât împotriva preşedintelui FRF, Mircea Sandu, cât şi a fostului finanţator al Universităţii, Adrian Mititelu. „Ştiinţa nu moare, pleacă brutare!”, „Mititelu, eşti o mizerie!”, „DNA să-şi facă datoria!”, „Mircea Sandu la puşcărie!” au strigat craiovenii, care au completat protestul şi cu câteva cântece dedicate echipei de suflet. Cei 150 de fani olteni au părăsit stadionul la pauză, nefiind interesaţi de ceea ce se petrecea pe teren. Deşi se anunţa un interes scăzut faţă de meciul de aseară, în tribunele „Naţional Arena” au fost totuşi aproximativ 35.000 de spectatori, o asistenţă sporită sensibil şi de gratuităţile acordare pensionarilor, femeilor şi copiilor.

Preliminariile CE 2012 din Ucraina-Polonia, grupa D

Clasament

1. Bosnia         9          6          1          2          16-7     19p

2. Franţa          8          5          2          1          11-3     17p

3. România      9          3          4          2          12-8     13p

4. Belarus        10        3          4          3          8-7       13p

5. Albania        8          2          2          4          6-10     8p

6. Luxemburg  10        1          1          8          3-21     4p

Celelalte jocuri din grupă: Bosnia – Luxemburg 5-0 (Dzeko 12, Misimovici 15, 22 – din penalty,  Pjanici 36, Medunjanin 51), Franţa – Albania s-a terminat după închiderea ediţiei.

Rezultate din alte grupe: Turcia – Germania 1-3 (grupa A), Olanda – Moldova 1-0 (grupa E), Finlanda – Suedia 1-2 (grupa E), Letonia – Malta 2-0 (grupa F), Armenia – Macedonia 4-1 (grupa B), Slovacia – Rusia 0-1 (grupa B), Cipru – Danemarca (grupa H).