Agricultorii din Călăraşi şi-au salvat culturile cu perdele de fum

0
703

calarasi 1Primăvara atipică din acest an, cu temperaturi extrem de scăzute la sfârşit de aprilie, le-a dat bătăi de cap şi locuitorilor din sudul judeţului, unde, după cum bine se ştie, suprafeţe întregi sunt împânzite cu lubeniţele la tunel şi cartofi timpurii. Câteva nopţi, oamenii nu au mai dormit acasă şi au stat pe câmp, arzând paie umede, bălegar de grajd şi anvelope uzate pentru a ridica temperatura aerului. Nopţile albe şi tot efortul se pare că le-au fost de folos celor din Călăraşi, care pot să spună acum că pagubele provocate de temperaturile scăzute sunt minime.

Dacă acum câteva seri treceai prin Călăraşi, nu avea cum să nu-ţi rămână întipărită în minte imaginea câmpurilor învăluite în perdele de fum. Ba chiar oamenii, făcând haz de necaz, spuneau că, tot stând pe lângă focuri, mirosul puternic de ars li se impregnase în haine şi îi urmărea chiar şi în case.

După ce toată primăvara, chiar din iarnă, s-au chinuit să crească plantele şi să le altoiască, asigurându-le toate condiţiile, când temperaturile au scăzut brusc, pe agricultori i-a cuprins panica. Prognozele meteo se anunţau dezastruoase, iar frigul se simţea mai tare pe malul Dunării, de parcă iarna ar fi vrut să revină. Călărăşenii sunt oameni care au văzut multe la viaţa lor, fiind încercaţi de vreme în nenumărate rânduri, dar nu mai trăiseră o astfel de ameninţare. „De 56 de ani nu au mai fost temperaturi atât de scăzute la sfârşitul lunii aprilie. A fost foarte frig aici şi oamenii au ieşit în câmpuri pentru a-şi proteja fiecare culturile. Fiecare a făcut focuri, cu ce a avut la îndemână, şi au reuşit să mai crească temperatura de la sol cu câte un grad, ceea ce contează foarte mult”, spune primarul comunei Călăraşi, Vergică Şovăilă.

Culturile vor fi întârziate cu aproape o săptămână

calarasiFocurile cu paie umede, bălegar de grajd sau anvelope uzate s-au răspândit rapid pe câmpurile de la Călăraşi. Cum acolo fiecare familie are pământ cultivat, a încercat să facă tot posibilul să-şi protejeze culturile şi au reuşit, într-adevăr, să le salveze.

Însă, chiar dacă nu au fost distruse de frig, asta nu înseamnă că au scăpat de toate problemele. Plantele au stagnat din creştere şi se aşteaptă ca recoltarea să fie întârziată cu aproximativ o săptămână la cartoful timpuriu. Ceea ce dă un pic peste cap planurile cultivatorilor din Călăraşi, care, de obicei, ies printre primii pe piaţă cu această marfă. Chiar dacă sunt încă protejaţi de folie, şi pepenii verzi au aceeaşi problemă. Din câte se pare, primele lubeniţe nu se vor coace în jurul datei de 15 iunie, cum se obişnuieşte, ci un pic mai târziu, tocmai din cauza acestor temperaturi scăzute.

Se vorbeşte de pierderi de 10% la lubeniţe

calarasi 3În plus, specialiştii în agricultură se aşteaptă ca producţia de lubeniţe, cultivate în sudul judeţului, să scadă cu 10%. „Şi lubeniţele au fost afectate. Unele plante au căpătat o culoare gălbuie, care este semnul că au fost atinse de frig. Vor ieşi mai târziu pe piaţă, iar productivitatea va fi mai scăzută. Adică nu se vor mai recolta 70-80 de tone la hectare, ci cu 4-5 tone pe hectar mai puţin”, a mai spus primarul Vergică Şovăilă. Şi în acest an, locuitorii din Călăraşi au mizat tot pe cultura de pepeni, care se întinde pe nu mai puţin de 1.000 de hectare.

Faţă de alte zone ale judeţului, la Călăraşi, porumbul nu a fost afectat, pentru simplu fapt că a fost însămânţat mai târziu şi nu a apucat să iasă din pământ. Nici grâul nu a avut de suferit.

Arbuşti ornamentali şi flori, pe strada „Petre Baniţă”

calarasi 2Sărbătorile de Paşte au trecut, dar în centrul comunei se continuă pregătirile. Ba chiar arată toată zona ca un mic şantier. De o parte şi de alta a străzii „Petre Baniţă”, se lucrează la amenajarea trotuarelor. După cum ne-a explicat primarul Vergică Şovăilă, lucrarea este atent executată pentru a oferi stabilitate solului, ţinând cont că, în zonă, nisipul creează destule probleme. După ce vor fi încheiate lucrările de infrastructură, Primăria Călăraşi va începe amenajările peisagistice. În dreptul fiecărei gospodării, va fi plantat gazon, dar şi o porţiune cu flori şi arbuşti ornamentali.

Parcul Tineretului este, din ce în ce, mai frumos, mai ales acum când a înfrunzit totul. Copacii tineri au început să-şi formeze coroanele, iar o mulţime de petunii multicolore, care se plantează acum, vor înveseli privirile toată vara.

***

Noul subprefect al Doljului este călărăşeanul Cristian Şovăilă

Un motiv de mândrie pentru locuitorii comunei Călăraşi este numirea în funcţia de subprefect al judeţului Dolj a lui Cristian Şovăilă. Cu o carieră de 20 de ani în Prefectura Dolj, ca jurist, şi apoi ca subprefect al judeţului, acesta a fost reconfirmat în funcţie, pe data de 12 aprilie, printr-o hotărâre a guvernului Sorin Grindeanu. Cristian Şovăilă a depus jurământul, imediat după Paşte, începându-şi astfel un nou mandat de subprefect al Doljului.  

***

Invitaţi din Italia, la Călăraşi

Pe data de 29 aprilie, locuitorii comunei Călăraşi vor primi vizita unor interpreţi italieni, care fac parte din Associazione Orizonte Giovane din provincia Trento. Aceştia vor susţine un recital de muzică uşoară, ce va fi deschis de Ansamblul „Bordeiaşul” al comunei Călăraşi.

***

Pregătiri pentru Ziua comunei

Primăria şi Consiliul Local Călăraşi pregătesc, deja, manifestările care se vor derula de Ziua comunei. Pe data de 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, va avea loc cea de-a XIII-a ediţia a sărbătorii. Manifestarea va începe cu o paradă a portului popular, care va fi prezentată de aproximativ 300 de elevi de la şcolile din localitate, precum şi invitaţi. Ansamblul „Bordeiaşul” va fi la loc de cinste. Organizatorii pregătesc şi un concert de muză uşoară, care va fi susţinut de Reina Vox şi Paul Negoiţă Band. Seara se va încheia cu un foc de artificii.

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE