Zilele Muzicale Aniversare ale Filarmonicii „Oltenia”

0
1439

Momente aniversare, zilele acestea, la Filarmonica „Oltenia”, prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea, prin decret regal, a Orchestrei instituţiei. Programul propus craiovenilor, cu acest prilej, este unul pe măsura importanţei evenimentului: concerte cu invitaţi valoroşi şi cu un repertoriu special, o festivitate de acordare a Diplomei de Fidelitate melomanilor abonaţi şi altor prieteni ai instituţiei, Ziua Porţilor Deschise, când publicul va putea asista la repetiţii şi va vedea din culise activitatea organizatorică, şi Colocviul „Filarmonica de Stat Oltenia – ieri şi azi”.

Filarmonica (2)Seria manifestărilor va fi inaugurată prin concertul simfonic de mâine-seară, care va aduce în faţa publicului doi muzicieni de talie internaţională: dirijorul Dian Tchobanov – director muzical al Operei de Stat din Plovdiv (Bulgaria), şi violonistul Vlad Stănculeasa, craiovean de origine, concertmaestru al orchestrelor din Basel (Elveţia), Gothenburg (Suedia) şi Madrid (Spania), cu a sa vioară Sanctus Serafin din 1793 care i-a aparţinut lui George Enescu. Cei care doresc să îi cunoască mai bine sunt aşteptaţi astăzi, ora 18.00, în Sala „Filip Lazăr”, la Întâlnirile „AmiTEA”.

Timp de o săptămână, aşadar, Filarmonica „Oltenia” vă invită să participaţi la evenimentele din programul aniversar şi să celebraţi 70 de ani de prietenie cu muzica clasică. Aşteptaţi la Craiova, cu acest prilej, sunt şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii.

concertZilele Muzicale Aniversare ale Filarmonicii „Oltenia” (21-28 aprilie 2017) sunt prilejuite de împlinirea a 70 de ani de când – la 17 aprilie 1947 – Regele Mihai I semna actul de naştere al Orchestrei instituţiei. Muzică simfonică se auzea la Craiova din 1904, când mai mulţi prieteni muzicieni au dorit să cânte pentru oamenii din oraş, sub umbrela Societăţii Filarmonice „Oltenia”, organizaţie neguvernamentală culturală. Tot atunci luau fiinţă celelalte filarmonici regionale, după cum amintea, ieri, într-o conferinţă de presă, Dorin Măciucă, manager interimar al instituţiei: Filarmonica „Banatul” din Timişoara, Filarmonica „Moldova” din Iaşi şi Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Devenită instituţie de stat, Orchestrei craiovene i-a fost recunoscută valoarea şi importanţa de rang naţional. Cum nobleţea obligă, s-a acordat o atenţie deosebită muzicii autohtone de prestigiu. Se cântau lucrări de George Enescu, Alfred Alessandrescu, Theodor Rogalsky, Constantin Silvestri sau Ion Dumitrescu. Astăzi, după 70 de ani, Filarmonica „Oltenia” reprezintă un reper pentru iubitorii de muzică din Craiova şi din România.

Repere dintr-o istorie muzicală trăită pe viu…

conferinta 1În acest context, Gheorghe Fabian, fost director al instituţiei, actualmente consultant artistic, a punctat câteva repere din istoria Filarmonicii. Amintite au fost, spre exemplu, prima interpretare a Simfoniei a IX-a de Beethoven („Oda Bucuriei”, din ultima parte, fiind azi imnul Uniunii Europene, după cum se ştie) – în 1959, existenţa unui cor – din 1969, prima ediţie a Festivalului „Craiova Muzicală”, atunci Săptămâna Muzicală Craioveană – în 1972, prima participare la Festivalul Internaţional „George Enescu” – în 1988. Nu a fost uitată nici trista situaţie din 1984, când, timp de şapte ani, Filarmonica, la fel ca toate celelalte instituţii de cultură din ţară, a fost nevoită să se subvenţioneze. „Ne amintim cu mare tristeţe de acele vremuri şi nu înţeleg nici azi cum a fost posibil să se ia o asemenea hotărâre”, a mai spus Fabian.

