Legislaţia românească este departe de a elimina birocraţia – Înainte să ajungă pe SEAP licitaţiile vor fi verificate şi de ANRMAP

0
410

În Raportul Competitivităţii Globale 2011-2012, publicat de Forumul Economic Mondial (WEF), România ocupă locul 77, în scădere cu zece poziţii faţă de locul ocupat anul trecut. Printre factorii care pun probleme afacerilor din România, WEF citează: impozitele, birocraţia guvernamentală ineficientă, instabilitatea politică, accesul la finanţare, corupţia, infrastructura inadecvată, reglementările fiscale şi inflaţia. Accesarea  fondurile europene este îngreunată pentru că în România există foarte multa birocraţie şi corupţie. Autorităţile în loc să elimine birocraţia consolidează, deşi Comisia Europeană a atras atenţia autorităţilor de la Bucureşti, de nenumărate ori, să nu birocratizeze prea tare sistemul de acordare a fondurilor europene. Mai nou, autoritatea contractantă înainte de a transmite anunţul de participare la o licitaţie pe SEAP, documentaţia va fi verificată şi de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

Ion Prioteasa

La data de 27 septembrie a.c., autorităţile locale au primit o notificare din partea ANRMAP, prin care le aducea la cunoştinţă faptul că odată cu  HG 801 din 2011 instituţia amintită va proceda la evaluarea conformităţii documentaţiei de atribuire aferente contractelor de achiziţie publică, înainte de transmiterea spre publicare a invitaţiei/anunţului de participare. Această măsură a fost luată pentru fluidizarea acestei activităţi. Mai exact ANRMAP realiza evaluarea într-un termen de 14 zile pentru fiecare documentaţie de atribuire transmisă de către autoritatea contractantă în SEAP. În urma verificării, ANRMAP are obligaţia: de a emite autorităţii contractante acceptul asupra documentaţiei de atribuire in vederea iniţierii procedurii de atribuire, respectiv transmiterii spre publicare a anunţului/invitaţiei de participare, dacă prevederile acesteia sunt conforme cu legislaţia privind achiziţiile publice; de a respinge documentaţia de atribuire şi de a informa autoritatea contractanta asupra neconformităţilor constatate la nivelul acesteia, precum şi a motivului pentru care acestea nu sunt în concordanţă cu prevederile legale privind achiziţiile publice. Verificarea anunţului/invitaţiei de participare transmisă spre publicare de către autoritatea contractantă, ca urmare a acceptării documentaţiei de atribuire de către ANRMAP, se va realiza în termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii anunţului/invitaţiei în SEAP.

De la 1 noiembrie a.c, vor fi acceptate numai documentele cu semnătură electronică

Pentru evaluarea documentaţiei de atribuire de către A.N.R.M.A.P., autoritatea contractantă va transmite în S.E.A.P. fişa de date a achiziţiei, caiet de sarcini, modele de  formulare, clauze contractuale obligatorii, note justificative prevăzute de legislaţia în domeniu. Începând cu data 1 noiembrie a.c, vor fi acceptate numai documentele semnate cu semnătură electronică extinsă, necriptată şi bazată pe un certificat emis de un furnizor acreditat. Înainte de transmiterea în S.E.A.P. a documentaţiei de atribuire, aceasta va fi aprobată  obligatoriu de către conducătorul entităţii achizitoare.

“Prin noile reglementări ale ANRMAP vom întârzia cu licitaţiile mai mult”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, consideră că ANRMAP-ul nu va avea timpul necesar pentru a controla toate documentele. Acesta este de părere că nu consolidarea birocraţiei este soluţia atragerilor de fonduri europene şi de implementare a proiectelor, ci o simplificare a legislaţiei din România. “În momentul în care s-a creat Ministerul Fondurilor Europene condus de Leonard Orban, am crezut că va avea fondurile necesare şi că va înlesni, într-un fel, accesarea fondurilor europene. Ne aşteptam de asemenea ca legislaţia românească să se îndrepte către o simplificare şi o eliminare a birocraţiei. Însă, constatăm că prin noile reglementări ale ANRMAP vom întârzia cu licitaţiile mai mult, asta pentru că sunt peste 15.000 de instituţii care accesează fonduri, şi la un moment dat vor depune proiecte. Eu nu ştiu dacă ei vor avea capacitatea să se uite la fiecare dintre document şi într-un termen relativ scurt să poată să transmită care este concluzia lor şi să admită sau nu procedurile pentru licitaţie. De aceea, în acest moment suntem prudenţi şi aşteptăm să vedem ce se va întâmpla, dacă nu cumva vor să respingă jumătate şi la cealaltă jumătate o să aibă timp într-adevăr să se uite mai atent. Să sperăm că e un pas înainte şi nu un pas înapoi în ceea ce s-a propus în acest moment”, a declarat Ion Prioteasa.