Orgoliul, mai presus de puncte

0
328

Universitatea Craiova – Dinamo

Severin, stadion: „Municipal”, astăzi, ora 20.30

Universitatea Craiova: Calancea – Dimitrov, Kelic, Barthe, Bancu – Mateiu, Zlatinski – Băluţă, Gustavo, Jazvic – Ivan. Antrenor: Gigi Mulţescu. Rezerve: Mingote – Dumitraş, Bucurică, R. Petre, Fajic, Manea, Măzărache.

Dinamo: Cerniauskas – Romera, Nedelcearu, Dielna, St. Filip – Busuladzic – Hanca, Palic, Nistor – Rivaldinho, Nemec. Antrenor: Cosmin Contra. Rezerve: Penedo – M. Popescu, Mahlangu, Bumba, P. Petre, D. Popa, Bawab.

Înaintea semifinalei de Cupă, obiectivul său principal, Universitatea Craiova dispută un nou derby cu Dinamo, căreia îi poate reteza speranţele la titlu

craiovaCel mai aşteptat meci în Oltenia nu mai provoacă parcă emulaţia obişnuită, atât din cauza deselor întâlniri din acest sezon dintre Ştiinţa şi Dinamo, dar şi pentru că alb-albaştrii au un ţel mai important în acest final de sezon: Cupa României. De partea cealaltă, „câinii” sunt foarte motivaţi de posibilitatea intrării în lupta pentru titlu, un succes la Severin, urmat de unul cu FCSB putând transforma Dinamo în principala pretendentă la câştigarea campionatului.

Dacă Universitatea a suferit tot anul din pricina lipsei unui vârf de atac autentic, Dinamo şi-a permis să se departă de Gnohere, fiindcă a găsit alţi doi atacanţi la fel de percutanţi, Nemec şi Rivaldinho. Eficacitatea acestora l-a convins pe Cosmin Contra să-i folosească simultan în ultima perioadă, iar strategia a dat roade, Dinamo având 3 succese consecutive. Şi dacă ar fi primit penalty-ul cuvenit la 1-1 în derby-ul cu FCSB, Dinamo ar fi fost de pe acum principala favorită la titlu.

Se întâlnesc două formaţii care au avut de suferit din pricina arbitrajelor în acest campionat, numai că Dinamo n-a mai fost prigonită şi după venirea lui Contra, iar în disputa din Cupă, cu Universitatea,  Haţegan a fost „câinele cel mai agresiv”, semn că echipa din Ştefan cel Mare şi-a luat măsuri de „protecţie” în iarnă. În sezonul regulat, cele două şi-au câştigat fiecare meciul de pe teren propriu cu 2-1, iar în turul play-off-ului a fost 0-0 pe Arena Naţională. Cel mai important dintre cele 5 derby-uri Craiova – Dinamo din acest sezon a fost adjudecat de olteni, la penalty-uri, în sferturile Cupei, calificare sărbătorită pe terenul de joc de jucători şi suporteri.

Mulţescu: „Dinamo este cea mai în formă echipă”

Gigi Mulţescu a declarat că, deşi echipa sa are peste câteva zile un meci important în semifinalele Cupei României, va aborda cu toate forţele derby-ul cu Dinamo, pe care o consideră echipa cea mai în formă din campionat. „Noi venim după o perioadă grea, cu două înfrângeri şi vrem să ne revanşăm în faţa suporterilor, pentru că ştim ce înseamnă pentru ei un meci cu Dinamo. Avem probleme de lot, unele mai vechi, cu Popov şi Briceag, altele noi, Burlacu s-a accidentat, iar Screciu este incert. Asta este, cei care vor intra pe teren trebuie să dea maximum, dar şi ceva în plus pentru a ne putea impune, fiindcă Dinamo este cea mai în formă echipă din campionat. După meciul din Cupă cu noi, Dinamo a avut o perioadă foarte bună, Contra a schimbat şi sistemul, sunt mai periculoşi şi trebuie să ne luăm măsuri. Chiar dacă avem un meci important de Cupă la câteva zile, o să-l abordăm pe cel cu Dinamo cu toate forţele, va fi un meci foarte disputat, cum au fost toate jocurile Craiova – Dinamo” a spus Mulţescu.

Cât despre obiectivele Craiovei pe acest final de campionat, antrenorul a declarat: „Nu mă interesează să arbitrăm campionatul, vreau doar să mai adunăm puncte şi să ajungem în finala Cupei. La meciul CFR – FCSB nu s-a tras niciun şut pe poartă, păi la noi dacă se întâmpla asta eram daţi afară din Craiova! Aveam o idee despre ce înseamnă Craiova atunci când am venit, dar nu mi-am imaginat totuşi că este o presiune atât de mare. Oricum, suntem în play-off, suntem deja calificaţi în cupele europene şi în cursă pentru Cupa României. Ştiu că la Craiova se vrea totul şi ceva în plus dacă se poate, dar atât am reuşit noi. Şi eu îmi doream titlul, dar au fost destule probleme care ne-au împiedicat să luptăm pentru el”.

Mulţescu s-a referit şi la problemele de lot, atât cele provocate de indisponibilităţi, cât şi cele de disciplină: „Cea mai mare problemă a noastră, pe lângă cele de arbirtaj, a fost cea a subţirimii lotului. Echipa este uzată de competiţie, fiindcă 13-14 jucători au dus greul. Am pierdut jucătorii aflaţi la final de contract, iar Popov şi Briceag, care erau în formă, s-au accidentat. Au mai fost şi ratările, care ne-au exasperat. Din punctul meu de vedere nu există nicio problemă cu Barthe şi Zlatinski. I-am scos în meciul cu Astra, fiindcă nu au dat randament, dar pot fi titulari cu Dinamo. Sunt jucători profesionişti, iar dacă au fost afectaţi este bine, înseamnă că nu sunt indiferenţi”.

Ca şi Cosmin Contra la Dinamo, Gigi Mulţescu a refuzat să comenteze subiectul prelungirii contractului, însă a ţinut să infirme speculaţiile: „Am hotărât împreună cu conducerea clubului să nu discutăm de contract acum, când avem meciuri importante. Oricum, văd că Şumudică vine în locul meu, iar eu vin în locul lui Contra, se pare că la noi nu ştie bărbatul ce ştie tot satul”.

Căpitanul Craiovei, Alex Băluţă, a declarat: „Trebuie să uităm perioada grea, să trecem peste ea, dar şi să învăţăm din ultimele jocuri. Avem datoria de a ne revanşa în faţa suporterilor noştri pentru ultimele rezultate. Suntem aceiaşi jucători care am câştigat derby-urile cu Dinamo. Toţi suntem concentraţi la meciul de mâine, nu la cel din Cupă. Doar ştiţi ce ambiţie şi rivalitate este între noi şi Dinamo. Trebuie să fim uniţi, să dăm mai mult ca la celelalte jocuri, să facem tot ce putem pentru a câştiga. Banderola nu este o presiune în plus pentru mine. Este adevărat, ultimele mele evoluţii nu au mai fost la nivelul precedentelor, am ratat din situaţii clare de gol. Toţi suferim în faţa porţii, când ajungem acolo parcă poarta îşi schimbă dimensiunile şi devine mai mică. Trebuie să arătăm caracter, mai multă răutate, tupeu, să-i luăm de sus pe adversari. Suporterii trebuie să înţeleagă că avem nevoie de ei şi la greu, şi acum când trecem printr-o perioadă mai dificilă. Sper să vină cât mai multă lume la stadion şi să plece fericită acasă”.

Contra: „Spre deosebire de noi, Craiova nu traversează o perioadă bună”

Dinamo s-a apropiat la doar 5 puncte de primul loc, ocupat de FCSB, după o serie de trei victorii consecutive, însă tehnicianul Cosmin Contra refuză să vorbească despre o implicare a echipei sale în lupta pentru titlu. Totuşi, tehnicianul roş-albilor admite că situaţia se poate schimba rapid, în cazul în care echipa sa reuşeşte o victorie şi în această etapă, în condiţiile în care va urma şi meciul direct cu FCSB. „Noi luăm fiecare meci în parte, nu ne gândim pe termen lung. Sunt concentrat pe meciul de la Severin, vom vedea după aia. Va fi o deplasare grea, contra unui adversar foarte bun, chiar dacă nu traversează cel mai bun moment, dar este în semifinalele Cupei. Rivalitatea dintre Craiova şi Dinamo se ştie că este foarte mare. Craiova se mobilizează mai mult în meciurile cu Dinamo decât în cele cu FCSB. Noi suntem într-un moment foarte bun, aşa că nu-mi doresc decât să continuăm seria bună începută acum trei meciuri. Va fi o atmosferă ostilă, dar mie îmi place să jucăm pe asemenea stadioane, te face să te simţi fotbalist. Orice jucător îşi doreşte să dea cel mai bun din el. Am digerat greu eliminarea din semifinale, pentru că nu am arătat bine, dar Craiova a meritat accesul în ultimul act al finalei Cupei României”, a declarat Cosmin Contra.