„Ca vârf al activităţii recente”, domnia sa apreciază a fi „Stagiunea Europa” (2015-2016), „de o reverberaţie uluitoare în plan naţional şi internaţional”. „Este cel mai mare proiect cultural pe care l-a întreprins Filarmonica în decursul deceniilor de activitate”, a adăugat domnia sa. Gheorghe Fabian are 76 de ani şi îşi confundă existenţa cu această instituţie reprezentativă a Craiovei: a fost mai întâi secretar muzical – consultant artistic (1968-1993), apoi director artistic (1993-2000) şi director general (din 2000 până în 2003, anul pensionării).

Violonistul Vlad Stănculeasa: „Mă bucur să revin acasă”

Vlad Stanculeasa
Vlad Stănculeasa

Seria de manifestări artistice din cadrul Zilelor Muzicale Aniversare va fi inaugurată prin concertul simfonic de mâine, 21 aprilie, ora 19.00, avându-l la pupitrul dirijoral pe Dian Tchobanov (Bulgaria) – aflat pentru prima dată la Craiova şi în România, iar ca solist – pe violonistul Vlad Stănculeasa, care va cânta Concertul în La minor pentru vioară şi orchestră, op. 82, de Alexandr Glazunov. Programul mai cuprinde Poloneza din opera „Evgheni Oneghin” şi Suita de balet „Lacul lebedelor”, op. 20a, de Piotr Ilici Ceaikovski.

«Mă bucur foarte tare că sunt aici din nou. Cred că ultima oară când am cântat pe scena Craiovei a fost în 2011, în ultimul concert în calitate de solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”. Iată că a trecut ceva timp… Aşa că mă bucur să revin acasă. Repertoriul din acest concert este unul mai puţin abordat şi cunoscut, dar eu sunt foarte mulţumit de cum decurg repetiţiile. Cred că va fi un concert foarte reuşit», a declarat, ieri, Vlad Stănculeasa.

Născut la Craiova, pe 4 septembrie 1984, acesta a făcut primii paşi spre muzică la Liceul de Artă din oraşul natal, apoi a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, perfecţionându-se ulterior la Academia Internaţională „Yehudi Menuhin” din Elveţia (cu Alberto Lysy şi Liviu Prunaru) şi la Conservatorul din Lausanne, clasa prof. Pierre Amoyal. Este concertmaestru al Gothenburg Symphony Orchestra (din 2010), iar recent a devenit concertmaestru al Orchestrei Naţionale a Spaniei (Madrid). Anterior, a îndeplinit calitatea de concertmaestru al Orchestrei de Cameră din Basel, pe care a şi dirijat-o adesea. Vlad Stănculeasa cântă pe o vioară Sanctus Serafin datată 1739, împrumutată artistului de Fundaţia „Tharice” (Elveţia). Cândva, această vioară i-a aparţinut lui George Enescu, care, cu puţin timp înainte de a muri, i-a dăruit-o celui mai strălucit elev al său, Yehudi Menuhin, acesta păstrând-o până la sfârşitul vieţii sale.

Dirijorul Dian Tchobanov vine, azi după-amiază, la Întâlnirile „AmiTEA”

Dian Tchobanov
Dian Tchobanov

Invitat special în concertul de mâine-seară este şi dirijorul Dian Tchobanov – din stagiunea 2013-2014 director general muzical al Operei de Stat din Plovdiv, oraşul bulgăresc care în 2019 va fi capitală europeană a culturii, alături de Matera (Italia). A absolvit cursuri de master la Academia Naţională de Muzică din Sofia / Bulgaria (1997) şi la Universitatea de Muzică şi Arte ale Spectacolului – Viena / Austria. Personalitatea muzicianului Dian Tchobanov s-a format sub influenţa marilor dirijori Sir Colin Davis, Fabio Luisi şi Michael Halasz. În 2003, artistul a obţinut Premiul al II-lea şi Premiul Special la Concursul Internaţional pentru Tineri Dirijori „Lovro von Matacic” (Zagreb), pentru ca mai târziu (în 2015) să fie invitat în juriul acestui concurs. Este dirijor principal al Orchestrei de Cameră a Croaţiei, iar din 2012 este profesor invitat permanent la East China Normal University – Shanghai.

Melomanii care doresc să îi cunoască mai bine pe cei doi muzicieni şi să fie părtaşi la poveşti de prietenie depănate într-o atmosferă interactivă, ca atâtea din cadrul „Friendship Season”, sunt aşteptaţi astăzi, ora 18.00, în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii, la Întâlnirile „AmiTEA”, moderate de muzicologul Constantin Secară şi de Ramona Bădescu, PR la Filarmonica „Oltenia”.

Invitaţie şi la un concert coral şi o seară de muzică de cameră

Zilele Muzicale Aniversare vor continua, timp de o săptămână, cu alte şapte evenimente: luni, 24 aprilie, ora 12.00 – Colocviul „Filarmonica de Stat Oltenia – ieri şi azi”, invitaţi fiind foşti şi actuali muzicieni al Filarmonicii, dar şi melomani; marţi, 25 aprilie, ora 19.00 – concert susţinut de Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” (dirijor: Manuela Enache), cu un program de muzică contemporană; miercuri, 26 aprilie, ora 19.00 – seară de muzică de cameră cu „Horn Quartet” (Mihai Sîrbu, Ivan Gabriel Luca, Cătălin Constantin Grierosu, Marius Aftaragaci); joi, 27 aprilie, orele 13.00-14.00 – Ziua Porţilor Deschise; joi, 27 aprilie, ora 18.00 – Întâlnirile „AmiTEA”; vineri, 28 aprilie, ora 18.30 – festivitatea de acordare a Diplomei de Fidelitate melomanilor abonaţi ai Filarmonicii (stagiunea 2016-2017).

Programul aniversar se va încheia cu concertul de vineri, 28 aprilie, ora 19.00, susţinut de Orchestra Simfonică dirijată de Cristopher Petrie (Anglia), solist fiind violonistul Gabriel Niţă. Propus spre audiţie este un repertoriu cu totul aparte: Rapsodia română de Ciprian Porumbescu / Constantin Bobescu; Concertul nr. 2 în Si minor pentru vioară şi orchestră, op. 7, de Niccolo Paganini; Simfonia „Carpatica” de Călin Humă / Cristopher Petrie (primă audiţie în România).

***

La 17 aprilie 1947, Regele Mihai I a promulgat Legea nr. 131, prin care a luat fiinţă Orchestra Filarmonicii „Oltenia”. În ziua de 18 aprilie a avut loc concertul inaugural al Orchestrei Filarmonice „Oltenia” recent înfiinţate. Astfel, sub bagheta dirijorului Mircea Bârsan, violonista Gaby Grubea a interpretat Concertul în Mi minor pentru vioară, op. 64 de Mendelssohn-Bartholdy.

De asemenea, în programul concertului din acea seară s-au regăsit Simfonia a III-a în Mi bemol major, op. 55, Eroica de Beethoven şi Uvertura la opera Ruslan şi Ludmila de Glinka. Stagiunea 1947-1948 avea să confere o tot mai pronunţată continuitate acestei orchestre care numără la acea oră aproximativ 65 de instrumentişti, dintre care 47 erau craioveni. Conducerea Filarmonicii „Oltenia” i-a fost încredinţată lui Gh. Petrescu, la data respectivă principalul promotor al vieţii muzicale craiovene. De la început s-a acordat o importanţă deosebită muzicii autohtone. Se cântau lucrări de George Enescu, Alfred Alessandrescu, Theodor Rogalsky, Constantin Silvestri sau Ion Dumitrescu.

 ***

Alexandru Iosub, dirijor permanent al Filarmonicii „Oltenia”: «Au trecut peste 28 de ani de când sunt în această instituţie. Au fost ani foarte frumoşi, am trecut prin multe momente plăcute, dar şi altele triste… Prima mea întâlnire cu această instituţie a fost prin 1975-1976, pe când eram student la Conservatorul din Bucureşti, şi am ascultat la Ateneu un concert susţinut de orchestra de aici, cu maestrul Theodor Costin la pupitrul dirijoral. Am rămas pur şi simplu impresionat! La vârsta mea, pot face anumite bilanţuri, dar mă gândesc mai ales la viitor şi constat că Filarmonica „Oltenia” merge pe un drum tot mai bun. S-au îmbunătăţit şi veniturile muzicienilor – sper să fie şi mai bine de-atât – şi asta duce către mai multa disponibilitate şi linişte interioară, pentru a putea munci mai bine. Se conturează vremuri tot mai bune şi ca politică repertorială, foarte posibil să mărim şi aria de acţiune a instituţiei, în oraşele Olteniei. Personal, mă bucur că am contribuit şi eu la educarea tinerilor, prin multe concerte educative, şi la afirmarea unor tineri craioveni».