Legea graţierii, de la necesitate stringentă, la subiect „parazit”

0
345

Legea graţierii a avut un parcurs sinuos în consideraţiile publice, fiind prezentată atât ca o necesitate stringentă pentru a diminua supraaglomerarea penitenciarelor, cât şi, recent, ca un subiect care parazitează comunicarea PSD, a cărei oportunitate trebuie reevaluată.

Liviu Dragnea (in imagine) si Serghei Sanichev, presedintele socialistilor europeni (PES), au sustinut, vineri 30 Martie 2017, declaratii de presa, la sediul Partidului Social Democrat (PSD) din Bucuresti, la finalul intalnirii pe care cei doi au avut-o
Liviu Dragnea

Liderul PSD Liviu Dragnea a avut poziţionări publice constante în legătură cu Legea graţierii, pe care a încadrat-o, însă, de fiecare dată, în pachetul de legi pe Justiţie. „(…) Ministerul Justiţiei, cu susţinerea Guvernului, să ne prezinte care este planul dumnealor pentru a rezolva problema de la care s-a început această dezbatere, şi anume situaţia din penitenciare. Este suficientă Legea graţierii sau nu? Au stabilit vreun program de investiţii, de construit noi penitenciare? Au stabilit un program de pedepse alternative, pachet de propuneri? Au stabilit vreun program de modernizare a penitenciarelor existente? Aştept şi eu să văd dacă ministrul Justiţiei, până la urmă, a făcut acest plan sau acest pachet legislativ despre care ne-a vorbit, după care o să îmi spun punctul de vedere”, a spus Dragnea, în 20 aprilie.

          Tot atunci, liderul PSD a susţinut că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, întârzie „nepermis” cu legile Justiţie şi nu poate beneficia de susţinere la nesfârşit. „Se pare că domnul ministru a întârziat foarte mult. Eu o să vorbesc cu colegii mei, le-am trasmis deja de ieri că nu se mai poate întârzia. A zis că vine în trei săptămâni de zile cu un pachet de propuneri, nu a venit. Până la urmă Legea graţierii o să fie adoptată tacit pentru că nu vine ministerul Justiţiei (la Comisia juridică, n.r.)”, a adăugat Dragnea, în 20 aprilie.

         Între timp, Legea graţierii a intrat în dezbaterea Comisiei juridice din Senat, unde s-a adoptat, la propunerea preşedintelui acestui for, social-democratul Şerban Nicolae, propunere susţinută şi de Traian Băsescu, graţierea faptelor de corupţie. Dragnea a precizat public, la acel moment, ca şi premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că nu susţin această propunere de graţiere a corupţilor.

       CExN al PSD a fost convocat, săptămâna trecută, de către preşedintele partidului, în mod special pentru a discuta cazul preşedintelui Comisiei Juridice din Senat, Şerban Nicolae, care era şi liderul grupului PSD din Senat. Dragnea a declarat public că este nemulţumit de modul în care Şerban Nicolae a gestionat lucrările Comisiei juridice din Senat în ceea ce priveşte Legea graţierii, în condiţiile în care acesta a propus, iar senatorii PSD din Comisie au votat, graţierea faptelor de corupţie, în ciuda poziţiei sale şi a premierului.

                  El a făcut un “ultim apel” la Guvern şi la ministerul Justiţiei să prezinte într-un termen rezonabil dacă Legea graţierea şi alte măsuri sau propuneri pe care le-au anunţat ca proiecte legislative pot rezolva problema din închisori.